1. yle.fi
  2. Uutiset

"Monet kokevat pelkoa ja huolta", kansanedustajat keskustelivat hallituksen valmiuslaista – Keskustelu jatkui myöhään yöhön

Eduskunnan täysistunto keskeytettiin klo 20, kun perustuslakivaliokunta aloitti hallituksen asetusesityksen puinnin. Keskustelu jatkui vielä puolen yön jälkeen.

koronavirus
Sanna Marin eduskunnassa.
Pääministeri Sanna Marin esitteli hallituksen asetusesityksen valmiuslain käyttöönotosta tiistaina eduskunnassa.

Eduskunta on aloittanut valmiuslain käyttöönoton käsittelyn.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus antoi esityksensä eduskunnalle tiistaina. Lain käyttöönotolla halutaan padota koronaviruksen leviämistä ja varmistaa esimerkiksi, että lääkkeet riittävät kaikille tarvitseville.

Oppositio antaa täyden tukensa hallituksen linjauksille.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi eduskunnassa, että "tehdään mieluummin enemmän ja aikaisemmin kuin vähemmän ja liian myöhään".

Orpo sanoi, että tulevaisuus ja historiankirjoitus näyttävät, oliko ratkaisu (hallituksen toimet) oikea. Hän muistutti kansalaisia siitä, että nyt on tärkeä osoittaa tukea heille, jotka oman terveytensä uhalla auttavat ja palvelevat muita.

Myös perussuomalaiset osoittivat tukensa heille, jotka tekevät näissä poikkeuksellisissa oloissa työtä muiden hyväksi.

Näitä ovat poliisit, pelastustyöntekijät, rajavartijat ja useat muut ammattikunnat. Perussuomalaiset myös muistutti, että erityisessä roolissa ovat myös kaupan työntekijät ja monet muut huoltovarmuuden kannalta välttämättömät työntekijät.

Perussuomalaiset tekevät kaikkensa tukeakseen suomalaisia työntekijöitä näissä poikkeusoloissa, lupasi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Kristillisdemokraatit katsovat, että hallituksen rajoittamistoimet yli 70-vuotiaille ovat oikea teko, koska tällä toimella pyritään suojelemaan ihmisiä, joille koronavirus on vaarallisin.

Puolue kuitenkin muistuttaa, että kotihoito ja omaishoitajat tarvitsevat tukitoimia.

– Emme saa jättää kotiin tai hoitolaitoksiin eristyneitä ihmisiä yksin. Monet kokevat pelkoa ja huolta. Tässä jokainen suomalainen voi auttaa, sanoi KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Eduskunnan täysistunto keskeytettiin klo 20, kun perustuslakivaliokunta aloitti asetusesityksen käsittelyn. Täysistunto jatkui vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeen.

Lisää aiheesta:

"Nyt on päätettävä, haluaako Suomeen tulla", liikkumista estetään Suomen rajoilla, lääkkeiden saantia rajoitetaan – Näistä 5 asiasta hallitus päätti

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Hallitus sulkee koulut, rajojen sulkemisen valmistelu aloitetaan – Yle seurasi hetki hetkeltä

Lue seuraavaksi