Matkailu- ja ravintola-ala syöksykierteessä – Sotkamolainen ravintoloitsija: "Kielto voisi olla jopa helpottava päätös"

MaRan varatoimitusjohtaja toivoisi mahdollisen sulkemispäätöksen yhteyteen selvää tukipakettia yrittäjille.

koronavirus
En dukning
Koronaviruksen uhka on autioittanut ravintoloita. myös Kainuussa. Kuvituskuva.Ville Hupa / Yle

Koko matkailu- ja ravintola alan liikevaihto oli tiistaihin mennessä pudonnut koronaviruksen takia jo 70 prosenttia, kertoo Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestö MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Hallituksen linjauksen mukaan alle 10 hengen kokoontumiset on kielletty, mutta ravintoloita ja hotelleja ei ole ainakaan vielä määrätty suljettaviksi. Kun asiakkaat eivät enää kävele ovista sisään koronaviruksen pelossa, ei ravintolan kassaan tule rahaa.

– Viime vuosiin verrattuna liikevaihto laski ensin puoleen ja tiistaina laskua oli jo varmaan 90 prosenttia, kertoo sotkamolaisen Ravintola Messin yrittäjä Juho Härkönen.

– Tässä on huoli paitsi omasta, myös työntekijöiden toimeentulosta. Emmekä vielä edes tiedä, millainen aalto tästä tulee, kajaanilaisen GastroBar3:n yrittäjä Kirsi Keskitalo sanoo.

Jotkut ravintolat ovat ottaneet käyttöön kotiinkuljetukset ja ruoan ulosmyynnin saadakseen lisää myyntiä.

Sulkemismääräys voisi olla jopa helpotus

Ravintoloissa jännitetään, onko hallituksen seuraava askel sulkea ravintolatoiminta koko Suomessa. Asiakasmäärät tulevat todennäköisesti vähenemään entisestään ja tilanne tiukentuu, tulee sulkemispäätöstä tai ei. Yrittäjät uskovat, että sulkemispäätös olisi taloudellisesti jopa helpotus.

– Tunnetasolla asia on tietenkin täysin erilainen. Ovia ei haluta sulkea. Kaikki päätökset otetaan kuitenkin vastaan ymmärtäen, koska kyseessä on kanssaihmisten terveys ja hyvinvointi, Kolehmainen kertoo.

– Kielto voisi olla jopa helpottava päätös, koska silloin voisi olettaa, etteivät kaikki kiinteät kulut jää yrittäjän maksettavaksi, Härkönen sanoo.

MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi näkisi, että jos ravintoloiden aukiolot kiellettäisiin, pitäisi kieltoon yhdistää erillinen tukipaketti. Nykyiset tukitoimet eivät Aittoniemen mielestä vielä riitä.

– Olisi hyvä, jos kieltoon räätälöitäisiin oma tukipaketti, joka suoraan auttaisi niitä, joilta aukiolo kielletään. Todennäköistä kuitenkin on, ettei tukipakettia tule, tulee vaan kielto.

Yrittäjät elävät nyt epävarmuudessa, ja punnitsevat kannattavuutta päivä kerrallaan. Aittoniemi uskoo, että seuraavan viikon sisällä ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa vapaaehtoisesti, sillä lisäkuluihin ei ole yksinkertaisesti varaa.

Sotkamolaisella yrittäjä Juho Härkösellä on tilanteesta selkeä mielipide: jos kaikki ravintolat eivät mene valtion toimesta kiinni pikaisesti, hallitus väistelee vastuuta ja jättää ravintoloitsijat kitumaan mitättömien asiakasmäärien kanssa.

– Vielä pahempi skenaario olisi, jos ravintolat on pakko sulkea ja silti saat maksaa kaikki kulut itse, Härkönen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan