1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Suomen ja Ruotsin rajalla on hyvä varautua passin tai henkilökortin näyttämiseen torstaista lähtien

Työssäkulkuliikenne on sallittua, mutta työnantajia kehotetaan tekemään työntekijälle todistus liikkumisen tarpeesta.

Länsirajalla oli jo keskiviikkona rauhallista, vaikka liikkumista aletaan rajoittaa vasta keskiyöllä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Huomisesta torstaista lähtien kaikki vapaa-ajan liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajoilla on kielletty. Vain rahti- ja paluuliikenne sekä välttämätön työmatkaliikenne on sallittua.

Viranomaisilta tähän mennessä saadun tiedon mukaan Suomen ja Ruotsin rajanylityspaikoilla, kuten esimerkiksi Tornion ja Haaparannan rajalla, kannattaa kaikkien varautua passin tai henkilökortin näyttämiseen, vaikka passivapaus Pohjoismaiden kansalaisilla periaatteessa onkin voimassa.

– Ajokortti tai Kela-korttikin riittää, kunhan henkilöllisyys pystytään todentamaan, mutta käytännössä kannattaisi pitää matkustusasiakirjoja mukanaan, sanoo Virpiniemen merivartioston päällikkö Janne Isometsä, jonka vastuualue ulottuu länsirajalla Ylitorniolle saakka.

Torniossa paikalliset rajanylityspaikat Krannikadulla ja Näränperällä menevät kiinni ja ajoneuvoliikenne ohjataan vain E4-tien kautta. Tarkastuksia suoritetaan kauppakeskukseen kulkevalla väylällä.

Työnantajalta saatu todistus on eduksi

Työnantajille suositellaan, että he tekevät työntekijöille todistuksen liikkumisen tarpeesta.

– Tällainen todistus on hyvä, se jouhevoittaa toimintaa rajatarkastustilanteessa, sanoo Isometsä.

Virpiniemen merivartioston päällikkö Janne Isometsä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Sisärajatarkastusten palauttamisen aikana töitä tehdään Isometsän mukaan useamman partion voimin.

– Ihan oikea homma tämä varmaan on, että saadaan virus kuriin. Vähän oudolta vaikuttaa, mutta täytyy muistaa, mikä on toinen vaihtoehto, miettii Jussi Kannisto Torniosta.

Kahden valtakunnan alueella olevan Tornio–Haaparannan asukkaiden arki mullistuu rajatarkastusten palauttamisen seurauksena.

– Ihmisten on syytä nyt muistaa, että vaikka Tornio ja Haaparanta ovat yhtä kaupunkia, niin tässä on kuitenkin valtakunnan raja olemassa, Janne Isometsä sanoo.

Poikkeuksellinen tilanne saa mielen murheiseksi.

– Kun ei tiedä, kuinka pitkään tämä kestää. Kesä on tulossa ja jos tarkastukset jatkuvat, niin ei Suomen puolella ole tulemista. Kesäisin tulee paljon Suomen puolella kuljettua, haaparantalainen Pirkko Salmela sanoo.

Torniossa rajanylityspaikoista on auki vain tullin edusta, muut kulkuväylät rajan yli suljetaan. Rajanylityspaikkoja länsirajalla Tornion lisäksi ovat Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello ja Ylitornio.

Edit: klo 15.55 lisätty Janne Isometsän kommentti,

klo 17.19 lisätty Jussi Kanniston ja PIrkko Salmelan kommentit.

18.3.2020 klo 21:31 Tarkennettu liikennejärjestelyitä.

18.3.2020 klo 22:52 Tarkennettu passivapautta koskevaa kohtaa.