Ähtärin eläinpuiston poikkeuskevät: odotettu kiima sulki jo pandatalon, korona sulkee puiston ja aiheuttaa yt-neuvottelut

Yhteistoimintamenettelyjen pelätään johtavan lomautuksiin. Pandalassa Lumin ja Pyryn kiimaa jännitetään nyt seuraavat päivät.

Ähtärin eläinpuisto
Lumi, Ähtärin panda lepää
Lumi ja Pyry -pandojen kiima sulki jo Eläinpuiston pandatalon. Sunnuntaina koko eläinpuisto menee kiinni. Tarmo Niemi / Yle

Ähtärin eläinpuiston päivän uutiset ovat sekä surullisia että iloisia.

Koronavirus ja poikkeusolot sulkevat sunnuntaina eläinpuiston asiakkailta. Sulkemisesta seuraavat yt-neuvottelut, joiden lopputulos voi olla, että henkilökuntaa lomautetaan, arvelee toimitusjohtaja Kimmo Stude.

Yt-neuvottelut alkavat kaikissa Ähtärin Eläinpuisto Oy:n yhtiöissä eli Ähtärin Eläinpuisto Oy:ssä, Hotelli Mesikämmen Oy:ssä ja Snowpanda Resort Ähtäri Zoo Oy/Ltd:ssä. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. Ne aloitetaan 23. maaliskuuta.

Eläinpuistossa käytiin yt-neuvottelut jo tammikuussa. Silloin ne päättyivät kolmen henkilön irtisanomiseen ja yhden henkilön työsuhteen osa-aikaistamiseen.

Pandalassa odotettu kiima

Ähtärin eläinpuiston pandala on jo suljettu. Sen sulkemisen syy on kuitenkin odotettu pandojen kiima.

Lumin ja Pyryn kiiman toivotaan johtavan eläinpuiston pandojen lisääntymiseen. Kaikki on kuitenkin vielä hyvin epävarmaa.

– Mutta, jos joskus jotain tapahtuu, niin nyt, Stude sanoo.

Ähtärissä ollaan tiiviisti etäyhteydessä Kiinaan ja Belgiaan. Belgialainen asiantuntija, jonka oli tarkoitus olla Ähtärissä paikalla analysoimassa Lumin kiiman etenemistä, joutui matkustussäännösten tiukentuessa palaamaan kotimaahansa. Studen mukaan paikalla on kuitenkin suomalainen asiantuntija.

– Fyysistä etäisyyttä toivotaan nyt kaikilta muilta, kuin pandoiltamme, Stude sanoo.

Lue seuraavaksi: Lumi-pandan pissanäytteitä seurataan Ähtärissä nyt tarkemmin kuin ikinä – Eläinlääkäri ei lomaile ja hormonitutkijan laukut on pakattu pikalähtöä varten