1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeilymajat

Metsähallitus sulkee vuokratuvat ja peruu kaikki varaukset kevätsesongin loppuun saakka

Tupia on etenkin kansallispuistoissa, muilla suojelualueilla ja erämaa-alueilla. Etenkin Lapissa ne ovat keväisin hyvin suosittuja.

retkeilymajat
Pielpajärven erämaakirkko helmikuussa 2020.
Metsähallituksen vuokratuvat ovat etenkin Lapissa hyvin suosittuja kevätsesonkina.Vesa Toppari / Yle

Metsähallitus peruu omassa vuokrauksessa olevien varaus- ja vuokratupien, vuokrakotien ja kammien varaukset ensi lauantaista lähtien toukokuun loppuun saakka. Jos joku reitkeilijä on jo maastossa, hän voi käyttää varaamaansa tupaa varausajan.

Retkeilykohteiden saunoja ei myöskään saa toistaiseksi käyttää.

Metsähallituksen tiedotteessa todetaan, että retkeilyolosuhteissa riittävän hygienian ylläpito koronavirusepidemian aikana on vaikeaa. Rakennukset ovat pieniä, ja niissä on useita hyvin lähekkäisiä petipaikkoja. Kevätsesonkina tuvat ovat etenkin Lapissa usein hyvin varattuja.

Varauksen tehneisiin ollaan Metsähallituksen mukaan yhteydessä mahdollisimman pian. Maksetut varausmaksut palautetaan tai varausta voi siirtää. Tupiin mahdollisesti liittyvistä maastoliikenneluvista tulee lisätietoa lähiaikoina.

Autiotuvat pysyvät auki

Autiotupia ei suljeta, koska niiden käyttäjiin ei voida ottaa yhteyttä ja autotupaa voi tarvita huonon sään yllättäessä.

– Etenkin vilkkaimmilla tuvilla saattaa päivittäin käydä kymmeniä henkilöitä, joten jokaisen tulee käyttää harkintaansa, meneekö autiotuvalle, todetaan tiedotteessa.

Jo aikaisemmin Metsähallitus on kehottanut välttämään retkeilyä kohteille, joille ei ole liikenneyhteyksiä. Avun saaminen kymmenien kilometiren päähän kestää tunteja ja huonoissa sääoloissa jopa päiviä.

Lue seuraavaksi