Viimeiset hetket ennen Helsingin hiljentymistä

Koulut, museot, harrastuspaikat ja monet yleiset tilat pysyvät keskiviikosta alkaen suljettuina. Seurasimme kaupungin tunnelmia hetkeä ennen kuin pääkaupunki hiljenee.

EM-kisoihin valmistautuvat maajoukkuevoimistelijat Sani Mäkelä ja Siiri Saukkonen treenasivat Töölön kisahallissa mietteliäinä.

"Olen ollut täällä vähintään 20 tuntia viikossa niin kauan kuin muistan, joinain viikkoina 30 tuntia. Kun tulee tällainen tilanne, että kuukausi pitäisi pysyä poissa täältä, niin en tiedä, miten päin tässä pitäisi olla."

Siiri Saukkonen

Julkisilla paikoilla oli osin hiljaista jo tiistaina. Tästä eteenpäin yli 10 hengen kokoontumiset kielletään, myös koulutilat menevät kiinni keskiviikosta alkaen.

Kampin kauppakeskuksessa vapaudesta nauttivat Maria Malakeeva, Ella Jusenius ja Saga Mähönen.

"Moni on puhunut, että sosiaalinen elämä vaan kuolee, koska ei ole mitään muuta kuin koulussa käyminen. Sitten yhtäkkiä, kun ei ole enää koulua minne mennä, niin kaikki on vaan kotona ja ne ei puhu muille kuin vaan jollain puhelimella eikä haluu mennä ulos."

Ella Jusenius

Keskustakirjasto Oodi oli tiistaina muiden kirjastojen tavoin auki viimeistä päivää.

Hallituksen linjaukset julkisten laitosten ja koulujen sulkemisesta liittyvät koronavirukseen, joka leviää nopeasti Suomessa ja maailmalla.

Nyt on lapsille kirjat lainattu. Väitöskirjan tekeminen hankaloitui jonkun verran.

Liisa Bourgeot

Hallituksen käyttöön ottamat linjaukset ja poikkeustoimenpiteet ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

Tekijät

Kuvat

Ronnie Holmberg, Nella Nuora

Teksti ja haastattelut

Petri Kosonen, Vesa Marttinen

Julkaistu 17.3.2020