Useat koulut avaavat ruokalansa myös etäopetuksessa oleville lapsille – hallitus kannustaa kuntia vahvaan harkintaan

Kunnissa pohditaan nyt vaihtoehtoja tarjota etäopetuksessa oleville koululaisille ruokailumahdollisuuksia.

koronavirus
Oppilaita syömässä Kimpisen koulun ruokalassa.
Osa kouluista tarjoaa ruokaa kaikille, osa vain lähiopetuksessa oleville.Mikko Savolainen / Yle

Ylen selvityskierroksen perusteella useat kunnat tarjoavat ruokaa etäopetuksessa oleville lapsille heidän omissa kouluissaan. Näin kertoivat toimivansa Helsinki, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Oulu, Pori, Espoo ja Turku.

Kotka, Kouvola, Pieksämäki, Savonlinna, ja Tampere eivät tarjoa ruokaa kotona opiskeleville oppilaille.

Hallitus linjasi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua kotona opiskeleville lapsille. Hallituksen mukaan tulevien viikkojen aikana kouluruokailuun ovat oikeutettuja vain ne lapset, jotka saavat lähiopetusta omassa koulussaan.

– Kunnat voivat kuitenkin oman harkinnan mukaan järjestää kouluruokailua myös muille lapsille, tämä ei ole kiellettyä, mutta kannustamme kuntia vahvaan harkintaan myös tässä suhteessa. Mikäli kunnat myös jatkossa järjestävät kouluruokailua kaikille, niin kasvaa tietenkin myös riski sille, että lasten lähikontaktien määrä pysyy suurena, opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tällä hetkellä merkittävä osa kouluissa ruokailevista lapsista opiskelee kotona. Tämä on tilanne esimerkiksi Helsingissä Itäkeskuksen peruskoulussa, jossa suurin osa koulussa ruokailevista lapsista on etäopetuksessa.

– Noin 20 oppilasta on meillä lähiopetuksessa. Sen lisäksi meillä on käynyt noin viitisenkymmentä isompaa oppilasta ruokailemassa, kuten saavat käydä, rehtori Jutta-Riina Karhunen kertoo.

Espoossa kouluissa on annettu ruokaa myös etänä oleville koululaisille. Lisäksi siellä pohditaan myös muita ratkaisuja kouluruokailun järjestämiseksi kotona opiskeleville oppilaille.

– Haluamme tarjota kaikille koululaisille mahdollisuuden ruokailla päivisin vaarantamatta heidän terveyttään. Me emme voi kerätä heitä isoihin kokouksiin. Yksi vaihtoehto on jakaa ruokapusseja, jonka oppilas voi käydä hakemassa ja viedä heti kotiin, eikä jäädä seurustelemaan koululle, Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei tällä hetkellä ole tietoa siitä, kuinka moni suomalaislapsi saa tällä hetkellä lähiopetusta kouluissa.

– Kunnat vastaavat opetuksen järjestämisestä, eikä meillä ole reaaliaikaista tiedonkeruuta, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen sanoo.

Oulussa ruokaa tarjotaan ensisijaisesti lähiopetuksessa oleville oppilaille

Oulussa kouluruoka on tarjolla lähtäkohtaisesti niille oppilaille, jotka ovat koulussa. Kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että ruokaloissa ollaan kuitenkin varauduttu siihen, että kävijöitä voi olla enemmänkin.

– Ketään ei käännytetä pois, jos on kotona etäopetuksessa ja on tarve tulla koululle syömään.

Penttilän mukaan kaupunki selvittää parhaillaan, miten ruokaa voitaisiin jakaa etäopiskelussa oleville.

– Lämmin ateria on tärkeä, ja välttämättä kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

Oulussa on 22 000 perusopetuksen oppilasta, joista 400–500 opiskelee tällä hetkellä kouluissa.

Porissa etäopiskelevilta oppilailta pyydetään sitovia ilmoituksia ruokailuun

Koululaiset saavat Porissa ruokaa myös etäopetuksen aikana. He voivat käydä ruokailemassa päivittäin oman koulunsa tiloissa.

Oppilaiden vanhemmille tiistaina lähetetyssä Wilma-viestissä pyydettiin sitovia ilmoittautumisia ruokailijoilta. Ruokailuun ilmoittautuva oppilas sitoutui syömään koululla jokaisena arkipäivänä.

Lappeenrannassa etäopetuksessa olevat saavat halutessaan kouluruokaa, Kouvolassa ja Kotkassa ei

Lappeenranta tarjoaa koululounaan etäopetuksessa oleville oppilaille, jotka ovat sitä toivoneet. Yli 400 oppilaan huoltajat toivoivat koululounaan järjestämistä kotiinsa.

Kouvolassa ja Kotkassa kouluruokailua ei järjestetä koteihin. Vielä tiistaina iltapäivällä ei ollut vielä varmuutta siitä, missä kouluissa ruokailut järjestetään. Kaupunki todennäköisesti keskittää ruokailut tiettyihin kouluihin.

Kajaanissa kouluruokailu järjestetään alle 200 oppilaalle

Kajaanissa koulujen ja päiväkotien ruokailun järjestävä Kajaanin Mamselli tarjoaa tavallisesti ruoat 10 000 ihmiselle. Koulujen sulkeminen on tiputtanut määrät alle kahteen tuhanteen.

Kajaani ei keskitä ruokailuja erikseen, vaan ruoka viedään niihin kouluihin ja päiväkoteihin, joissa on yhä lapsia. Kajaanissa koululaisia lähiopetuksessa on vajaa 200.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan