Paikoin lähes 80 prosenttia lapsista otettu pois päivähoidosta – Kaustinen sulkee jo yksiköitä

Kunnat varautuvat siirtämään lapsia yksiköstä toiseen. Samalla varaudutaan siihenkin, että kotiin otetulle lapselle voi tulla äkillinen hoidontarve vanhemman työn takia.

Keski-Pohjanmaa
Lapsi leikkii.
Keskipohjalaislapsista iso osa on otettu kotihoitoon, vaikka hallitus pitää yhä varhaiskasvatusyksiköt auki kaikkien lapsille. Samalla se suosittaa kotihoitoa mahdollisuuksien mukaan.Tiina Jutila / Yle

Iso osa perheistä on ottanut lapsensa pois päivähoidosta Keski-Pohjanmaalla.

Esimerkiksi Kaustisella lähes 80 prosenttia lapsista hoidetaan nyt kotona. Siksi Kaustinen sulkeekin torstaista alkaen kaksi yksikköä, Tanhuanpään ja Omenapuun. Kotihoito hyvitetään hoitomaksuista.

Perhossa jo arviolta yli puolet lapsista on otettu kotiin, mutta kaikki yksiköt pidetään auki toistaiseksi ja myös perhepäivähoitajat ovat töissä.

Kunta varautuu siihenkin, että kotona lastaan hoitavalle vanhemmalle tulee äkillinen tarve mennä töihin, jolloin lapsi tarvitsee taas varhaiskasvatuspaikan, sanoo vs. varhaiskasvatusjohtaja Heidi Salo.

Varhaiskasvatusyksiköt pidetään auki kaikille, mutta hallitus toivoo, että mahdollisimman moni hoitaisi lapsen kotona mahdollisuuksien niin salliessa.

Lapsi ei osaa pitää etäisyyttä

Kannuksessa lapsia on varhaiskasvatuksessa vain pieni osa, mutta kaikki yksiköt pidetään toistaiseksi toiminnassa.

Kokkolassa tilannetta kartoitetaan yhä; suurin osa yksiköistä ei ollut keskiviikkoaamuna vielä ehtinyt kirjata tilannettaan. Hoidossa olevien lasten määrä on kuitenkin pienentynyt huomattavasti niissä yksiköissä, joista tieto on jo saatu.

Pietarsaaressa oli keskiviikkona varhaiskasvatuksessa vain 23 prosenttia lapsista. Osa lapsista oli tosin sairaana tai suunnitellulla vapaapäivällä. Tilannetta seurataan ensi viikkoon, ja yksiköt pidetään toistaiseksi auki yhtä hyvin pientä lukuunottamatta.

– Toivomme toki, että mahdollisimman moni ottaisi lapsen kotihoitoon, jotta viruksen leviäminen saataisiin rajattua. Pienet lapset eivät osaa leikeissään pitää metrin etäisyyttä, hymyilee varhaiskasvatusjohtaja Matilda Engström.