Hyppää sisältöön

Monacon Albertilla todettu koronavirustartunta, Norjan kuninkaalliset karanteenissa – näin pandemia mullisti kuninkaallistenkin arjen

Koronakriisin aikana kuninkaalliset ovat ottaneeet perinteisen roolin kansan yhdistäjinä ja lohduttajina.

Kuningatar Elisabet viettää koronaviruksen vuoksi tavallista enemmän aikaa poissa Lontoosta. Kuva on otettu Windsorissa 16.3. Kuva: Rex Features / AOP

Pandemiaksi levinneeltä koronavirukselta eivät välty edes kuninkaalliset. Monacon hovi tiedotti torstaina, että ruhtinas Albert II:lla on todettu koronavirustartunta. Hovin mukaan 62-vuotiaan Albertin terveydestä ei tarvitse olla huolissaan, ja hän jatkaa työntekoa lääkäreiden valvonnassa.

Toistaiseksi ei ole kerrottu, onko myös ruhtinatar Charlene ja pariskunnan lapset testattu viruksen varalta.

Ensimmäisenä siniverisenä koronavirustartunnastaan kertoi aiemmin Itävalta-Unkarin viimeisen keisarin Kaarle I:n lapsenlapsi, arkkiherttua Karl von Habsburg.

Eri maiden hoveissa virustilanne näkyy karanteeneina ja muina poikkeusjärjestelyinä. Monet hallitsijoista kuuluvat ikänsä vuoksi riskiryhmiin, ja sen vuoksi hoveissa on ryhdytty suojaaviin toimiin esimerkiksi perumalla tilaisuuksia.

Tanskan kruununprinssi Frederik, prinssi Christian, prinssi Vincent, prinsessa Isabella, kruununprinsessa Mary ja prinsessa Josephine poseerasivat Sveitsissä tammikuun alussa. Kuva: Rex Features / AOP

Tanska: Koululaiset palasivat nopeasti kotiin

Tanskassa kuningatar Margareeta II:n kalenteri on tyhjennetty ja huhtikuisiin 80-vuotissyntymäpäiviin liittyvät tilaisuudet on peruttu.

Kruununprinssi Frederik ja prinsessa Mary lapsineen palasivat viruksen vuoksi Sveitsistä kotimaahan. Perheen lasten oli ollut tarkoitus olla Sveitsissä kolme kuukautta, joiden aikana he olisivat opiskelleet paikallisessa oppilaitoksessa. Koronavirus ja Tanskan hallituksen päätökset panivat kuitenkin suunnitelmat uusiksi.

Norjan kuningatar Sonja ja kuningas Harald tapasivat maaliskuun alussa Jordanian kuninkaan Abdullahin, kuningatar Ranian ja kruununprinssi Husseinin. Matkan jälkeen Sonja ja Harald joutuivat karanteeniin. Kuva: Rex Features / AOP

Norja: Huoli altistumisesta vei kuninkaalliset karanteeniin

Norjan hovissa kuningas Harald V ja kuningatar Sonja, jotka kumpikin ovat yli 80-vuotiaita, asettuivat kotikaranteeniin palattuaan valtiovierailulta Jordaniasta. Kaikki Norjan hovin viralliset edustustilaisuudet on peruttu pääsiäiseen asti.

Kuninkaan tytär prinsessa Märtha Louise ja tämän kolme tytärtä joutuivat puolestaan koronakaranteeniin käytyään Yhdysvalloissa. Märtha Louisen yllättäen tekemän matkan syynä oli šamaanipoikaystävä Durek Verrettin tapaaminen vielä ennen USA:n asettaman matkustusrajoituksen voimaantuloa.

Kuninkaallisen palatsin edusta Hollannin Amsterdamissa oli lähes autio 17.3. Kuva: Robin van Lonkhuijsen / EPA

Hollanti: Kuninkaallinen parveketsemppaus

Hollannin kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima ovat peruneet suunniteltuja työtehtäviään. Myös aiemman kuningattaren, 82-vuotiaan prinsessa Beatrixin kalenteri on tyhjennetty.

Hollannin hallitsijaperhe osallistui 17.3. yhteiseen hengennostatustapahtumaan, jossa ihmiset osoittivat parvekkeillaan ja ikkunoissaan taputtamalla ja hurraamalla tukensa viruksen torjunnassa puurtaville.

Willem-Alexander ja Maxima tyttärineen ovat julkaisseet Instagramissa videon, jolla he kiittävät terveydenhuollossa työskenteleviä.

Espanja: Koronavirustestistä huojentava tulos

Espanjassa ehdittiin jo huolestua kuningas Felipe VI:n ja kuningatar Letizian altistumisesta virukselle kuningattaren tavattua ministerin, jolla todettiin koronavirus. Hovi kuitenkin tiedotti, että hallitsijaparille tehty koronavirustesti osoittautui negatiiviseksi.

Felipen ja Letizian huhtikuulle suunniteltua valtiovierailua Yhdysvaltoihin on lykätty koronaviruksen vuoksi.

Belgian kuningas Philippe piti 16.3. kansalle televisiopuheen koronaviruksen vuoksi. Kuva: Benoit Doppagne / EPA

Belgia: Kuninkaalliset tervehtivät vanhuksia ikkunan takaa

Kuninkaalliset ovat koronarajoitusten vuoksi joutuneet turvautumaan myös hieman erikoisempiin järjestelyihin.

