Korona sulkee Turun tuomiokirkon ovet kuukaudeksi

Sunnuntain jumalanpalvelukset lähetetään suorana verkossa. 

Kotimaa
Tuomiokirkko
Viivi Sihvonen / Yle

Koronavirustilanne pakottaa Turun tuomiokirkon sulkemaan ovensa.

Kansallispyhäkkö on kiinni keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen toiseen pääsiäispäivään 13. huhtikuuta saakka.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

– Tuomiokirkko on ollut avoinna yleisölle, tosin ei heti päivittäin, aina vuodesta 1929. Kirkko on ollut suljettuna, kun talvisodan pommituksia korjattiin ja toisen kerran 1970-luvulla remontin vuoksi, kertoo viestintäsihteeri Eeva-Kaisa Ahlamo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotteessa.

Turun tuomiokirkko on normaalisti avoinna vuoden jokaisena päivänä. Kansallispyhäkön kellot soivat jatkossa kuten ennenkin.

Verkon kautta suorana netissä

Tuomiokirkon, kuten muidenkin kirkkojen jumalanpalvelukset joudutaan toimittamaan tyhjälle kirkkosalille, mutta ne lähetetään mahdollisuuksien mukaan netin kautta.

Tuomiokirkon sunnuntain kello 10:n jumalanpalvelukset ja nyt poikkeusaikana myös Åbo svenska församlingin kello 12:n jumalanpalvelukset lähetetään suorana netissä osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi (siirryt toiseen palveluun). Verkkolähetyksistä on kokemusta, sillä niitä on tehty jo vuodesta 2011.

Virtuaalikirkon arkistosta jumalanpalvelukset voi katsoa myös suoran lähetyksen jälkeen. Turun ja Kaarinan seurakuntien nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy myös linkki Tuomiokirkon jumalanpalveluksiin.

Sunnuntaisin pääsee hetkeksi hiljentymään

Tuomiokirkko on avoinna hiljentymistä varten piispojen ohjeen mukaisesti nyt ainoastaan sunnuntain jumalanpalvelusten jälkeen kello 13–15. Silloin paikalla ovat myös jumalanpalveluksensa toimittaneet Tuomiokirkkoseurakunnan ja Åbo svenska församlingin papit.

Tuomiokirkon jumalanpalvelusten toimituksissa auttavat myös muiden Turun ja Kaarinan seurakuntien papit.

– Tarkoituksemme on hillitä koronaviruksen leviämistä, ja suojata heitä, jotka ovat alttiimpia sairastumaan, sanoo tuomiorovasti Heimo Rinne.

Tuomiokirkko vihittiin käyttöön katolisena katedraalina vuonna 1300. Se on ollut säännöllisesti avoinna yleisölle yli 90 vuotta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus