Kirjeenvaihtajalta: Tonni käteen kaikille – Trump löi pöytään niin suuret tuet, että pörssikin hyrisi

Pöydällä on nyt yli tuhannen miljardin dollarin paketti koronaviruksesta kärsiville yhdysvaltalaisille. Trumpilla on moiseen pokkaa, Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoivat jättimäisestä tukipaketista tiistaina. Kuva: Kevin Dietsch / EPA

WASHINGTON Fed laski sunnuntaina ohjauskorkonsa 0-0,25 prosentin vaihteluvälille ja pumppasi rahaa markkinoille ostamalla joukkolainoja 700 miljardilla dollarilla. Enempää usein liiankin kitsaana pidetty Yhdysvaltain keskuspankki ei voisi enää joustaa.

Fedin uhrauksella ei kuitenkaan ollut mitään vaikutusta Wall Streetilla. Maanantai oli New Yorkin osakemarkkinoiden heikoin päivä vuoden 1987 pörssiromahduksen jälkeen.

Maanantain katastrofiin vaikutti osaltaan presidentti Donald Trumpin pitämä tiedotustilaisuus, jossa hän ennakoi koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan jatkuvan jopa heinä-elokuulle. Samaan syssyyn ympärillä Washingtonissa alkoi lockdown: Ravintolat, elokuvateatterit, museot, kuntosalit, koulut ja suuri osa liikkeistä laittoi oven säppeen toistaiseksi.

Tarvittiin selvästi järeämpiä toimia, ja niihin jatkokaudelle presidenttinä tahtova Trump on valmis. Hänen päätään ei paleltanut lyödä pöytään uutta, Yhdysvaltain liittovaltion kaikkien aikojen suurinta apupakettia koronaviruksen talousvaikutuksista kärsiville yrityksille ja kansalaisille.

Trump lähetti valtiovarainministeri Steven Mnuchinin kongressiin esittelemään ehdotusta, jonka arvo on yli biljoona eli tuhat miljardia Yhdysvaltain dollaria. Näin Trump lyö edeltäjänsä Barack Obaman 2008–2009 finanssikriisin hoitoon valmisteleman 831 miljardin dollarin eli reilun 754 miljardin euron elvytyksen.

Luku on tähtitieteellinen. Se on lähes neljä kertaa suurempi kuin Suomen bruttokansantuote eli kaikkien Suomessa yhden vuoden aikana tuotettujen tavaroiden ja palvelujen yhteenlaskettu arvo.

Mitä koronaan tulee, Suomessa on puhuttu viiden miljardin euron apupaketista.

Trumpin apupaketti ei välttämättä mene läpi kongressissa sellaisenaan. Puolueet ovat kuitenkin päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että tuen on oltava suurempi kuin missään muualla maailmassa. Lopputuloksesta on siis joka tapauksessa tulossa useiden satojen miljardien eurojen suuruinen.

Sen avulla valmistaudutaan jopa miljoonien työpaikkojen menetyksiin Yhdysvalloissa. Tuomiopäivän pasunistin osaan joutunut Mnuchin varoitti, että työttömyys saattaa nousta Yhdysvalloissa 20 prosenttiin. Vastaavaa ei ole koettu 1930-luvun jälkeen.

Lisäksi koronavirus voi – tästä mahdollisuudesta Trump ei halua edes mainittavan – syöstä Yhdysvallat laskukauteen. Se olisi myrkkyä hänen toiveilleen päästä toiselle kaudelle Valkoisessa talossa. Trumpin jatkonäkymät ovat heikenneet koronaviruksen rantauduttua Amerikkaan, ja pahin voi olla vielä edessä.

Pelkästään tiistaina Yhdysvalloissa rekisteröitiin yli tuhat uutta tartuntaa. Niitä oli iltaan mennessä jo kaikissa osavaltioissa, yhteensä 5600. Kuolonuhrien määrä oli noussut yli sataan.

Trumpin apupaketissa on varattu 250 miljardia dollaria pienille ja keskisuurille yrityksille. Kurimukseen joutuneille lentoyhtiöille kaavaillaan 50 miljardia dollaria.

Apupaketin erikoisuutena on jopa reilun tuhannen dollarin sekki jokaiselle työssäkäyvälle ja veroja maksavalle aikuiselle vielä maaliskuun aikana. Sekkien on nähty käytännössä kohottavan mielialaa ja lisäävän kulutusta.

Yhdysvalloissa on toteutettu vastaava rahanlähetysoperaatio postitse kaksi kertaa aikaisemmin. 1930-luvun alun laman aikana liittovaltio lähetti kansalaisille 300–600 dollarin suuruisia sekkejä ja syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkimainingeissa 300 dollarin sekkejä.

Avustussuunnitelmat eivät välttämättä vieläkään tepsi koronaa vastaan, mutta osakemarkkinoita ne hetkellisesti rauhoittivat.

Pörssin suuryhtiöiden S&P -indeksi nousi kuusi prosenttia ja teollisuusyhtiöiden Dow Jones reilut viisi prosenttia. Loppuviikon aikana nähdään, palaako osakekurssien sahausliike vai pystyikö Trump suitsimaan niitä historiallisen kovalla kädellä.

Lue myös:

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.