1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kolmasosa yrityksistä pelkää konkurssia – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja: "Koronavirusshokki ravistelee koko yrityskenttää"

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii hallitukselta lisätoimia.

koronavirus
Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.Matti Myller / Yle

Hieman yli 30 prosenttia kauppakamarien tekemään kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoo, että koronavirus on kasvattanut konkurssin mahdollisuutta merkittävästi, Keskuskauppakamarin tiedotteessa kerrotaan. Kyselyyn vastasi 4 000 yritystä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä valtaosa kertoo, että lomautuksia ja irtisanomisia on odotettavissa seuraavan kahden kuukauden aikana. Lähes neljännes vastanneista on jo kutsunut yt-neuvottelut koolle tai antanut lomautusvaroituksen.

– Kyselystä käy selväksi, että koronavirusshokki ravistelee koko yrityskenttää. Tilanne on hyvin vakava ja vaatii nopeita vastauksia ja järeitä toimia hallitukselta, jos haluamme pitää kiinni työpaikoista, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Yli puolet kauppakamarien jäsenyrityksistä kertoo koronavirusepidemian vaikuttaneen liikevaihtoon negatiivisesti jo nyt. Odotukset ovat vielä synkemmät: lähes kaikki odottavat negatiivisten vaikutusten realisoituvan seuraavan kahden kuukauden aikana.

– Tässä vaiheessa on jo selvää, että kysynnän pudotuksen takia yritysten on pakko sopeuttaa kustannuksiaan tai konkurssiaallolta ja sitä myöten työttömien määrän jyrkältä kasvulta ei vältytä, Romakkaniemi sanoo.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäen mukaan historia todistaa, että Suomen markkinarakenne ei ole ollut joustava.

– Kriiseistä toipuminen on kestänyt pitkään. Siksi on nyt erityisen tärkeää, että onnistuisimme ehkäisemään ennalta yritysten konkurssit ja työttömyyden kohoamisen, Kotamäki sanoo.

Kulmuni: Tukipaketti on tuskin riittävä

Romakkaniemen mukaan yritysten huoli tulevasta näkyy myös kyselyn avoimista vastauksista, joita annettiin yli 2 000 kappaletta.

– Yksi asia käy selväksi: hallituksen toistaiseksi linjaamat toimenpiteet eivät ole vielä riittäviä. Tarvitaan lisää, jotta päästäisiin pahimman kriisin yli, Romakkaniemi sanoo.

Myös valtiovarainministeri Katri Kulmuni arvioi tiistaina A-studiossa, että hallituksen maanantaina esittelemä viiden miljardin euron tukipaketti yrityksille tuskin tulee riittämään. Kulmuni arvioi, että todellinen tarve voi olla jopa kaksi- tai kolme kertaa suurempi.

– Me voidaan elvyttää lyhyellä tähtäimellä, mutta sitten meidän täytyy tehdä erittäin massiivisia rakenteellisia toimia että me jätetään meidän talous hyvässä kunnossa myös seuraaville päättäjille, Kulmuni sanoi.

Lue lisää:

"Meidän täytyy tehdä erittäin massiivisia rakenteellisia toimia", arvioi valtiovarainministeri Katri Kulmuni Suomen taloudellista tilannetta(17.3.)

Tässä ovat hallituksen tukitoimet koronaviruksen runteleman taloustilanteen pelastamiseksi: Tukea matkailulle ja joustoja verotilityksiin(16.3.)

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta Ylen seuranta-artikkelista

Lue seuraavaksi