Näin korona sekoitti suomalaisten vaihto-opiskelijoiden elämän ja talouden: Takaisin ilman kämppää, reissu peruuntui mutta kulut jäivät

Timi Kärki palasi vauhdilla kotiin, Elli Suutarin ja Maria Muilun odotettu reissu siirtyi viime hetkillä.

vaihto-opiskelijat
Maria Muilu ja Elli Suutari
Maria Muilu (vas.) ja Elli Suutari olivat jo pakanneet vaihtoa varten, kun yliopisto perui koronan takia kaikki vaihdot. PIti päästä Japaniin, jäätiinkin Tampereelle. Jani Aarnio / Yle

Sen piti olla unelmien vuosi. Tampereen yliopistossa opiskelevat Elli Suutari ja Maria Muilu olivat lähdössä yhdessä Siperian kautta Japaniin vaihto-oppilaiksi.

Opiskelijat olivat jo luovuttaneet asuntonsa eteenpäin, matkaliput oli ostettu, jopa 260 euron Japanin aivokuumerokotukset oli otettu. Muilu ja Suutari olivat maksaneet Akitan yliopiston vajaan 2 000 euron lukukausimaksun, johon kuului majoitus.

Sitten tuli koronavirus ja kaikki suunnitelmat muuttuivat.

– Olin pakkaamassa vastaostettua rinkkaa kotona ja harmittelin, kun ei ollut matkakokoista hoitoainepakkausta. Sitten sain viestin, että vaihdot on peruttu.

Suhteellisuudentaju iski kerralla, Muilu kertoo.

Maria Muilu ja Elli Suutari
Maria Muilu jatkaa opiskeluja Suomessa, mutta yrittää päästä vaihtoon vuoden päästä. Jani Aarnio / Yle

Peruuntuminen viime hetkillä

Journalismia opiskelevien Elli Suutarin ja Maria Muilun piti lähteä reissuun viime sunnuntaina. Edeltävänä keskiviikkona Tampereen yliopisto perui kaikki opiskelijoiden ulkomaanvaihdot ja -matkat toistaiseksi. Yliopisto tarjosi myös kaikille mahdollisuutta palata Suomeen ja keskeyttää vaihto.

Elli Suutari sai kaverilta viestin peruutuksesta. Hän oli aluksi epäuskoinen.

– Ajattelin, ettei yliopisto voi kieltää minua lähtemästä Japaniin.

Vielä päivällä opiskelijat ajattelivat lähtevänsä ainakin Venäjälle, kun viisumitkin olivat valmiina. Illalla sävy uutisoinnissa ja tilanne tartunnoissa muuttuivat. Elli Suutari käsitti, ettei nyt ole viisasta lähteä minnekään. Pettymyksestä oli vaikea päästä.

– Illalla vein roskia ja sormeni jäi kipeästi suuren roska-astian kannen väliin. Silloin pääsi vähän itku ja viimein ymmärsin, ettei minnekään olla lähdössä. Kaikki vaiva, kymmenet hakemuslomakkeet ja -kirjeet, iloiset kuvitelmat matkasta: roskapyttyyn vaan!

Takaisin Suomeen

Oululainen Timi Kärki ehti olla vaihto-oppilaana Hollannin Utrechtissa vain puolitoista kuukautta. Hänelle tuli kiire palata kotiin, kun Suomi ilmoitti rajojensa sulkemista. Kärki oli jo suunnitellut palaavansa kotimaahan koronatilanteen vuoksi, mutta päätyikin kotimatkalle saman tien.

– Tilanne ehti olla hyvin sekava viikon ajan ja asiat muuttuivat jopa tunneittain. Ajattelin, että nyt on hyvä sauma lähteä, kun kaikki on niin epävarmaa, Kärki sanoo.

Hän palasi Suomeen keskiviikkona.

Timi Kärki olisi itse halunnut jatkaa opintojaan Hollannissa. Oulun yliopisto oli sähköpostitse kehottanut Kärkeä palaamaan. Kotimatkalla hän sai tekstiviestin ulkoministeriöstä, jossa myös kehotettiin palaamaan Suomeen.

Timi Kärki
Timi Kärki joutui palaamaan Suomeen vain puolentoista kuukauden ulkomaanvaihdon jälkeen. Timi Kärki

Vaihto-opiskelut keskeytetty

Vaihto-opiskelu on jäissä muuallakin kuin Suomessa. Kevään lukio-, nuoriso- ja korkeakouluvaihtoja on nyt keskeytetty eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa.

Esimerkiksi korkeakoulujen Erasmus+-vaihdot ovat katkolla ainakin toukokuun loppuun asti, EU-ohjelmien koordinaatiota Opetushallituksessa johtava Mikko Nupponen kertoi Ylelle tällä viikolla.

Kesän ja syksyn Erasmus+-toimintaa suunnitellaan vielä entiseen tapaan, mutta esimerkiksi joitain hakuaikoja on pidennetty. Kun tilanne palautuu normaaliksi, myös vaihto-ohjelmat jatkuvat.

Myös yliopistot ovat ilmoittaneet opiskelijavaihtojen perumisesta.

