Porin Tahkoluodon satamassa vaarallisen aineen onnettomuus

Kukaan ei pelastuslaitoksen mukaan loukkaantunut, kun kuution verran natriumkloraattia valui maahan satama-alueella.

Kuvituskuva. Kuva: Yle

Porin Tahkoluodossa sattui keskiviikkoiltana vaarallisen aineen onnettomuus.

Satama-alueella valui asfalttikentälle noin tuhat litraa 50-prosenttista natriumkloraattiliuosta.

Päivystävän palomestarin Tuomas Kiskolan mukaan paikalla oli kolme pelastuslaitoksen yksikköä, jotka imeyttivät aineen pois asfaltilta ja poistivat lähistöltä pilaantuneen maa-aineksen. Kiskola arvioi, että aine levisi noin 30 neliömetrin alueelle.

Vuoto ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Vaarallinen aine

Työterveyslaitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) natriumkloraattia käytetään pääasiassa sellun valkaisukemikaalina käytetyn klooridioksidin valmistukseen. Natriumkloraattia voidaan käyttää myös nahkojen, värien ja tekstiilien peittovärien valmistuksessa, rikkaruohojen torjunnassa, hapettimena metallurgisessa teollisuudessa, kuivaparistojen valmistuksessa ja hapettimena orgaanisissa synteeseissä.

Maahan joutunut natriumklooraatti on käytännöllisesti katsoen haihtumatonta. Kloraatti vaikuttaa haitallisesti kasvillisuuteen.

Natriumkloraatin nieleminen tai suurien natriumkloraattimäärien hengittäminen aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, oksentelua ja vatsakipua. Muutaman tunnin kuluttua voi ilmetä veren punasolujen hajoamista, methemoglobinemiaa ja syanoosia. Suuret annokset voivat aiheuttaa munuais- ja maksavaurion, kouristuksia, syvän tajuttomuuden ja jopa kuoleman.