Hyppää sisältöön

Koronasta jättitappiot museoille – satojen tuhansien arvoiset teokset möllöttävät nyt aavemaisen tyhjissä saleissa

Monissa museoissa mietitään kuumeisesti virtuaalisia vaihtoehtoja museokäynneille.

Museot sulkivat ovensa. Saleissa on aavemaisen hiljaista. Kuvassa Ateneumin portaikkoa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vielä eilen Kiasmassa valmisteltiin Seppo Fräntin kokoelmanäyttelyä, jonka piti avautua ensi viikolla. Tänään museo on kiinni. Näyttelyn pystyttämisellä ei ole enää kiire, sillä hallituksen määräysten mukaisesti museot pysyvät suljettuina ainakin huhtikuun puoliväliin saakka.

– Kyllä näyttely tehdään valmiiksi, sillä jossain vaiheessa ovet voidaan toivottavasti avata jälleen yleisölle, kertoo viestintäpäällikkö Piia Laita Kiasmasta.

Kaikissa Suomen museoissa menevät suunnitelmat ja aikataulut uusiksi poikkeustilanteen takia. Esimerkiksi Ateneumissa oleva venäläisen avantgardistin Natalia Goncharovan näyttely ehti olla yleisölle avoinna vain parisen viikkoa.

– On todella harmi, että niin hienot teokset ovat nyt tyhjissä saleissa, toteaa Ateneumin viestintäpäällikkö Johanna Eiramo.

Наталья Гончарова: Велосипедист (1913). Государственный Русский музей. Kuva: Государственный Русский музей 2019.

Myös tulevien näyttelyiden suunnittelu vaikeutuu.

Taulut eivät voi liikkua maasta toiseen, sillä arvokkaat teokset vaativat mukaansa kuriirin eli ihmisen. Tällä hetkellä ihmiset eivät voi matkustaa, koska rajat ovat suljettu. Näin ollen taulut jököttävät nyt siellä missä ovat, ja koko maailmanlaajuinen taulujenvaihtorumba on jäissä.

– Eri museoissa lasketaan nyt kiivaasti erilaisia suunnitelmia. On vaihtoehto A ja B ja toivottavasti vielä C, Johanna Eiramo sanoo.

Tilanne pahenee, jos museot ovat kiinni myös kesän

Museoiden sulkeminen tekee suuren loven museoiden talouteen. Suomen museoliiton laskelmien mukaan koronaviruksen vaikutukset museoiden tuottoihin ovat noin 5,4 miljoonaa euroa, jos poikkeustilanne jatkuu toukokuun loppuun saakka. Jos ovet pysyvät säpissä kesäsesongin yli, tuottomenetykset ovat noin 16 miljoonaa euroa.

– Tällä tulee olemaan suuri vaikutus koko museokentälle, Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä toteaa.

Pahiten tilanteesta kärsivät yksityisomisteiset museot, joita on maamme museoista noin 40 prosenttia.

Museoliitto esittää valtiolle useita keinoja, joilla voisi helpottaa museoiden tulevaa ahdinkoa. Sellaisia ovat esimerkiksi viiden miljoonan kompensaatio lipputuloista, valtion tai kuntien omistamien museorakennusten vuokran peruminen poikkeustilanteen ajalta ja kiinteistöverosta luopuminen tältä vuodelta.

– Olemme olleet asiasta jo yhteyksissä opetus- ja kulttuuriministeriöön. Ymmärrämme tietysti myös, että monille muille kulttuurin aloille tämä poikkeustilanne on vielä kohtalokkaampi, Kimmo Levä sanoo.

Lomautukset ja yt-neuvottelut voivat olla edessä monissa museoissa, etenkin jos poikkeustila jatkuu pidempään.

Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen ei kuitenkaan lähde hötkyilemään. Ensin on nähtävä, miten pitkään museot pysyvät kiinni. Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo.

– Meillä oli ennätyksellisen hyvä viime vuosi, joten tilanne ei ole paha.

Ihmiset jonottavat Schjerfbeckin näyttelyyn Ateneumin edustalla tammikuussa 2020. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tilanteeseen vaikuttaa myös Kansallisgalleriassa jo meneillään olevat yt-neuvottelut, jotka johtuvat Kiasman ja Ateneumin tulevista remonteista. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa eli noin 300 työntekijää.

Virtuaalikäyntejä kehitellään

Ateneumin seuraavan näyttelyn olisi määrä avautua kesäkuun puolivälissä. Tarkoitus olisi esitellä nykytaiteilijoiden teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa eurooppalaisen taiteen klassikoista. Näyttelyn valmistelu jatkuu.

– Toki nyt otamme huomioon ison joukon muuttuvia tekijöitä, huomauttaa Johanna Eiramo Ateneumista.

Ateneumissa, kuten monissa muissakin museoissa, yritetään nyt keksiä kuumeisesti, miten yleisö pääsisi tutustumaan taiteeseen virtuaalisesti.

– Näitä keinoja haluamme kehittää. Vaikka lipputuloja ei tule, olisi tärkeää, että yleisö pääsisi katselemaan taidetta.

Monet museot ovat jo ladanneet sivuilleen kaiken olemassa olevan materiaalin museonsa kokoelmista.

– Täytyy ottaa tämä poikkeustilanne mahdollisuutena kehittää virtuaalisia esittämisen tapoja, Johanna Eiramo toteaa.

.
.