Hyppää sisältöön

Allergiset huolissaan, voiko siitepöly pahentaa koronan oireita – tutkimustietoa ei ole, lääkäri neuvoo hoitamaan allergiaa normaalisti

Tämänhetkisen tiedon mukaan siitepölyallergiset eivät ole koronaviruksen riskiryhmää, vaikka allergia aiheuttaisi hengitystieoireita.

Moni oireilee keväisin koivun kukkiessa. Nyt ilmassa on lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä. Kuva: Risto Salovaara / Yle

Huolta koronasta on astmaatikkojen ja allergisten keskuudessa viime päivinä ollut paljon, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija, terveydenhoitaja Kaisa Toikko.

– Yhteydenottoja tulee kymmeniä joka päivä, ja oikeastaan kaikki koskevat koronaa, Toikko sanoo.

Vakavasta tai huonossa hoitotasapainossa olevasta astmasta kärsivät ovat koronaviruksen riskiryhmää (siirryt toiseen palveluun) (THL), mutta tämänhetkisen tiedon mukaan siitepölyallergiset eivät kuulu riskiryhmään.

Lääketieteen dosentti Sanna Toppila-Salmen mukaan ei ole tutkittua tietoa siitä, ovatko koronan oireet vaikeampia siitepölyallergikoilla.

– Kiinalaistutkimuksessa selvitettiin 140 koronavirusinfektion vuoksi sairaalahoidossa olleen potilaan taustatekijöitä. Kenelläkään ei ollut astmaa eikä allergiaa.

Koronan riskitekijöihin liittyvää tutkimusta tehdään Toppila-Salmen mukaan aktiivisesti eri puolilla maailmaa ja tiedot tarkentuvat sitä mukaa.

Allergialääkitys kannattaa aloittaa kuitenkin viimeistään nyt, mikäli on aiemmin saanut allergiaoireita siitepölyaikana.

Myös astmaa hoidetaan normaaliin tapaan

Eniten Allergia-, iho- ja astmaliittoon tulee koronaan liittyviä kysymyksiä astmaa sairastavilta. Osalla astmaatikoista siitepölykausi ja katupöly voivat pahentaa oireita.

– Kysytään, pitäisikö astmalääkitystä muuttaa etukäteen siltä varalta, että saa koronatartunnan. Lisäksi on huolta siihen liittyen, voiko mennä töihin tai missä tapauksessa voi olla pois, Toikko kertoo.

Erityisesti kysymyksiä tulee Toikon mukaan niiltä, joilla ei ole mahdollisuutta tehdä etätöitä. Lääkityksen muuttamiseen ei ole käypä hoito -suositusten mukaan tarvetta, vaan oman normaalin hoitavan lääkityksen huolellinen noudattaminen riittää.

– Kaikki neuvontatyömme perustuu suosituksiin. Koronaan liittyen ei ole mitään erityistä ohjetta hoitaa astmaa, vaan ohjeet ovat samanlaiset kuin missä tahansa infektiossa.

Henkilökohtaisen pahenemisvaiheen lääkehoito-ohjeen pitäisi olla kunnossa jokaisella astmaatikolla.

– Jos sitä ei ole, se on hyvä selvittää minkä tahansa infektion varalta. Silloin omaa lääkitystä osaa tehostaa tai muuttaa tarpeen mukaan oikein.

Siitepölykausi normaalia aikaisemmassa

Siitepölykausi on aluillaan pian koko maassa. Se on tavanomaista aikaisemmassa, sillä pähkinäpensas kukki Etelä-Suomessa jo tammikuussa.

Nyt vuorossa on leppä, joka nousee kohti Keski-Suomea. Siitepölyn päiväkohtaista tilannetta ja ennustetta voi seurata täällä (siirryt toiseen palveluun).

Joka viides suomalainen oireilee jossakin vaiheessa elämäänsä siitepölylle. Astmaatikkoja on noin 10 prosenttia aikuisväestöstä.

– Kun siitepölyä alkaa kevättä kohti tulla enemmän ja ilmat lämpenevät, siitepöly sitoutuu myös katupölyyn. Siksi katupölystä olisi hyvä päästä eroon mahdollisimman pian, Kaisa Toikko toteaa.

Lue myös:

.
.