Peruuntumisista suuria kuluja

Vaihto-oppilasvuoden peruuntuminen johtaa monella opiskelijalle suuriin kuluihin. Suutari ja Muilu eivät vielä ole varmoja, saavatko he vakuutusyhtiöstä takaisin esimerkiksi matkalippujen ja muiden matkajärjestelyjen hinnat.

Japanin vajaan 2 000 euron lukukausimaksut heille palautetaan.

Opiskelijat saivat yliopistolta avustuksia viisumeihin ja rokotuksiin. He toivovat, ettei niitä tarvitse palauttaa.

Kulttuuriantropologiaa Hollannissa opiskelevan Kärjelle jää Utrechtiin vuokra-asunto, josta hän maksaa vuokraa kesäkuun loppuun asti. Hän toivoo pääsevänsä palaamaan Hollantiin vielä kevään aikana.

– Ideaalitilanne olisi, että pääsisin takaisin kuukauden päästä, jolloin opinnoissa alkaa toinen jakso, Kärki sanoo.

Mistä löytyy asunto?

Elli Suutari ja Maria Muilu olivat molemmat luopuneet asunnoistaan. Elli Suutari saa asua omassa asunnossaan enää puolitoista viikkoa.

– En tiedä, minne menen. Lähden kaverien nurkkiin pyörimään. On aika stressaavaa hakea vuokra-asuntoa, kun on tämä korona, Suutari sanoo.

Vuokranantajat lähettävät kuvia ja videoita asunnoista, mutta niitä on hankala päästä katsomaan paikan päälle. Maria Muilulla tilanne on vähän helpompi, hän ehti perua alivuokralaisen tulon.

Timi Kärki pakkaa laukkuaan
Timi Kärki toivoo, että pääsee vielä palaamaan takaisin vaihtoon. Timi Kärki

Ouluun palattuaan Timi Kärki joutui kahden viikon karanteeniin, jonka hän viettää veljensä luona. Kärjen oma asunto on vuokrattuna eteenpäin, joten sinne hän ei voi palata. Myös kaverit ovat lupautuneet majoittamaan Kärkeä sinä aikana, jonka hän viettää Oulussa. Opintoja hän suorittaa nyt etänä.

Ilman kesätöitä

Elli Suutarin piti olla Japanissa koko vuosi ja Maria Muilun heinäkuun loppuun. He eivät kumpikaan tästä syystä hakeneet kesätöitä. Tämä vaikuttaa toimeentuloon.

Maria Muilu ja Elli Suutari
Elli Suutari elättelee vielä toiveita, että pääsisi Japaniin syksyllä. Hänen piti olla siellä koko lukuvuosi.Jani Aarnio / Yle

Molemmat yrittävät nyt löytää töitä, vaikka useimmat kesätoimittajat on valittu. Muilu toivoo, että saa tehdä entistä enemmän työvuoroja nykyiseltä työnantajalta. Kevään aikana molemmat aikovat opiskella sen, mitä voivat kesken lukukauden.

– Yritän pysyä tyynenä ja se on onnistunutkin yllättävän hyvin. Omituisella tavalla tämä poikkeustilanne asettaa omat vaikeuteni mittakaavoihinsa. Etsin uutta asuntoa ja toimittajan töitä kesäksi. Olen valmis lähtemään minne päin Suomea tahansa, kunhan saan työskennellä uutisten ja kirjoittamisen parissa, Elli Suutari sanoo.

Sama ongelma myös maailmalla

Vaihto-oppilasvuoden peruuntuminen koskee opiskelijoita myös maailmalla. Koronasta on Muilun mukaan tulossa opiskelijoille sukupolvikokemus. Kaikki muistavat pitkään, millainen oli koronavuosi 2020.

Timi Kärki kertoo, että osa vaihto-opiskelijoista alkoi palata kotimaahansa viikko sitten. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset ja australialaiset poistuivat ensimmäisten joukossa. Sen sijaan italialaiset ja osa suomalaisista on Kärjen tietojen mukaan jäämässä Hollantiin.

– Italiassa tilanne on niin paha, etteivät he halua palata sinne, Kärki sanoo.

Kärki kertoo, että Hollannissa kadut ja yliopiston kampusalue ovat hiljentyneet, mutta opiskelijabileitä järjestetään nyt joka ilta.

– Täällä on vähän maailmanlopun meininki, kun juhlitaan ja jätetään jäähyväisiä.

Kärkeä paluu Suomeen harmittaa, sillä hän oli vasta ehtinyt saada arkensa Hollannissa rullaamaan ja saanut myös hyviä ystäviä, joille joutui nyt jättämään jäähyväiset.

Elli Suutarin ja Maria Muilun moni opiskelukaveri on nyt ulkomailla ja pohtii, miten päästä sieltä pois.

Muilu arvelee, että he pääsivät lopulta helpommalla, koska eivät ehtineet matkustaa.

– Nyt en tiedä, mitä menetin.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Kannattaako suunnitella reissua kesälle, pääseekö kielikurssille, onnistuuko vaihtovuosi? Tämän tiedämme koronan vaikutuksista nyt