Etäopiskelu saattaa vaarantaa ammattikorkeakoulun ja ammattiopiston opiskelijoiden valmistumisen – KAOn rehtori: "Mitään ei voi luvata"

Ammattikorkeakoulun ja ammattiopiston rehtorit ovat kysyneet ministeriöltä ohjeistusta tilanteeseen.

koronavirus
Kokkiopiskelijoita Ammattiopisto Tavastiassa
Varsinkin matkailu- ja ravintola-alan opiskelijoiden valmistuminen voi olla vaarassa. Kuvituskuva. Ville Välimäki / Yle

Opiskelijoiden valmistuminen saattaa olla vaarassa koronavirukseen varautumisen ja etäopiskelun takia.

Sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun, että Kainuun ammattiopiston rehtorit myöntävät, että opiskelijat eivät välttämättä ehdi valmistua kevään aikana, sillä tiettyjä opintojen osia ei voi tällä hetkellä toteuttaa.

– Kaikkien tavoitteena on, ettei näin kävisi, mutta mitään ei voi luvata, Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen toteaa.

Ammattikorkeakoulututkintoihin sisältyy muun muassa näyttötöitä ja laboratorio-opintoja, joissa esimerkiksi insinööriopiskelijat tekevät kytkentöjä ja sairaanhoitajat harjoittelevat muun muassa pistoksia. Alun perin Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan harjoitustöitä sai tehdä pienryhmissä, mutta tiistaina julkistetut uudet ohjeistukset kielsivät myös ne.

– Kunnes löydämme vaihtoehtoisen tavan tehdä, valmistumiset saattavat viivästyä, Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén sanoo.

KAOn valmistuvat opiskelijat suorittavat parhaillaan työssäoppimista, jonka pitäisi johtaa vielä tänä keväänä viimeisiin näyttötutkintoihin. Varsinkin matkailu- ja ravintola-alan opiskelijoiden tilanne on vaakalaudalla.

– Alkaa tulla jo signaalia, että yrityksissä laitetaan pillejä pussiin. Silloin on vaara, että opiskelija joutuu pihalle ja näyttöjen tekeminen vaarantuu, Sivonen sanoo.

Näyttöjen tekeminen oppilaitoksissa on mahdotonta, koska opiskelijoita ei saa koota oppilaitoksiin. Sivonen toivoo opetus- ja kulttuuriministeriöltä ohjeistuksia siihen, mitä valmistumisten turvaamiselle on tehtävissä.

Keskiviikkona KAMK julkisti ohjeistukset, joiden kautta valvotut tentit ja kypsyysnäytteet saadaan toteutettua, mutta näyttötyöt ja laboratorioharjoitukset ovat yhä käytännössä mahdottomia toteuttaa.

– Näistä olemme kysyneet tarkempaa linjausta opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja aluehallintovirastolta. Odottelemme vastausta ja luovaa ratkaisua hahmotellaan, Sarén sanoo.

Kainuun ammattiopistosta pitäisi suunnitelmien mukaan toukokuun loppuun mennessä valmistua 437 opiskelijaa ja vielä kesäkuussa 113 opiskelijaa.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Muokattu 19.3. klo 12.37: Lisätty Kainuun ammattiopiston valmistumisen kynnyksellä olevien opisklijoiden lukumäärät.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan