Oulussa lievästi flunssaoireiset tervetulleita päiväkotiin, vielä eilen oli täyskielto – kuntien käytännöt ovat nyt kirjavia

Selvitimme muutamien kaupunkien käytäntöjä lasten päiväkotihoidosta koronatilanteen aikana.

koronavirus
Anonyymi kuva päiväkodista
Päiväkodit pysyvät edelleen auki kaikille lapsille. Hallitus tosin suosittelee, että lapset hoidettaisiin kotona, jos se on vain mahdollista. Kuvituskuva.Paulus Markkula / Yle

Miten koronavirustilanne vaikuttaa arkeen perheissä, joissa on alle kouluikäisiä lapsia?

Päiväkotiin lapsen voi viedä riippumatta alasta, jolla vanhemmat työskentelevät. Mutta se, voiko lapsen viedä lievästi flunssaisena päiväkotiin ja missä kunnissa saa maksuhuojennuksia, vaihtelee.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Anna-Marie Brisson mukaan kukaan ei voi yksiselitteisesti määrätä, mikä on oikein ja mikä väärin tämän hetken tilanteessa. Hänen mukaansa paikallisille viranomaisille jää aina jonkinlainen harkintavalta.

– Hallitus pyrkii vähentämään lähikontaktien määrää, joten totta kai olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni lapsi olisi pois päivähoidosta. Mikäli se ei ole mahdollista, on mentävä tilanteen mukaan.

Selvitimme muutamien kaupunkien käytäntöjä lasten päiväkotihoidosta koronatilanteen aikana.

Saako päiväkotiin tulla flunssassa?

Oulussa lievästi nuhaoireisia lapsia saa tuoda päivähoitoon normaali-influenssakauden ohjeistuksen mukaisesti. Kovassa kuumeessa ja flunssassa päiväkotiin ei ole tulemista.

Kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan eilen ohje oli tiukempi kuin nyt. Hän perustelee muuttunutta ohjeistusta sillä, että koronavirusepidemia ei ole vielä Oulun alueella ja alueen tartuntaketjut tunnetaan ainakin tällä hetkellä. Lisäksi tällä linjauksella pyritään turvaamaan terveydenhuollon henkilöstön työhön pääsy.

– Me tarkennamme ohjeita uudelleen hyvin herkällä kynnyksellä päivä päivältä tilannetta seuraten.

Mäkitalon mukaan ohjeistuksen on antanut Oulun sivistys- ja kulttuuritoimen johto terveydenhuollon asiantuntijoiden suosituksesta.

Esimerkiksi Lempäälässä luotetaan vanhempien arvioon oman lapsensa voinnista.

– Huoltajat ovat lastensa parhaita asiantuntijoita. Jos lapsi on siinä kunnossa, että hän jaksaa olla päivän päivähoidossa, niin tervetuloa, Lempäälän kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Ritari sanoo.

Tampereenkasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että mikäli lapsella on alkava flunssa, on syytä pysyä kotona.

– Mutta jos nenä vuotaa jo neljättä viikkoa ja on enää nuhaa, joka on menossa ohi, voi lapsi tulla päiväkotiin.

Monessa kaupungissa päiväkotiin ei nyt saa tulla, jos on vähänkään flunssainen. Näin on linjattu esimerkiksi Lahdessa, Lappeenrannassa ja Imatralla.

Osa päiväkodeista yhdistää ryhmiä

Useissa päiväkodeissa lasten määrä on vähentynyt nyt huomattavasti.

Esimerkiksi Lempäälässä kunnallisissa päivähoidossa on normaalisti noin 1 000 lasta, nyt hoitolasten määrä on pudonnut 260:een. Lahdessa noin puolet hoitolapsista ovat poissa päiväkodeista. Oulun varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissasen arvion mukaan päiväkodeissa on paikalla vain noin 30 prosenttia tavallisesta lapsiluvusta.

Hoidossa on vähemmän lapsia myös muun muassa Helsingissä, Tampereella, Lappeenrannassa, Imatralla ja Kotkassa.

Osassa kunnissa on päätetty yhdistää päiväkotiryhmiä.

Sivistystoimen toimialajohtaja Tiina Granqvistin mukaan Lahdessa on runsaiden poissaolojen takia päiväkodeissa yhdistelty hoitoryhmiä. Myös Joensuussa keskitetään toimintoja, jotta varhaiskasvatuksen paikat ja henkilöstö riittäisivät epidemia-ajalle.

Ryhmiä yhdistetään myös Oulussa ja Lempäälässä.

Muun muassa Imatralla ja Helsingissä kaikki päiväkodit ovat ainakin toistaiseksi auki normaalisti.

– Tilannetta tarkastellaan koko ajan. Nyt on katsottu, että on hyvä, että yksiköt ovat auki, koska se vähentää paikalla olevien lasten määrää, Imatran varhaiskasvatuspalveluiden päällikkö Minna Leinonen perustelee.

– Päiväkodit ovat normaalisti auki. Emme keskitä, sillä nyt pitää välttää suuria joukkoja yhdessä, kertoo Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjalainen.

Myöskään Tampereella ja Lappeenrannassa ryhmiä ei ole ainakaan vielä lähdetty yhdistämään.

Oman kuntasi päivitetyt tiedot päiväkotien käytännöistä löydät kuntasi nettisivuilta.

Keskustele aiheesta 19.3.2020 kello 23:een saakka.

Lue myös: Kuka saa viedä lapsen kouluun, entä päiväkotiin? Katso lista kriittisten alojen ammateista

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan