Kauanko aiemmat influenssapandemiat ovat kestäneet? Miten ne eroavat koronasta? Testaa tietosi maailmalla jylläneistä taudeista

Maailmalla on levinnyt useita pandemioita vuosisatojen aikana. Testaa, miten hyvin hallitset niihin liittyvät faktat.

Potilaita Funstonin sotilasleirissä Kansasissa. Espanjantautiepidemia kirjattiin ensimmäiseksi täällä. Muutaman kuukauden päästä se oli pandemia. Kuva: Yhdysvaltain kansallinen terveys- ja sairaanhoidon museo

Pandemioita on ollut ennenkin. Esimerkiksi ruttoa ja koleraa on ollut maailmassa jo kauan ennen ajanlaskun alkua.

Rutoista parhaiten tunnetaan 1300-luvulla alkanut musta surma.

Kolera sai alkunsa todennäköisesti Intiasta. Ensimmäinen kolerapandemia lähti liikkeelle 1800-luvun alussa. Se saapui 1831 Suomeen idästä. Sitä verrattiin mustaan surmaan, koska se oli niin järkyttävä.

Näiden kahden bakteerin aiheuttaman pandemian jälkeen seuraava suuri pandemia oli vuosina 1918–1920 riehunut espanjantauti.

Nyt käsillä olevaa koronaviruspandemiaa on verrattu nimenomaan espanjantautiin. Yhtäläisyyksiä on, mutta monissa suhteissa tilanne on varsin erilainen.

Jo ennen espanjantautia maailmassa oli koettu Venäjältä alkanut influenssapandemia 1889–91. Espanjantaudin jälkeen pandemioita ovat olleet aasialainen 1957–58, hongkongilainen 1968–69, moskovalainen 1977 ja sikainfluenssa 2009–10.

Testaa kuinka hyvin tunnet näiden pandemioiden tapahtumia.

Lähteet: Johtava asiantuntija, Eila Linnanmäki, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Historian influenssapandemiat (artikkeli (siirryt toiseen palveluun)) ja haastattelu, C.W.Potter A history of influenza, (artikkeli), Sikainfluenssa-pandemia 2009–2010 ja rokotuksia seurannut narkolepsia (Duodecim Terveyskirjasto (siirryt toiseen palveluun)), Waldman, Ronald & Claeson, Mariam: Cholera (siirryt toiseen palveluun) Encyclopædia Britannica(artikkeli) ja Heikura, Pekka T: Musta surma (siirryt toiseen palveluun) Tieteessä tapahtuu (artikkeli)

Juttua on korjattu 23.3: Jutussa luki aiemmin, että sikainfluenssaan kuoli maailmanlaajuisesti 40-50 miljoonaa ihmistä. Luku oli kuitenkin todellisuudessa lähes 300 000 ihmistä. Kohdassa mainittu luku 40-50 miljoonaa on yksi arvio espanjantaudin uhrimäärästä.

Keskustelu on auki maanantaihin klo 23:een saakka.