Hyppää sisältöön

Venäjän rajan sulkemisesta valtavat tulonmenetykset alueen kaupoille: "Tämä on katastrofi"

Venäläisturistien tuomat miljoonat loppuvat keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Lappeenrannan Prisma on yksi rajaliikenteen loppumisen kärsijöistä. Sen asiakkaista jopa 20 prosenttia on ollut venäläisiä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomalaiset ja venäläiset ovat jo vuosikausia asioineet sulassa sovussa lappeenrantalaisissa kaupoissa. Pietarista ja Viipurista Lappeenrantaan tulleet ostosmatkailijat ovat piristäneet hurjasti paikallista elinkeinoelämää elintarvike-, varaosa-, rakennustarvike ja ravintolaostoksillaan.

Venäläisten turistien vaikutus Etelä-Karjalaan on merkittävä. Esimerkiksi viime vuonna he jättivät maakuntaan noin 300 miljoonaa euroa.

Kun koronaviruksen takia valtionraja ensi yönä sulkeutuu, tarkoittaa alueen kaupoille valtavia tulonmenetyksiä.

Venäjä on jo tiistai-iltana sulkenut oman rajansa ulkomaalaisilta. Suomi sulkee rajansa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Turismi loppuu lähituntien aikana, kun Suomi ei enää päästä maahan ulkomaalaisia muuten kuin poikkeustapauksissa.

– Meille tämä on täysi katastrofi, sanoo lappeenrantalaisen Laplandia Marketin omistaja Mohammad Darvich.

Laplandian Marketin lähes koko henkilökunta – 64 henkilöä – lomautetaan ensi viikosta alkaen.

Turistibussit ovat olleet tuttu näky myös Laplandia marketin pihalla. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Miljoonamenetykset

Lappeenrantalainen Tutkimus- ja analysointikeskus TAK on erikoistunut matkailija- ja turismivirtojen vaikutusten selvittämiseen. TAKin toimitusjohtaja Pasi Nurkka laskee, mitä turismin loppuminen käytännössä Etelä-Karjalalle merkitsee.

– Ulkomaalaiset matkailijat jättävät Etelä-Karjalaan vuosittain yli 300 miljoonaa euroa, mikä lisää kaupan ja palveluyritysten liikevaihtoa lähes 270 miljoonalla eurolla vuodessa. Se tarkoittaa runsaan 1 000 henkilötyövuoden välitöntä työllisyysvaikutusta, laskee Nurkka.

Turismin loppuminen näkyy lappeenrantalaisten yritysten liikevaihdossa heti.

– Se on noin 730 000 euroa vuorokaudessa eli kuukaudessa noin 22 miljoonaa euroa, kertoo Pasi Nurkka.

Lisäksi tähän päälle voi laskea niin sanotun kerrannaisvaikutuksen eli sen, kun yritykset lisääntyneen liikevaihtonsa ja asiakasmääriensä ansiosta palkkaavat lisää henkilökuntaa, joka puolestaan käyttää rahaa omaan kulutukseensa ja sitä kautta vaikuttavat muiden paikallisten yritysten liikevaihtoon.

Tax-free-kassat hiljenevät

Lappeenrannan Prisma on ollut yksi venäläisten suosimista ostospaikoista. Marketin pihalla on usein toistakymmentä venäläistä ostosmatkailijoita kuljettanutta linja-autoa.

Vielä eilen tiistaina marketeissa oli varsinainen venäläisten ryntäyspäivä, kun Prisma oli rahastanut asiakkaita neljän tax-free-kassan kautta. Hiljaisuus on alkanut

– Kyllä jo tämä päivä on ollut täysin poikkeuksellinen meidän mittakaavassa. Ei voi verrata aikaisempiin päiviin millään muotoa, kertoo Lappeenrannan Prisma-johtaja Risto Punkkinen.

Venäläiset ostavat Suomesta muun muassa elintarvikkeista, lastenruokia ja pesuaineita. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan Prisman asiakkaista jopa viidennes on parhaimpina päivinä ollut venäläisiä.

– Myynti tulee tippumaan melkoisen rajusti. Haasteita on niin meillä kuin koko Etelä-Karjalan liike-elämällä, sanoo Prisma-johtaja Risto Punkkinen.

"Nyt näkee venäläisten merkityksen"

Reilun kilometrin päässä Prismasta on toinen venäläisasiakkaiden kanssa vuosikausia kauppaa tehnyt K-Raudan kauppias Timo Tersa.

Tersa on nähnyt vuosien aikana nähnyt, miten asiakkaiden määrä vaihtelee milloin ruplan arvon, milloin maailmapoliittisten tilanteiden takia.

Timo Tersa miettii kovasti, millä suomalaiset saisi nyt käymään enemmän kaupassa ja paikkaamaan venäläisten turistien jättämää aukkoa asiakasvirroissa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Vaikeinakin aikoina on asiakkaita ainakin jonkin verran riittänyt, mutta nyt tilanne on niihin verrattuna aivan toisenlainen. Turistivirta loppuu kokonaan.

– Nyt me lappeenrantalaiset vasta ihan oikeasti näemme, mikä merkitys venäläisillä on ollut. Kaupunkikuva menee aika hiljaiseksi, huokaa Tersa.

Lomautukset edessä

Lappeenrannan keskustasta on Nuijamaan raja-asemalle hieman alle 30 kilometriä. Rajalle johtavan Nuijamaantien varteen on liikepaikkansa rakentanut useampikin yritys, jotka ovat houkutelleen nimenomaan venäläisiä asiakkaita.

Parin kilometrin päässä rajasta sijaitsevassa Laplandia Marketissa käytännössä kaikki asiakkaat ovat olleet venäläisiä. Kauppa on ollut auki vuoden jokaisena päivänä.

– Meillä on käynyt 1 500–2 000 asiakasta päivässä, kertoo Laplandia Marketin omistaja Mohammad Darvich.

Darvichin mukaan yrityksen toiminta käytännössä loppuu. Kauppa laitetaan kiinni, ja siellä alkaa suursiivous.

Ensi viikolla Darvich kokeilee avata kauppansa ainakin vähäksi aikaa. Siitä huolimatta kaupan lähes koko henkilökuntaa uhkaa lomautus.

– Meille, jotka olemme riippuvaisia rajanylittäjistä, tämä on tosi kova homma. Toivottavasti tämä ei kestä kauan, sanoo Darvich.

Laplandia market on ollut erityisesti venäläisten asiakkaiden suosiossa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Darvich toivoo, että valtiovallalta löytyisi yrityksille tukia koronaviruksen ja valtionrajojen sulkemisen aiheuttamien menetysten tukemiseen.

Kuukaudessa menetykset ovat Darvichinkin yritykselle satojatuhansia euroja. 25 miljoonan euron vuotuisesta liikevaihdosta jää nyt joka päivä saamatta noin 68 000 euroa.

– Tämähän ei johdu meistä ollenkaan. Jos vaan valtio voisi meitä auttaa, huokaa Darvich.

Yle seuraa jatkuvasti koronaviruksen aiheuttamia vaikutuksia Suomessa ja maailmalla. Lue lisää tästä.