Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan – terveysasemia suljetaan ja kiireettömän hoidon aikoja perutaan

Kymsote ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä asiakkaisiin, joiden aika peruuntuu.

koronavirus
Pohjois-Kymen sairaala
Pohjois-Kymen sairaalaan ja Kymenlaakson keskussairaalaan perustetaan erilliset infektiopäivystykset. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kymsote varautuu koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Perjantaista 20. maaliskuuta alkaen muun muassa suljetaan osa terveysasemista.

Auki olevilla terveysasemilla keskitytään kiireelliseen vastaanottotoimintaan. Kiireettömät vastaanottoajat lääkäreille ja hoitajille perutaan 13. huhtikuuta asti.

Terveysasemat eivät tee hoidontarpeen arviointia, vaan terveysasemalle täytyy soittaa ennen saapumista. Sähköinen ajanvaraus suljetaan 20.3.–13.4. väliseksi ajaksi.

Avoinna olevat terveysasemat ovat: Haminan terveysasema, Kotkan Karhulan terveysasema, Kouvolan Katajaharjun, Keltakankaan ja Marjoniemen terveysasemat sekä Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden terveysasemat.

Kymsote päivittää tietoa muutoksista verkkosivuilleen (siirryt toiseen palveluun)(siirryt Kymsoten sivuille).

Infektio-oireisille omat päivystykset

Hengitystieinfektio-oireisten ja muiden infektio-oireisten hoito keskitetään kahteen paikkaan: Kymenlaakson keskussairaalan ja Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksiin.

Näihin perustetaan erilliset infektiopäivystykset perjantaista 20. maaliskuuta kello 8.00 alkaen.

Hengitystieinfektion oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä ja nuha. Muita infektio-oireita ovat esimerkiksi ripuli ja oksennus.

Ennen päivystykseen saapumista on soitettava päivystysapuun. Päivystysavun numero on 116 117.

Varatun ajan peruutuksesta ilmoitetaan henkilökohtaisesti

Kymsoten puhelinpalvelut ovat ruuhkaantuneet koronavirustilanteen vuoksi. Kymsote ohjeistaa välttämään varmuuden vuoksi soittamista.

Kymsote ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä ihmisiin, joiden ajanvaraus peruutetaan. Yhteydenotot tehdään puhelimitse, kirjeitse tai sähköisen asioinnin kautta. Uusia aikoja ei vielä anneta. Aikoja saatetaan myös vaihtaa puhelinajoiksi.

Esimerkiksi vakavasti sairaiden ja raskaana olevien ajanvarauksia ei kuitenkaan peruta. Asiakkaat, jotka eivät saa ilmoitusta peruutuksesta, menevät normaalisti vastaanotolle.

Kiireetön hammashoito päätettiin jo aiemmin keskeyttää neljän viikon ajaksi. Hammashoidon kiireettömät ajat peruttiin, jotta hoitohenkilökunnan käyttämät kasvosuojat riittävät koronavirusaallon aikana.

Kouluterveydenhuolto ja neuvolat toimivat kavennetusti

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä neuvolat siirtyvät supistettuun toimintaan maanantaista 23. maaliskuuta alkaen.

Esimerkiksi koulujen määräaikaiset lääkärintarkastukset ovat tauolla, mutta asevelvollisten ennakkotarkastuksia jatketaan.

Neuvolassa lääkärit ottavat vastaan alle yksivuotiaat lapset ja raskaana olevat vanhemmat. Lisäksi tehdään synnyttäneiden jälkitarkastukset.

Terveydenhoitajapalveluissa äitiys- ja lastenneuvolatoiminta jatkuu toimintaohjeen mukaisesti. Myös välttämättömät raskauden ehkäisyyn liittyvät asiat ja reseptien uusinnat toteutetaan.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan vastaanottoja ei toistaiseksi järjestetä. Poikkeuksen muodostavat asevelvollisten ennakkokutsuntatarkastukset.

Lue kaikki Ylen Kymenlaakson koronavirusuutiset ajantasaisesti päivittyvästä artikkelista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan