Halu auttaa leviää netissä vauhdilla, haasteena tavoittaa apua tarvitsevat – someryhmissä vapaaehtoiset tarjoavat apua tuntemattomille

Vapaaehtoiset haluavat auttaa erityisesti ikäihmisiä esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasioissa.

auttaminen
Siilinjärven ev.lut.seurakunnan diakoniatyöntekijä Kirsi Launonen sekä siilinjärveläiset Sanna Lappalainen ja Tuomo Räsänen.
Siilinjärven seurakunnan diakoniatyöntekijä Kirsi Launonen tekee avun perille saamisen edistämiseksi yhteistyötä someryhmän perustaneiden Sanna Lappalaisen ja Tuomo Räsäsen kanssa.Antti Karhunen / Yle

Miten minä voisin auttaa? kysyi siilinjärveläinen Sanna Lappalainen ensimmäisenä itseltään maanantaina hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Suomen hallitus oli juuri kertonut järeistä toimista koronaepidemian lieventämiseksi. Niissä muun muassa velvoitetaan kaikkia yli 70-vuotiaita pysymään jatkossa kodeissaan.

Lappalaisella heräsi huoli erityisesti vanhuksista, koska hän työskentelee vanhusten parissa.

– Kodeissa on paljon yksinäisiä, joilla ei ole omaisia tai omaiset asuvat kaukana, kuvailee Lappalainen.

Halu auttaa levisi alkuviikosta lukuisissa sosiaalisen median ryhmissä ympäri Suomea. Nyt vapaaehtoisten apua on tarjolla laajalti.

Sanna Lappalainen perusti yhdessä siilinjärveläisen Tuomo Räsäsen kanssa ikäihmisille ja myös muille apua tarvitseville Siilinjärvi - lähimmäisen apu (siirryt toiseen palveluun) -Facebook-ryhmän.

Toiminta-ajatuksena on tarjota kotona oleville esimerkiksi kauppa- tai apteekkiapua.

– Minulla on auto, joten voin käydä jonkun puolesta kaupassa ja jättää ostokset oven taakse. Tai voi käydä vaikka koiraa ulkoiluttamassa, Lappalainen listaa.

Someryhmä ja diakoniatyö yhdistivät voimansa Siilinjärvellä

Suuri haaste sosiaalisen median ryhmissä toimiville apuryhmille on avuntarvitsijoiden löytäminen. Heitä ei välttämättä tavoita internetin kautta.

Siilinjärvellä toimiva someryhmä yrittää helpottaa tätä ongelmaa tekemällä yhteistyötä Siilinjärven seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa. Kirsi Launonen oli heti yhteydessä Facebookissa perustettuun paikallisryhmään.

Kuopiolainen Ella Rotgers laittaa neuvontalappua postilaatikkoon kerrostalon rappukäytävässä.
Kuopiolainen Ella Rotgers huolehtii naapuriavusta jakamalla avunantajien yhteystietoja postilaatikoista.Antti Karhunen / Yle

– Me tiedämme ihmisiä, jotka tarvitsevat apua ja ryhmässä on avuntarjoajat. Näin voimme yhdistää voimamme, kertoo Launonen.

Sanna Lappalaisen ja Tuomo Räsäsen mukaan someryhmään on ilmoittautunut jo lähes kaksikymmentä auttajaa. He myös uskovat auttajien määrän kasvavan. Jäseniä ryhmässä on tällä hetkellä jo lähes 300.

– Ihanaa huomata, että ihmisillä on halu auttaa, kiittelee Lappalainen.

Räsänen pohtii innokkuuden kertovan lähimmäisen rakkaudesta ja välittämisestä.

Naapuriapua tarjotaan postilaatikkoviesteillä

Yksi keino tavoittaa apua tarvitsevia on jättää viesti postilaatikkoon. Taloyhtiöissä on myös kerätty yhteystietolistoja ja jätetty apuilmoituksia tiedotustauluille.

Kuopiolaisessa taloyhtiössä kerättiin kokoon neljä auttajaa, joiden yhteystiedot jaettiin jokaiselle asukkaalle. He ovat myös valmiita käymään esimerkiksi kaupassa kotona olevan puolesta.

– Yhteydenottoja on tullut jo nyt, kertoo Ella Rotgers.

Hän toivoo, että apua pyydetään matalalla kynnyksellä. Monella se voi olla korkealla.

– Toivon ihmisiltä rohkeutta siihen.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Savossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Karjalassa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Hallitus tiedottaa koronasta kello 10, Suomi palautti yöllä rajatarkastukset ja on hankkimassa virustestejä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus