Hyppää sisältöön

Häitä ja hautajaisia rajoitetaan, Kotkassa seurakunta pisti pystyyn auttavan puhelimen – kirkkoherra: "On joku numero, johon voi soittaa"

Seurakunnat aikovat myös järjestää jumalanpalveluksia nettilähetyksinä.

Kirkoissa ei nyt järjestetä isompia tilaisuuksia. Arkistokuvassa Kuusankosken kirkko. Kuva: Antro Valo / Yle

Koronavirustilanteesta johtuvat rajoitukset vaikuttavat myös seurakuntien toimintaan.

Häitä ja hautajaisia voi järjestää, mutta niihin saa osallistua korkeintaan kymmenen ihmistä. Sama koskee ristiäisiä.

Myös esimerkiksi kerhot, retket, tapahtumat ja rippikoulut sekä jumalanpalvelukset julkisina tilaisuuksina on peruttu.

Näin kertovat Kouvolan seurakuntayhtymä ja Kotkan-Kymin seurakunta.

Seurakunnissa aiotaan esimerkiksi järjestää jumalanpalveluksia nettilähetyksinä niin, että kirkossa ovat paikalla vain välttämättömät seurakunnan työntekijät.

Hautajaisiin ja kastejuhliin etänä

Kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen Kotka-Kymin seurakunnasta arvelee, että myös perheet ja omaiset pohtivat tällä hetkellä erilaisia etäosallistumisen mahdollisuuksia.

– Vaikkapa kastejuhlissa on ennen tätä koronatilannettakin ollut tilanteita, joissa osa suvusta on ollut toisella puolella maailmaa. Skype-puhelu on ollut auki ja on osallistuttu sitä kautta etänä, Järvinen kertoo.

Maaliskuu ei ole Kymenlaaksossa häiden sesonkiaikaa, mutta kymmenen henkilön rajoitus koskee myös häitä. Kymmeneen lasketaan mukaan myös seurakunnan henkilökunta.

Auttava puhelin auki

Kotkan-Kymin seurakunta avasi tänään myös auttavan puhelimen.

– Kyse on siitä, että on joku numero, johon voi soittaa silloin, kun haluaa keskustella jonkun kanssa. Jos on yksinäinen olo tai hätääntynyt olo tai tulee sellainen olo, että seinät kaatuu päälle, Järvinen sanoo.

Esimerkiksi yli 70-vuotiaat on ohjeistettu pysymään kodeissaan.

– Moni on ennen tätä tilannettakin ollut yksinäinen, saati sitten nyt, kun tilanne on muuttunut.

Myös Kouvolan seurakuntayhtymä muistuttaa, että seurakunta ei ole suljettu, vaan yhteyttä voi ottaa esimerkiksi puhelimitse.

Seurakunnat ovat myös ilmoittaneet tiettyjä ajankohtia, jolloin kirkot ovat auki ja paikalla on seurakunnan työntekijä tai työntekijöitä keskustelua varten.

Kouvolassa Elimäen, Myllykosken, Kuusankosken ja Valkealan kirkkoihin sekä Kouvolan keskuskirkkoon pääsee hiljentymään yksityisesti sunnuntaina kello 11–13. Ensi viikosta alkaen muut paitsi keskuskirkko ovat avoinna myös maanantaista torstaihin kello 12–14.

Kotkan, Kymin ja Langinkosken kirkot ovat avoinna 20.–27. maaliskuuta kello 15–20.

Lue myös: