1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Sisärajatarkastukset palautetaan, Lapin lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä

Matkustamista ulkomaille rajoitetaan tiukasti 13.4. asti.

Sisärajatarkastukset palautetaan Suomen ja Ruotsin väliselle rajalle torstaista alkaen. Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Suomi ottaa käyttöön rajatarkastukset Schengen-alueen sisärajalla ja rajoittaa liikennettä vain virallisille rajanylityspaikoille. Rajoitukset koskevat Ruotsin ja Norjan vastaisia rajoja ja ne tulevat voimaan torstaina 19.3. kello 00.00.

Työmatkaliikennettä rajan yli ei estetä, mutta muuten liikenne ulkomaille ja ulkomailta rajataan koskemaan tavaraliikennettä ja Suomen kansalaisten ja maassa vakituisesti oleskelevien paluuliikennettä kotimaahansa.

Suomen ja Norjan välisellä rajalla pidetään auki Kilpisjärven, Karigasniemen, Kivilompolon, Nuorgamin, Näätämön ja Utsjoen rajanylityspaikat, joiden kautta työmatka-, paluu- ja muu välttämätön liikenne kulkee.

Ruotsin vastaisella rajalla auki pysyvät Karesuvannon, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion rajanylityspaikat. Rajan ylittäminen ei ole sallittua muualta kuin rajanylityspaikoista.

Lapin rajavartiosto miehittää tyhjät rajanylityspaikat

Lapin rajavartiosto miehittää Ruotsin ja Norjan vastaisten rajojen rajanylityspaikat torstaiyöstä alkaen ja aloittaa koronaepidemian vuoksi asetettujen rajoitusten valvonnan.

Suurella osalla Lapin rajanylityspaikoista Ruotsiin ja Norjaan ei ole ollut jatkuvaa Tullin tai Rajavartiolaitoksen miehitystä Schengen-sopimuksen aikana vuosituhannen alkupuolelta lähtien. Valvonta on perustunut pistotarkastuksiin tullisäännösten ja huumerikollisuuden valvonnassa.

– Näissä rajanylityspisteissä rajavartiolaitoksen viranomaiset tulevat näkymään 19.3. kello 00.00 alkaen, elikkä ne miehitetään ja siellä tullaan tarkastamaan liikennettä, sanoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen.

Kurvinen muistuttaa, kansalaisten velvollisuudesta itse noudattaa uusia matkustusrajoituksia.

– Tässä korostuu nyt jokaisen harkinta siitä mikä on välttämätöntä liikennettä eli matkustamistarve ulkomaille. Siinä korostuu viranomaisten vastuun lisäksi myös yksittäisten kansalaisten vastuu, että onko välttämätöntä matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Lentoasemista kansainväliselle liikenteelle pidetään auki vain Helsinki-Vantaa, Maarianhamina ja Turku. Muilta kentiltä kansainvälinen lentoliikenne keskeytyy. Liikennettä ja aukioloaikoja rajoitetaan myös itärajan kansainvälisillä rajanylityspaikoilla.

Rajavartiolaitoksen tiedote Suomen rajaliikenteen uusista rajoituksista löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) muistuttaa, että ulkomaille ei ole syytä nyt matkustaa ollenkaan. Tämä koskee kaikkea liikennettä merellä, maalla ja ilmassa.

Rajaliikennettä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.4. asti.

17.3. kello 17.16 täsmennetty muotoilua. Tarkastukset otetaan käyttöön Schengen-alueen sisärajoilla.