Suurteollisuus pyrkii välttämään henkilöstön altistumisen koronalle ja pitämään tuotannon käynnissä – yhtiöt korostavat lähikontaktien välttämistä

Esimerkiksi Stora Enson Veitsiluodon tehtailla ei saa syödä ruokalassa, josta saa kuitenkin hakea evästä.

teollisuus
Paperirullia Stora Enson Veitsiluodon tehtaalla Kemissä.
Stora Enson Veitsiluodon tehtailla on minimoitu sellainen henkilöliikenne, joka ei ole tuotannon kannalta välttämätöntä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suurteollisuus pyrkii kaikin keinoin välttämään henkilöstön altistuksen koronavirukselle ja varmistamaan siten tuotannon jatkumisen.

– Olennaisimpana käytännön toimenpiteenä tulevina viikkoina koko henkilöstön osalta on lähikontaktien minimoiminen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Työpaikalle ei saa tulla vähääkään sairaana, kertoo Metsä Groupin viestintäjohtaja Juha Laine.

Metsä Groupissa vältellään lähikontakteja myös vuoronvaihdoissa. Lisäksi yhtiö painottaa hyvän käsihygienian sekä pintojen ja työvälineiden puhtauden merkitystä.

Suojautumiskeinot käytössä

Stora Enson Veitsiluodon tehtailla on minimoitu sellainen henkilöliikenne, joka ei ole tuotannon kannalta välttämätöntä. Lisäksi koulutuksia on peruttu ja palavereita pidetään nettiyhteyksien kautta.

– Henkilöstöravintolasta voi hakea ruokaa, mutta siellä ei saa syödä. Kuntosali ja saunat ovat kiinni. Ylempiä toimihenkilöitä on etätöissä, kertoo Veitsiluodon tehtaiden tiedotuspäällikkö Taisto Saari.

Myös teräsyhtiö Outokummun Tornion tehtailla on muistutettu suojautumiskeinoista.

– Olemme myös lisänneet yleisten tilojen siivoamista. Lisäksi olemme ohjeistaneet välttämään liikematkustusta ja massatapahtumia ja hyödyntämään verkkokokouksia sekä tarkentaneet vieraiden vastaanottoon liittyviä käytäntöjä, kertoo Tornion tehtaiden viestintäpäällikkö Niina Kostiander.

Myös Outokummun tehtailla etätyö on henkilön työtehtävien salliessa mahdollista.

Metsä Group maksaa palkkaa karanteeniin joutuville

Jos työntekijä palaa ulkomailta, toimivat teollisuusyritykset hallituksen ohjeiden mukaisesti eli työntekijä ohjataan kahden viikon karanteeniin. Työntekijöiden kohtelussa on kuitenkin yrityskohtaisia eroja.

– Tällaisessa tilanteessa me maksamme tässä vaiheessa palkkaa, kertoo Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.

Stora Enson Veitsiluodon tehtailla puolestaan kehotetaan käyttämään vapaita.

– Kehotamme käyttämään lomia, pekkasia ja pitämättömiä vapaita, Saari kertoo.

Outokumpu sen sijaan ei kerro toimintatapaansa.

– Emme ota kantaa näihin sisäisiin ohjeistuksiin, Kostiander vastaa.

Nousiainen kertoo, että Metsä Groupilla on koko yhtiön tasolla yksittäisiä karanteeniin ohjattuja työntekijöitä. Stora Enson Veitsiluodon tehtailla vastaavia tapauksia on muutama.

Metsä Groupilla, Stora Enson Veitsiluodon tehtailla ja Outukummun Tornion tehtailla tämänhetkisellä tilanteella ei ole ollut vaikutuksia tuotantoon.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronavirustilanteesta tästä jutusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).