Rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajalle raskaat syytteet, lähes 40 epäiltyä käräjille – Korona voi tuoda muutoksia oikeudenkäyntiin

Osan syytteen saaneista katsotaan olevan rikollisryhmän jäseniä. Kaikki syytetyt eivät kuitenkaan kuulu järjestöön.

United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen (vas.) ja oikeustieteen maisteri Ilkka Ukkonen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa tammikuussa 2020. Käräjäoikeus aloitti tammikuussa järjestön lakkauttamista koskevan kanteen käsittelyn. Kuva: Yle

Lähes 40 ihmistä on saanut syytteen rikollisjärjestö United Brotherhoodiin kohdistuvissa raskaissa rikosepäilyissä.

UB:n johtajana pidetyn miehen lisäksi syyttäjä on nostanut syytteet 37 muulle henkilölle. Heistä useiden katsotaan olevan rikollisryhmän jäseniä.

Suurin osa syytetyistä ei kuitenkaan Ylen tietojen mukaan kuulu järjestöön.

UB:n johtajaksi epäiltyä Tero Holopaista syytetään lukuisista rikoksista.

Hän on saanut syytteet muun muassa neljästä törkeästä huumausainerikoksesta, neljästä törkeästä ampuma-aserikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä ryöstöstä ja ryöstöstä, törkeästä rahanpesusta, kätkemisrikoksista sekä useista petoksista ja kavalluksesta.

Lisäksi häntä syytetään järjestäytyneen rikollisryhmään toimintaan osallistumisesta, rekisterimerkintärikoksesta ja asunto-osakeyhtiörikoksesta.

Talonrakennusta huumerahoilla?

Poliisi on epäillyt Holopaisen muun muassa välittäneen eri puolelle Suomea noin 30 kiloa amfetamiinia ja syyllistyneen yli tuhannen ekstaasitabletin hallussapitoon ja levitykseen.

Poliisi on arvioinut hänen hankkineen huumausaineilla yli 500 000 euron rikoshyödyn.

Holopaisen on epäilty rakentaneen Porvooseen kaksi omakotitaloa huumekaupasta saaduilla rahoilla.

Myös useita muita henkilöitä syytetään vakavista rikoksista, mutta Holopaisen osalta syytteet ovat raskaimmat.

Muiden saamat syytteet koskevat pääosin törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä ampuma-aserikoksia ja niihin liittyvää törkeää varkautta, ryöstö- tai kiristysrikoksia ja törkeää rahanpesua

Poliisi teki ison iskun järjestöä vastaan syksyllä

Poliisi aloitti UB- järjestöön kohdistuvan laajan rikostutkinnan keväällä 2018.

Viime syksynä poliisi teki laajoja kotietsintöjä eri puolilla Suomea. Kotietsinnöissä muun muassa takavarikoitiin suuri määrä varastetuksi ilmoitettuja aseita.

Poliisi valmisteli iskua vuoden ja se oli harvinaisen iso isku järjestöä vastaan.

KRP:n tutkinta kohdistui pääasiassa UB:n Helsingin pääosaston jäseniin ja erityisesti koko rikollisjärjestön johtajaksi epäiltyyn Holopaiseen.

Poliisi epäilee Holopaisen olleen tosiasiallinen rikoshyödyn saaja rikollisjärjestön tekemiksi epäillyissä rikoksissa.

Holopainen ja lisäksi kaksi muuta syytettyä ovat yhä vangittuina.

Oikeudenkäynti kahden viikon kuluttua?

Tutkinta-aineistoa laajassa jutussa on noin 16 000 sivua, ja syyteharkintaa teki viiden huumerikoksiin erikoistuneen syyttäjän ryhmä.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kahden viikon kuluttua 31. maaliskuuta. Koronan aiheuttama poikkeustila voi kuitenkin vaikuttaa oikeudenkäynnin järjestelyihin.

Oikeudenkäyntiä ei voida Ylen tietojen mukaan järjestää kokonaisuudessaan etäyhteyksien avulla, koska syytteet ovat vakavia ja rangaistusvaatimukset tulevat olemaan ankaria.

Erikoissyyyttäjä Anna-Riikka Ruuth Etelä-Suomen syyttäjäalueelta arvoi, että oikeudenkäynti kestää noin kolme kuukautta.

Oikeus on kieltänyt UB:n toiminnan väliaikaisesti

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee toisessa oikeudenkäynnissä UB:n ja sen alajärjestön Bad Unionin lakkauttamista. Lakkauttamista ovat vaatineet syyttäjä ja Poliisihallitus.

Käräjäoikeus päätti tammikuussa asettaa järjestöt väliaikaiseen toimintakieltoon. Järjestöt eivät saa kokoontua eivätkä käyttää tunnuksiaan.

Oikeus katsoi, että asiantuntijoiden lausunnot osoittavat, että United Brotherhood on valtakunnallisesti toimiva järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii hierarkkisesti ja sotilaallisen organisaation tavoin.

Järjestöt ilmoittivat tammikuussa ennen oikeudenkäynnin alkua, että ne lopettavat toimintansa.

Lue myös: