Lähihoitajia päiväkodeista kotihoitoon? – Kunnista vapautuu nyt paljon tekijöitä, joita terveydenhuolto voi tarvita

Osa sairaanhoitopiireistä on alkanut koota tietoa mahdollisista apukäsistä. Myös eläköityneiden listoja käydään läpi.

Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut
Porvoo päiväkoti
Jyrki Ojala

Monelta kunnan työntekijältä on mennyt tai menossa oma työ alta, kun poikkeusolot ovat sulkeneet erilaisia yksiköitä. Näistä työntekijöistä etsitään jo mahdollisia apukäsiä terveydenhuoltoon.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan kunnat listaavat omasta henkilöstöstään sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitea varten ne, joilla on sote-alan koulutus.

Heitä löytyy erityisesti varhaiskasvatuksesta, missä iso osa lapsista on otettu kotihoitoon ja resurssia vapautuu. Pääasiassa kyse on lähihoitajista.

– On aika paljon alasajettuja toimintoja, joissa on terveydenhuoltohenkilöstöä. Esimerkiksi lupia suonensisäisten lääkkeiden antamiseen heillä ei välttämättä ole, mutta kaikkia pystymme kyllä käyttämään, sanoo henkilöstöjohtaja Eija-Liisa Heikkilä.

Mahdollista työvoimaa voi löytyä koulunkäyntiavustajista, mutta myös monesta muusta yksiköstä.

– Osaamista näyttää löytyvän yllättävistäkin paikoista. Sote-ammattilaiset tekevät erilaisia työnkuvia, ja niitä on kunnissa näköjään vielä hyvin paljon.

Hallitus haluaa jopa eläköityneet hoitajat tartuntatautitaistoon – Työhön voitaisiin määrätä jokainen alalle koulutettu

Kartoitus on ennakointia

Listaa kerätään mahdollista pahempaa aikaa varten, vielä tarvetta ei ole. Toisaalta kyse ei ole vain keskussairaalan tarpeesta, vaan tarpeesta eri yksiköissä ja tehtävissä ympäri maakunnan kotihoitoa myöten.

– Ehkä siivoukseenkin voisi saada apua, tarvittaessa myös vahtimestarityöhön, pohtii Heikkilä.

Myös eläköityneiden tietoja kerätään järjestelmästä, ja heidän mahdollisuuksiaan palata työhön aletaan lähipäivinä kysellä ennakkoon.

Joukossa on jo aiemmin Soitella keikkatöitä tehneitä, moni on alle 65-vuotias.

Liikennettä myös toiseen suuntaan?

Vaasan sairaanhoitopiiri kartoittaa asiaa yhdessä kuntien kanssa. Liikettä voi olla molempiin suuntiin: sairaanhoitopiiri lakkauttaa ei-kiireellisiä toimintoja, joten sieltä voi myös olla siirtyä työntekijöitä kuntien terveyspisteisiin.

Tällä hetkellä sairaanhoitopiiri vielä siirtää väkeä talon sisällä.

– Katsotaan mihin suuntaan tilanne kehittyy, sanoo johtajaylilääkäri Christian Kantola Vaasan sairaanhoitopiiristä.

Muissa tehtävissä työskenteleviä sote-alan koulutettuja voidaan hankkia myös yksityiseltä puolelta. Myös eläkeläisten kutsumista töihin on selvitetty. Yli 70-vuotiaita ei kuitenkaan oteta, koska he ovat riskiryhmässä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä vastaavia suunnitelmia ei ole. Omilla työntekijöillä pärjätään.

– Odotus on, ettei Etelä-Pohjanmaalle ole heti tulossa piikkiä. Homma on vielä hallussa omalla väellä, ja lomiakin yritetään pitää, sanoo henkilöstöjohtaja Kari Jokinen.