Kunnat turvaavat päätöksentekoaan eri tavoin poikkeusoloissa – Soiten hallintosääntö ei salli sähköisiä kokouksia: "On tapahtunut lapsus"

Luottamusmiesten päätettäväksi tuodaan monessa kunnassa ja kuntayhtymässä vain välttämättömiä asioita.

poliittinen päätöksenteko
Kokkolan kaupunginvaltuusto
Kokkolassa valtuusto voisi kokoustaa myös sähköisesti. Kaikille on kuitenkin taattava yhdenvertainen ääni- ja kuvayhteys. Juha Kemppainen / Yle

Alueen kunnat ja kuntayhtymät varautuvat eri tavoin päätöksenteon turvaamiseen koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Suurimmassa osassa kunnissa hallintosääntö mahdollistaa sähköisen kokoustamisen, mutta esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa tai Ylivieskassa näin ei ole.

Soite siirtää nyt kokouksiaan ja selvittää sähköisen kokoustamisen mahdollisuutta. Sähköisen kokoustamisen mahdollistava hallintosäännön muutos vaatii kuitenkin valtuuston päätöksen.

– Nyt voi tietenkin sanoa, että on tapahtunut lapsus. Maamme on täynnä kuntia ja kuntayhtymiä, joissa on tämä sama tilanne. Kun Soiten hallintosääntö silloin tehtiin hyvin nopealla aikataululla, sinne ei huomattu lisätä sähköisten kokousten mahdollisuutta. Emme osanneet silloin varautua tähän, mutta seuraavassa hallintosäännön valmistelussa varmasti otamme tämän huomioon, vakuuttaa toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.

Soiten valtuuston huhtikuun kokous on peruttu, ja asiat on siirretty kesäkuun alun kokoukseen. Huhtikuulta on peruttu myös hallituksen kokous. Seuraavan kerran Soiten hallitus on koolla 30.3 tilinpäätöskokouksessa. Soiten päätöksenteossa on muutenkin ollut paljon painetta muun muassa säästöjen löytämiseksi.

– Pyrimme priorisoimaan ja tuomme päätöksentekoon vain välttämättömät ja joihinkin määräaikoihin sidotut asiat. Varmasti tärkeitäkin asioita siirtyy, mutta välttämättömiä asioita ei.

Kokkola selvittää teknisiä edellytyksiä – Kalajoella on jo osallistuttu kokouksiin etänä

Kokkolassa sähköisten kokousten järjestämistä selvitetään teknisesti.

– Meillä on kyllä käytössä sähköinen asiahallintajärjestelmä, mutta tarvitsemme myös sähköisen kokousjärjestelmän, joka takaa kuntalain vaatiman yhdenvertaisen näkö- ja ääniyhteyden jokaiselle kokoukseen osallistuvalle, selvittää hallintojohtaja Ben Weizmann.

Kuntaliiton mukaan sähköinen kokous voidaan toteuttaa esimerkiksi Skypen avulla.

Kalajoella jo osa perusturvalautakunnan jäsenistä osallistui tiistaina kokoukseen etänä. Kunnanhallitus opettelee sähköistä kokoustamista seuraavassa kokoontumisessaan. Kalajoki karsii kokouksiaan, ja pyrkii järjestämään sähköisesti tarvittavat kokoontumiset. Esimerkiksi valtuuston kokous ja iltakoulu on maaliskuulta peruttu.

Myös Kannuksessa ja Kaustisella varaudutaan kokousten karsimiseen. Kannuksessa voi myös osallistua ensi viikon tiistaina kaupunginhallituksen kokoukseen etänä. Kaustisella kuun lopulla oleva hallituksen kokous järjestetään todennäköisesti sähköisenä.

Pietarsaaressa jatketaan kokousaikataulun mukaan, mutta tarvittaessa kokouksia siirretään eteenpäin. Kokouksiin voi osallistua myös sähköisesti.

Jo viime maanantailta peruttiin valtuuston kokous Kokkolassa, Kannuksessa ja Ylivieskassa. Asialistoilla ei ollut kiireellisiä asioita, lisäksi Kaustisella vaakakupissa painoi se, että valtuustosalissa järjestetään ylioppilaskirjoitukset.

Kunnat siirtävät myös kokouksiaan suurempiin tiloihin, että osallistujat voivat istua kauempana toisistaan.

Hallituksen asettamat kokoontumisrajoitukset eivät koske kunnallista päätöksentekoa, myös yli 70-vuotiaat voivat osallistua toimielinten kokouksiin normaalisti.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Pohjanmaalla: Puute suojavälineistä kiritti pohjalaisyritykset nopeaan tuotekehittelyyn, kouluruoan jakelu siirtyy Kokkolassa pääsiäisen yli