1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kaupat toivovat, että aamun ensimmäinen tunti voitaisiin rauhoittaa riskiryhmille

Kaupat ovat kehittäneet omia ostostunteja koronaviruksen riskiryhmille eri puolilla Suomea. Asioinnin välttämättömyyttä on hyvä pohtia tarkasti.

Kauppojen ruuhkat ovat ajoittuneet muun muassa lounastunnille ja kello 16 jälkeen.

Päivittäistavarakaupat toivovat, että aamun ensimmäinen aukio-olotunti voitaisiin rauhoittaa koronaviruksen riskiryhmäläisille.

K-ryhmä kertoo, että sen useat kaupat (siirryt toiseen palveluun) ovat varanneet oman ostoshetken ennen kuin kauppa aukeaa muille. Lahden K-Citymarket Paavola kokeili omaa ostostuntia riskiryhmäläisille (siirryt toiseen palveluun) keskviikkoaamuna aamuseitsemästä aamukahdeksaan.

– Aika rauhallinen tunti oli tämä ensimmäinen, mutta aiomme jatkaa tätä. Moni asiakas tuli kiittämään ja sanoi, että olisi muuten jäänyt kauppareissu tekemättä, sanoo kauppias Petri Putila.

K-Citymarket Paavolan järjesti oman kauppatunnin koronaviruksen riskiryhmille keskiviikkoaamuna. Kuva: Petri Niemi/Yle

Esimerkiksi Osuuskauppa Hämeenmaa on muun muassa aikaistanut joidenkin myymälöidensä aukioloaikaa.

– Maan hallituksen suositus on, että vältetään turhia kontakteja. Monen on kuitenkin pakko tulla kauppaan, jos ei saa ketään tuomaan ruokaa kotiin, niin kannattaa tulla silloin, kun on hiljaisempaa eli heti kun kauppa aukeaa., sanoo toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Ohjetta tarkennettiin (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Verkkokaupassa ruuhkaa

Kaupat ovat tehostaneet hygieniatasojaan entisestään. Myymälöiden kosketuspintoja kuten ostoskärryjä, hedelmävaakoja, pikakassoja ja maksupäätteitä puhdistetaan tällä hetkellä tehostetusti.

Aamulla kaupoissa on ruuhka-aikoja väljempää ja hyllyissä on uusia tuotteita.

Kaupparyhmät muistuttavat myös, että verkkokaupat toimivat, vaikka paikoin voi olla ruuhkaa (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaiset ostavat nyt normaalia enemmän ruokaa, mutta myös esimerkiksi makeisten kulutuskin on noussut. Kuva: Petri Niemi/Yle

Ruuan myynti on kasvanut rajusti, kun ihmiset tekevät nyt enemmän ruokaa kodeissaan. Poikkeusoloissa kannattaa kuitenkin varautua siihen, että tuotepuutteita voi kaupoissa olla.

Lue lisää:

Kokeile, miten koronavirus tarttuu ovenkahvasta ja katso, miten voitat viruksen

Hallitus antaa tarkat ohjeet 70-vuotiaille, THL:n mukaan koronan takia tehohoidossa alle 10 suomalaista