1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkki ilmoitti ensimmäisestä koronaviruskuolemasta – monia kalvaa huoli tartuntojen laajuudesta

Hallituksen mukaan 98 ihmistä on sairastanut koronavirukseen ja yksi on kuollut. Lääkäriliitto syyttää hallitusta tiedon panttaamisesta.

koronavirus
Hengityssuojainta käyttävä nainen kadulla
Lentoja Turkkiin on rajoitettu. Kuvassa turisti Istanbulissa.Kemal Aslan

ISTANBUL Kaupungin kadut ovat olleet hiljaisia alkuviikosta, kun moni istanbulilainen on pysytellyt kotona ja opiskelijat ovat lähteneet kotipaikkakunnilleen.

Koronaviruspandemian hillitsemiseksi Turkin hallinto on sulkenut kaikki koulut, lastentarhat ja yliopistot, sekä muiden muassa kahvilat, baarit ja punttisalit.

Julkisia tiloja kuten moskeijoita, auki olevia kauppoja, ostoskeskuksia, busseja ja metroja desinfioidaan urakalla. Osa kaupunkilaisista pitää hengityssuojia.

Kaikki joukkotapahtumat ja konferenssit on peruttu. Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin, Saksan liittokansleri Angela Merkelin sekä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tiistai-iltainen kokoontuminen Istanbulissa muutettiin videokokoukseksi.

Terveysministeri: "Toimimme nopeasti"

Toimenpiteet Turkissa ovat mittavia siihen nähden, että virallisesti maa on vahvistanut alle sadan ihmisen saaneen tartunnan.

Ilmoitetut tartunnat kuitenkin kaksinkertaistuivat vain päivässä, 47:stä sairastuneesta maanantaina 98:ään tiistaina.

Tiistaiyönä Turkin terveysministeri Fahrettin Koca ilmoitti maan ensimmäisestä koronaviruskuolemasta – vain viikko sen jälkeen, kun Turkki oli vahvistanut ensimmäisen koronatartunnan.

Kuollut oli 89-vuotias mies, ministeri sanoi.

– Olemme yksi ensimmäisistä maista Kiinan jälkeen, jotka tajusivat tilanteen vakavuuden. Me olemme alusta alkaen suhtautuneet koronavirukseen pandemiana, Koca sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaiyönä.

Ministeri lupasi, että Turkki voi välttää pahimman, jos kansalaiset mukautuvat varotoimiin.

Kirkkoa desinfioidaan.
Istanbulissa desinfioidaan moskeijoita ja muita julkisia tiloja koronatartuntojen vähentämiseksi.Kemal Aslan

– Me toimimme nopeammin kuin muut. Jos nyt suojelemme itseämme, selätämme viruksen nopeasti, uskoi myös kondiittori Bülent Ertekin, 41, Istanbulissa tiistaina.

Turkin hallitus on jatkuvasti korostanut tartuntojen kytköksiä ulkomaille ja matkusteluun, mutta hallinto ei kerro, missä Turkin kaupungeissa ja paikkakunnilla tartunnat on todettu.

Vaikka monet kiittelevät hallintoa päättäväisyydestä koronavirusepidemian hillitsemiseksi, useat epäilevät hallituksen antavan tilanteesta ruusuisemman kuvan, kuin mikä se todellisuudessa on.

– Tietojemme mukaan sairastuneiden lukumäärä on korkeampi, ilmoitti Turkin lääkäriliiton puheenjohtaja Sinan Adiyaman tiedotustilaisuudessa maanantaina, kun hallitus oli ilmoittanut vasta 18 tartunnasta.

Adiyaman on vaatinut ahkerampaa tartuntojen testaamista Turkissa. Hän väittää koronan sairastuttaneen Turkissakin ison joukon lääkäreitä ja sairaalatyöntekijöitä.

Hän on arvostellut myös lepsua tapaa, millä muslimien pyhiinvaellukselta Saudi-Arabiasta palanneita tuhansia ihmisiä on käsitelty.

Vain osa pyhiinvaeltajista on laitettu karanteeniin. Moni heistäkin on jakanut sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa he tarjoavat ystävilleen perinteen mukaisesti "pyhää vettä" ja taateleita Mekasta.

