Hyppää sisältöön

Vanhoista lama-ajan virheistä on opittu – kun nyt yrittäjiä uhkaa konkurssi, kollegan tuki ja mielenterveyspalvelut heti hätään avuksi

Yrittäjäjärjestöissä on käynnistetty ennennäkemätön toiminta yrittäjien henkisen jaksamisen tueksi.

Henrik Pohjavirta katsoo, että tärkeintä on pysyä terveenä. Pelit ja tervehdyskortit käyvät nyt parhaiten kaupaksi. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Koronavirus myllertää rajusti yrittäjien arkea. Monilla aloilla asiakkaat ovat kaikonneet ja konkurssiaalto uhkaa. Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksistä 26 prosenttia kertoo, että yrityksen konkurssin riski on noussut merkittävästi koronavirusepidemian takia.

Hämeessä jo 20 prosenttia yrityksistä on kutsunut yt-neuvottelut koolle tai antanut lomautusvaroituksen. Seuraavan kahden kuukauden aikana jo puolet yrityksistä odottaa, että edessä on lomautuksia ja irtisanomisia.

Taustalla iso huoli ihmisestä

Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka on huolissaan yrittäjien jaksamisesta vaikeassa tilanteessa. Haukka sanoo, että vanhoista kokemuksista viisastuneena he näkevät nyt ihmisen kokonaisuutena.

– Suurin osa kysymyksistä keskittyy talouteen, henkilöstöön ja maksuvalmiuteen, mutta taustalla on iso huoli siitä, mitä se vaikuttaa ihmiseen itseensä. Tämän takia me avasimme tiistaina vertaistukineuvonnan. Kanta-Hämeessä kolme koulutettua yrittäjää ovat valmiina keskustelemaan yrittäjäkollegoiden kanssa vaikeissa tilanteissa.

Keskustelu on ollut voimakasta

1990-luvun ja vuoden 2008 yksittäiset kokemukset olivat äärimmäisen vakavia. Ongelmiin pitää puuttua Juha Haukan mukaan jo alkumetreillä.

– Olemme tiivistäneet yhteistyötä Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Heillä on kriisipuhelin, joka palvelee 24/7 ihan kaikkia kansalaisia. YritysSuomi auttaa taloudellisissa asioissa kello 8-16.

Yrittäjillä on myös avoin Facebook-ryhmä. Vertaiskeskustelu on ollut hyvin voimakasta. Keskusteluja moderoi psykoterapeutti.

Juha Haukka kertoo, että paraikaa yrittäjäjärjestöt tekevät tilannekuvaa, mutta jo nyt koronaviruksen vaikutuksia pidetään paljon vakavampana kuin aiempia kriisejä.

– Kyllä me odotamme todella massiivista vaikutusten aaltoa. Lomautusmäärät tulevat olemaan suuria.

”Älkää jääkö yksin”

Haukka ei lähde enää yksilöimään niitä aloja, joilla vaikutukset ovat suurimmat. Hän toteaa, että vaikka aluksi puhuttiin palvelualoista, tällä kertaa ei teollisuuskaan ole turvassa.

– Meidän perusviestimme on alusta lähtien ollut se, että odotettavissa on iso konkurssiaalto, jos vastatoimia ei tehdä riittävässä laajuudessa. Yritykset tarvitsevat suhdannetyyppistä rahoitusta, ne tulee aktivoida välittömästi. Työsuhdepuolella tarvitaan nopeasti helpotuksia.

Juha Haukka ohjeistaa yrittäjiä käyttämään aktiivisesti kaikille avoimia palveluita. Asioita ei saa jäädä pohtimaan yksin, sillä vaihtoehtoja on.

– Tehkää itsellenne ”To do”-lista, jossa käytte läpi sen, miten lähdette liikkeelle. Aina voi soittaa kaverille, yrittäjäjärjestöön tai julkisiin palveluihin. Toimenpiteet täytyy käynnistää nyt.

Kirjakauppiaalle jo toinen takaisku

Riihimäkeläisen Uuden Kirjakaupan yrittäjä Henrik Pohjavirta myöntää, että vaikeudet koettelevat. Kiinteistössä sattunut vesivahinko aiheutti ylimääräisiä kustannuksia ja nyt päälle tuli koronavirus.

– Positiivisin mielin kuitenkin ollaan niin kauan kuin terveys pysyy. Mutta kyllähän se pistää miettimään. Yöunet eivät vielä ole menneet ja toivottavasti eivät menekään. Toivottavasti tilanne normalisoituu mahdollisimman äkkiä, ettei ainakaan huonompaan lähtisi menemään.

Kirjakaupassa sentään menekkiä on riittänyt esimerkiksi peleille. Myös tervehdyskorteille on ollut kysyntää.

Yrittäjä toivoo myötämielisyyttä

Riihimäen Teatterihotellin yrittäjä Arja Virtanen sanoo, että yrittäjillä on edessään kysymys jaksamisesta..

Koronavirusepidemia tyhjensi Riihimäen Teatterihotellin asiakkaista, Arja Virtanen on jo neuvotellut vuokranantajan ja rahoittajan kanssa järjestelyistä, jotka helpottaisivat yrittäjän ahdinkoa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

– Asiat vellovat mielessä aamusta iltaan. Nämä ovat pitkälle henkisiä asioita.

Jaksamista helpottaa se, että pankissa tilanteeseen on suhtauduttu myötämielisesti. Samaa Virtanen toivoo kiinteistön pääomistajalta Riihimäen kaupungilta. Neuvottelut kaupungin kanssa Virtanen käynnisti heti maanantaina.

Virtanen sanoo, että tilauskirjat alkoivat tyhjentyä rytinällä viime viikolla valtiovallan ensimmäisen ulostulon jälkeen. Lounastarjoilua vielä pidetään yllä.

Yhteisöllisyydelle uutta potkua

Teatterihotelli työllistää kaikkiaan 13 henkeä ja neuvottelut työntekijöiden kanssa aloitettiin jo viime viikolla.

– Maaliviivaa tälle hommalle ei ole näköpiirissä. Näillä näkymin lomautuksiin joudutaan ensi viikon lopulla. Yrittäjä on yrittäjä viimeiseen pisaraan asti ja yritämme pitää paikkaa auki, jotta ne muutamat matkalaiset saisivat tarvitsemaansa palvelua.

Virtanen näkee vaikeuksien keskellä myös positiivista..

– Ihmisten yhteisöllisyys ja kannustavuus saattaa saada tästä uutta potkua.

.
.