1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pääministeri Marin: Hallitus voisi ottaa tarvittaessa käyttöön ulkonaliikkumisrajoituksia, ellei suosituksia noudateta – "Ne on asetettu sen takia, että halutaan suojella ihmisiä"

Marin sanoi A-studiossa, että hallitus tulee tällä viikolla linjaamaan toimenpiteistä talouteen liittyen.

Sanna Marin saapuu Ylen A-studion haastatteluun 18. maaliskuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) iloitsee siitä, että työmarkkinajärjestöt ovat saaneet aikaan yhteisen esityksen yritysten ja työpaikkojen pelastuspaketiksi. Työmarkkinajärjestöt julkistivat paketista yhteisen ehdotuksensa keskiviikkona.

Marin sanoi A-studion haastattelussa, että ”on todella hyvä, että työmarkkinajärjestöt ovat löytäneet toisensa".

– Olimme jo maanantaina Kesärannassa koolla yhteisen pöydän ääressä ja kävimme tätä tilannetta läpi. Esitin painavan toivomuksen, että nyt kaikkien pitää laittaa erimielisyydet syrjään ja lähteä ratkaisemaan yhteistä tilannetta. Mielestäni se keskustelu oli ratkaisuhenkinen ja hyvä ja nyt olemme saaneet työmarkkinajärjestöiltä myös heidän esityksensä, Marin sanoi.

Itse pelastuspaketin sisältöön Marin ei kuitenkaan vielä ottanut kantaa.

Paketin 16-kohtaisessa listassa järjestöt ehdottavat muun muassa yksityisen sektorin työnantajien työeläkemaksujen leikkaamista ja niiden tilittämisen lykkäystä, lomautusprosessin tuntuvaa nopeuttamista ja valtion osallistumista lomautuspäivärahojen maksamiseen.

Marin sanoi, että hallitus tulee tällä viikolla linjaamaan toimenpiteistä talouteen liittyen. Hänen mukaansa koronavirus iskee ihmisten terveyteen, mutta myös maailman ja Suomen talouteen todella kovaa.

– Olen huolissani monista työntekijöistä, yrityksistä ja ammatinharjoittajista, jotka ovat tällä hetkellä todella kovan paikan edessä. Hallituksen tahto on ehdottomasti se, että pelastamme yritykset ja työntekijät tässä tilanteessa. Olemme valmiita aika koviinkin toimiin myös tältä osin, Marin totesi.

Liikkumisrajoituksia on noudatettava

Hallitus on päättänyt tällä viikolla poikkeuksellisen kovista toimista koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi. Muun muassa yli 70-vuotiaat on velvoitettu pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Marin vetosi etenkin ikäihmisiin ja muihin riskiryhmiin kuuluviin, jotta hallituksen antamia suosituksia liikkumisen rajoittamisesta aikana noudatettaisiin.

Marin väläytti mahdollisuutta, että liikkumista voidaan rajoittaa vielä nykyistä enemmän, jos suosituksista ei välitetä.

– Jos eduskunta näin katsoisi, hallitus voisi ottaa käyttöön jopa ulkonaliikkumisrajoituksia, mutta en lähtisi mielelläni näin koviin ihmisten perusoikeuksia rajoittaviin toimiin. Haluan luottaa siihen, että ihmiset kunnioittavat ja noudattavat näitä toimintaohjeita. Ne on asetettu sen takia, että halutaan suojella ihmisiä, heidän läheisiään ja kaikkia täällä Suomessa, Marin muistutti.

Katso koko A-studion lähetys