Lähiopetusta saa Lahdessa lähikoululla, vaikka oppilaita olisi vain muutama – päiväkoditkin ovat hiljentyneet

Päiväkodissa olevien lasten poissaolon pituudesta toivotaan tarkkaa tietoa, jotta hoidontarvetta on helpompi arvioida.

päivähoito
Aurinkorinteen vuoropäiväkodin lapset piirtävät
Kunnallisia hoitopaikkoja Lahdessa on päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa yhteensä noin 4000.Petri Niemi/Yle

Lahden kouluissa on ollut hyvin vaihtelevasti koululaisia lähiopetuksessa.

Isoimmissa kouluissa kuten Mukkulassa ja Kivimaalla lähipetuksessa on 25-30 koululaista, mutta pienissä kouluissa lähiopetusta järjestetään vain muutamille koululaisille.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan lähiopetuksessa on yhteensä noin 250 koululaista.

Opetusta ei ole tarkoitus keskittää pienistä kouluista isompiin, sillä hallituksen linjauksen mukaisesti koululaisten pitää saada opetusta lähikoulusta.

Kilposen mukaan muiden oppilaiden etäopetus on saatu käyntiin Lahdessa hyvin.

Etäopetusta opettajat antoivat vielä tiistaina ja keskiviikkona kouluilta, mutta torstaista alkaen opettajat voivat opettaa etänä kodeistaan. Opetuspaikka ratkaistaan tilannekohtaisesti kouluittain. Koulujen on kuitenkin huolehdittava siitä, että lähiopetus kouluilla toimii kunnolla.

Lapsikatoa päivähoidossa – tuoko poikkeustilanne muutoksia hoitomaksuihin?

Lahdessa koronaviruksen uhka on hiljentänyt päiväkoteja. Päiväkoteja ei ole suljettu, mutta hoitolapsia niissä on ollut alkuviikoosta alkaen selvästi normaalia vähemmän.

Sivistystoimen toimialajohtaja Tiina Granqvistin mukaan poissa on ollut lähes puolet päivähoitolapsista. Lahdessa on noin 30 päiväkotia ja 70 perhepäivähoitajaa. Kunnallisia hoitopaikkoja on nelisen tuhatta.

Runsaiden poissaolojen takia päiväkodeissa on yhdistelty hoitoryhmiä. Osa poissaoloista johtuu normaalista flunssakaudesta, sillä perheitä on ohjeistettu pitämään lapset kotona, jos on vähänkään flunssaa.

Samalla kaupunki valmistautuu siihen, että tarpeen vaatiessa hoitoa keskitetään entistä harvempin yksiköihin. Hoitolasten vanhemmille on lähetetty kysely, jossa pyydetään arviota poissaolon kestosta. Kaupunki toivoo, että tarkempi tieto poissaoloista olisi käytettävissä ensi viikolla.

Päiväkotien tilapäinen sulkeminen ja mahdolliset muutokset päivähoitomaksuihin poikkeustilanteessa edellyttävät poliittista harkintaa, sanoo päivähoitojohtaja Mika Harju.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan