Koronan takia merkittäviä muutoksia Siun soten toimintaan

Keskiviikosta lähtien terveydenhuollon kiireettömiä ajanvarauksia perutaan. Vierailut sairaalassa ja hoivakodeissa kielletään.

Siun sote
Potilaan hampaita hoidetaan hammaslääkärissä.
Kiireettömän hammashoidon vastaanottoaikoja siirretään nyt myöhempään ajankohtaan.Tiina Jutila / Yle

Siun soten palveluihin ja toimintaan tehdään keskiviikosta lähtien merkittäviä rajoituksia ja muutoksia koronaviruksen takia.

Terveydenhuollon vastaanottopalveluissa osa kiireettömistä ajanvarauksista, esimerkiksi hammashoidossa siirretään myöhemmäksi. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa osa ajanvarauksista muutetaan puolestaan etävastaanotoiksi.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toiminta supistetaan minimiin. Terveydenhoitajia siirtyy työskentelemään terveysasemien puhelinpalveluissa.

Siun sote kieltää kaikki vierailut sairaalassa, vuodeosastoilla, hoivakodeissa ja palveluasumisen yksiköissä. Poikkeuksen tekevät muun muassa kriittisesti sairaiden lasten ja saattohoitopotilaiden läheiset ja synnyttäjien puolisot.

Kuntayhtymä turvaa kotihoidon piirissä olevien ikäihmisten välttämättömät palvelut, kuten lääkehoidon, ruokailun ja hygienian. Samalla kuitenkin otetaan käyttöön lisää kuvapuhelinyhteyksiä ja lääkeautomaatteja.

Eläinlääkäripalvelut jatkuvat, mutta vastaanotolle voi toistaiseksi tulla vain ajanvarauksella.

Siun sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä huolehtii julkisista palveluista 13 kunnassa. Sen alueella asuu yli 166 000 ihmistä.