Belgian kuningatar Mathilde vieraili lastensa prinssi Emmanuelin ja prinsessa Eléonoren kanssa Brysselissä sijaitsevan hoitokodin ikkunoiden ulkopuolella tervehtimässä karanteenissa olevia vanhuksia.

Koska vanhuksia ei tartuntariskin vuoksi voinut tavata kasvokkain, hoidettiin tervehdykset lasin läpi ja jättämällä pihalle vanhuksille tarkoitettuja tuomisia.

Tukholman Kuninkaanlinnassa 18.3. pidetyssä kuninkaan ja hallituksen konsiljissa oli tavallista vähemmän osanottajia. Myös kruununprinsessa Victoria jäi tällä kertaa pois. Kuva: AOP

Ruotsi: Kuningas ja kruununprinsessa erillään

Ruotsin hovissa sovelletaan kuninkaallisten muissakin riskitilanteissa noudattamaa käytäntöä, jossa pidetään hallitsija ja kruununperillinen erossa toisistaan.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kruununprinsessa Victoria eivät siis nyt voi viettää aikaa toistensa seurassa. Kuninkaanlinnassa työskentelevät on määrätty mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Espanjan Mallorcalla asuva Kaarle Kustaan 83-vuotias sisko prinsessa Birgitta pysyttelee viranomaisten määräystä noudattaen kotonaan. Paljon sairastellut Birgitta on riskiryhmää sekä ikänsä että sairauksiensa vuoksi.

Kuningasperheen nuoremman polven jäsenistä riskiryhmään lukeutuu prinssi Daniel, joka sai vuonna 2009 uuden munuaisen elinsiirrolla.

Koronavirus vaikutti jo maaliskuun alussa Ruotsin kuninkaalliseen perheeseen, kun prinsessa Estellen käymä yksityiskoulu suljettiin joksikin aikaa oppilaan koronavirustartunnan vuoksi.

Victorian nimipäiväjuhlallisuudet kuuluvat peruttujen tapahtumien joukkoon. Prinsessa Victoria ja prinssi Daniel ovat julkaisseet Instagramissa kuvia tutustumisestaan viranomaisten kriisitiedotukseen.

Britannia: Prinsessan hääjuhlat peruttu

93-vuotias kuningatar Elisabet II on päättänyt viettää tavallista enemmän aikaa Lontoon Buckinghamin palatsia turvallisempana asuinpaikkana pidetyssä Windsorin linnassa. Tapahtumakalenteria on tyhjennetty ja esimerkiksi perinteiset puutarhajuhlat on peruttu.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat ilmoittaneet keskittyvänsä työssään nyt koronakriisiin liittyviin vierailuihin ja tuen osoittamiseen. Koska pariskunta ei lukeudu riskiryhmiin, he katsovat voivansa tehdä tätä työtä. Instagramissa julkaistulla videolla William nostaa esille kansallisia hätätilanteita varten perustetun säätiön tekemän työn.

Kuninkaallisista rooleistaan luopuneet prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat eristäytyneet viruksen vuoksi kotiinsa Kanadassa. Prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan vierailua Jordaniassa, Bosniassa ja Kyproksella on lykätty.

Kuningattaren lapsenlapsen prinsessa Beatricen toukokuulle suunnitellut häät muuttuvat koronarajoitusten vuoksi. Beatrice on joutunut perumaan hääjuhlansa Buckinghamin palatsissa ja vihkiminen saatetaan hoitaa vain lähimpien läsnäollessa.

Espanjan kuningas Felipe VI piti 18.3. kansalle puheen koronaviruskriisin vuoksi. Kuva: EPA

"On hyviä syitä tuntea toivoa ja luottamusta"

Poikkeuksellisessa kriisitilanteessa kuninkaalliset ovat ottaneet tutun roolin kansalaisten tukijoina ja yhteishengen nostattajina.

Ainakin Belgian kuningas Philippe, Espanjan kuningas Felipe VI, Tanskan kuningatar Margareeta II, Norjan kuningas Harald V ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ovat pitäneet kansalle puheet, joissa he ovat sekä rauhoitelleet ihmisiä että vedonneet viranomaisohjeiden noudattamiseksi.

– Koronavirus on vaarallinen vieras. Se leviää kuin renkaat vedessä, ja se tapahtuu rajusti. Yksi ihminen voi tartuttaa monta tuntematta itseään edes sairaaksi. Ja tartunta etenee yhä useampiin pitkänä ja pelottavana ketjuna. Siinä ketjussa ihmiset kuolevat, kuningatar Margareeta sanoi tv-puheessaan.

– Monet ovat huolissaan terveydestään, läheisistään ja toimeentulostaan. Olemme tilanteessa, joka vaatii vastuullisuutta. Tilanteen vakavuutta ei pidä vähätellä, mutta on myös hyviä syitä tuntea toivoa ja luottamusta, kuningas Kaarle Kustaa vakuutti puheessaan.

Lue myös:

Ruotsin kuningas: "Olemme tilanteessa, joka vaatii vastuullisuutta" – katso tallenne puheesta

Koronavirus ei valikoi uhrejaan: poliitikkoja, Hollywood-kermaa, urheilutähtiä – ainakin heidän tiedetään sairastuneen

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.