"Meistä voi tulla seuraava Italia"

Korona saapui Turkkiin olosuhteisiin nähden myöhään. Virusta esiintyi lähes kaikissa Turkin rajanaapureissa jo muutama viikko ennen kuin Turkki tiedotti ensimmäisestä tartunnasta.

Turkki on Iranin rajanaapuri, ja Iranissa noin tuhat on jo kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen.

Lisäksi Istanbulin suuri lentokenttä on kansainvälisten lentojen suosittu välilaskukohde.

Istanbulilaisnainen Nurgül, 49, sanoo omien epäilystensä koronatilanteen vakavuudesta kasvaneen, kun hän vei tiistaiaamuna isänsä sairaalaan ennalta varattuun kaihileikkaukseen.

Nainen ja isävanhus käännytettiin pois: sairaalassa vallitsi hätätila. Vain kiireellisimmät tapaukset hoidetaan, heille sanottiin.

– Mielestäni viruksesta tiedettiin jo aiemmin, mutta meille ei kerrottu paniikin välttämiseksi, Nurgül uskoo.

– Nyt meidät yritetään totuttaa tilanteeseen antamalla tietoa pikku hiljaa, ja sulkemalla ensin yksi paikka, sitten toinen. Pelkään, että meistä voi tulla seuraava Italia, hän sanoo.

Italiassa on kuollut jo yli 2 000 ihmistä koronavirukseen.

Nurgül esiintyy vain etunimellään, koska hallituksen arvostelemisesta voi Turkissa koitua ikäviä seuraamuksia.

Varautuminen ei koska kaikkia

Istanbulissa moni on varautunut pandemiaan ostamalla hengityssuojia, vitamiineja ja parasetamolia, jonka kerrotaan alentavan koronaviruksen aiheuttamaa kuumetta.

Kaupoissa riisi, makaroni, kuivapavut ja muut hyvin säilyvät ruoat menevät kuumille kiville, kun ihmiset täyttävät kaappejaan karanteenia varten.

Kaki naista ottaa selfietä.
Koronavirusepidemia vaikuttaa myös Turkin talouteen. Turistit ovat kaikonneet Istanbulista. Kemal Aslan

Varautumiseen on suhtauduttu ristiriitaisin tuntein. Vaikka kansalaisia on kehotettu suojautumaan, Turkin suurimman ja puoliksi hallinnon omistaman lentoyhtiön Turkish Airlinesin henkilökunta ei käyttänyt vielä alkuviikosta minkäänlaisia hengityssuojaimia.

Istanbulin lentokentällä taksikuski kertoi saaneensa esimieheltään varoituksen käytettyään suojaa kasvoillaan – hengityssuojain antoi kuulemma huonon kuvan Turkin koronatilanteesta ulkomaalaisille.

Huhut leviävät somessa

Koska turkkilainen media on vaiennettu viime vuosina, kaikenlaisia huhuja leviää päivittäin sosiaalisessa mediassa ja kansalaisten yksityisissä keskusteluryhmissä.

Yleensä huhut ovat nimettömiä tietovuotoja tilanteesta Turkin sairaaloissa.

Turkin hallitus on varoittanut uskomasta mihinkään tietoon, mitä viranomaiset eivät ole vahvistaneet.

Tiistaiaamuna yli 90 pidätettiin poliisioperaatiossa väärän tiedon levittämisestä Twitterissä. Osa heistä saa rikossyytteen.

Korona kuriin kölninvedellä?

Istanbulilainen pikalähetti Sedat, 50, sanoo myös epäilevänsä virallisia tietoja. Mutta hänestä oleellista on se, että käyttöön otetut keinot ovat tehokkaita ja ihmiset eivät panikoi.

Mies pitää nyt työpaikalla käsineitä ja tarvittaessa hengityssuojaa. Kotona hänen perheensä otti ensi kertaa käyttöön kaikille omat käsipyyhkeet.

Vieraille kaadetaan turkkilaisen tavan mukaan alkoholipitoista kölninvettä kämmenille – se tappaa virukset, turkkilaiset tietävät. Kölninvesi, kuten käsidesikin, onkin ehtinyt loppua monista kaupoista.

– Olemme ennenkin selviytyneet monenlaisista vaikeuksista. Jos jumala suo, selviämme tästäkin, hän sanoi.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi