Koronavirus sai Facebookin puuttumaan tiukemmin väärän tiedon leviämiseen

Facebook puuttuu koronaviruksesta esitettyihin valheellisiin väitteisiin, mutta poliittisissa mainoksissa valehteleminen saa jatkua.

koronavirus
Ihmiset katselevat Facebookin tykkää peukkua Facebookin päämajan ulkopuolella.
Facebook on lähettänyt ulkoistetut moderoijat kotiin ja lisännyt algoritmien käyttöä sisältöjen seulomisessa. Kaikista arkaluontoisimman sisällön moderointi on otettu Facebookin omien työntekijöiden hoidettavaksi. John G. Mabanglo / EPA

Piilaakson isot teknologiayritykset ovat tehostaneet toimiaan estääkseen koronavirukseen liittyvän väärän tiedon leviämisen netissä. Yhtiöt ovat alkaneet painottaa hakutuloksissaan terveysviranomaisten ja luotettavien medialähteiden tietoja. Koronavirusta koskevat valheelliset julkaisut pyritään poistaa alustoilta nopeasti.

Maanantaina Facebook, Google ja sen sisaryhtiö Youtube, Microsoft ja sen omistama Linkedin sekä Reddit ja Twitter julkaisivat lausunnon, jossa yhtiöt kertovat aloittavansa yhteistyöhön paremman tiedonjaon puolesta.

– Taistelemme yhdessä virukseen liittyviä huijauksia ja väärää tietoa vastaan, nostamme viranomaisten sisältöjä esille alustoillamme sekä jaamme tärkeitä päivityksiä yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa ympäri maailman, yhtiöt kirjoittavat lausunnossa.

Yhtiöt eivät ole kertoneet tarkemmin, mitä yhteistyö pitää sisällään.

Tähän mennessä teknologiayhtiöt ovat jakaneet apua kukin omalla tavallaan. Google ja Microsoft ovat tarjonneet videoneuvottelupalveluitaan ilmaiseksi yrityksille ja sosiaaliset mediat ovat antaneet maailman terveysjärjestö WHO:lle rajattomat mahdollisuudet mainostaa ja jakaa tietoa alustoilla ilmaiseksi.

Koronavirus on saanut jopa Facebookin puuttumaan valheellisen tiedon leviämiseen alustallaan. Facebook on viime aikoina saanut voimakasta kritiikkiä siitä, että se sallii valehtelun poliittisissa mainoksissa.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg perustelee (siirryt toiseen palveluun) tiukkaa linjaa sanomalla, että terveyskriisissä hyvän ja pahan tiedon raja on selvempi kuin politiikassa. Koronavirukseen liittyen on helpompi asettaa selkeitä rajoja.

Tekoäly ottaa vastuun, vaikka ei ole siihen valmis

Teknologiayhtiöt ovat pitkään painineet sisällön moderoinnin kanssa. Koronavirus tuo tähän aivan uudenlaisen haasteen.

Kun koronavirus on tyhjentänyt toimistoja ja ajanut ihmisiä etätyön pariin, sosiaalisen median sisältöjä seulovat henkilöt ovat jatkaneet töitään toimistolla. Vaikka moderoinnin hoitaminen etänä on teknisesti mahdollista, sitä ei tehdä käyttäjien yksityisyydensuojan takia.

Julkaisujen moderointi tapahtuu tiukasti valvotuissa tiloissa. Esimerkiksi Facebookiin tai Youtubeen jaettuja sisältöjä läpikäyvät henkilöt eivät saa tuoda tilaan omaa puhelintaan tai muita henkilökohtaisia laitteita. Heidän kulkuaan ja työskentelyään seurataan tarkasti.

Valtaosa moderoinnista tapahtuu alihankkijoiden kautta.

Vasta tällä viikolla Facebook päätti lähettää moderoijat koteihinsa. He eivät jatka työskentelyä kotona, mutta Facebook on luvannut huolehtia, että heille maksetaan palkka tältä ajalta.

Sillä välin päävastuun moderoinnista ottaa tekoäly. Koneoppimismenetelmät eivät ole vielä täysin valmiita tehtävään, mutta yhtiöillä ei ole tällä hetkellä vaihtoehtoja.

Esimerkiksi Google kertoi joulukuussa, että tekoälyn laittaminen moderoinnin johtoon on vielä kaukana. Maanantaina Youtube kuitenkin ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) nojaavansa aikaisempaa enemmän tekoälyyn videoiden seulomisessa.

Sosiaalisen median jättiläiset ovatkin varoittaneet, että tekoälyn myötä enemmän videoita ja muita sisältöjä saattaa poistua erheellisesti palveluista lähiaikoina.

Eilen tästä saatiin esimakua, kun Facebookissa ilmeni vika, joka esti useiden uutismedioiden koronavirusta käsittelevien sisältöjen jakamisen. Facebookin mukaan kyseessä oli tekninen vika roskapostijärjestelmässä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus