1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koivuhaka, Kokkola

Koivuhaan koulun sisäilmaongelman syyn etsintään valjastetaan lisävoimia – "Sormi suussa on kyllä aika monella"

Työterveyden mukaan terveysvaaraa ei pysty arvioimaan, koska altistetta ei ole löydetty. Oireilu kertoo kuitenkin terveyshaitasta.

Koivuhaka, Kokkola
Koivuhaan koulu Kokkolassa.
Syy Koivuhaan koulussa oireilulle on osoittautunut melkoiseksi mysteeriksi.Sari Vähäsarja / Yle

Kokkolan Koivuhaan koulussa on etsitty selitystä sisäilmaongelmille jo puolitoista vuotta. Syytä henkilökunnan ja sittemmin myös oppilaiden oireille ei ole löytynyt, ja seuraavaksi mukaan otetaan lisää asiantuntijoita.

– Sellaisia, jotka ovat erikoistuneet vaikeisiin sisäilmatutkimuksiin ja jotka voivat arvioida ulkopuolisina, onko vielä jotain tutkittavaa, sanoo Kokkolan Talohoidon toimitusjohtaja Heikki Laitinen.

Kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä on kokoontunut kuukausittain koko lukuvuoden ajan. Tilannetta piti päivittää vanhemmille ja henkilökunnalle torstaina, mutta koronatilanne perui tilaisuuden.

IdeaStrukturan tekemissä tutkimuksissa ei ole löytynyt viitteitä sellaisista tekijöistä, jotka estäisivät tilojen normaalin käytön. Terveystarkastajien lausunto taas puoltaa lisätutkimustarvetta.

Työterveyden mukaan terveysvaaraa ei voi arvioida, koska altistetta ei ole löytynyt. Oireilun perusteella rakennuksen sisäilmasto aiheuttaa kuitenkin merkittävää terveyshaittaa.

Aluksi oireita esiintyi pääasiassa osalla henkilökunnasta, mutta joulun jälkeen myös oppilaat ovat olleet aiempaa enemmän yhteydessä terveydenhoitajaan. Oirekyselyä heille ei ole tehty, koska siitä ei ole arvioitu saatavan sellaista uutta tietoa, jolla olisi vaikutusta tutkimuksiin ja korjauksiin.

Vanhempainyhdistys on vaatinut koko koululle tervettä tilaa. Osa lapsista siirrettiin alkukeväästä Mäntykankaan ja Isokylän kouluille. Ensi lukuvuoden kuvioista keskustellaan lähiaikoina.

Pitkissä kantimissa ollaan

Heikki Laitisen mukaan puolentoista vuoden aikana on tehty valtava työ.

Rakenteita on avattu, kaikki tilat on kosteuskartoitettu ja homekoira on nuuskinut läpi kaikki koulun tilat. Hometta tai kosteutta ei ole löytynyt.

Luokkakohtaiset ilmanvaihtokoneet on uusittu ja ilmanvaihtoa parannettu. Osaan luokista on laitettu ilmanpuhdistajia. Esimerkiksi kosteutta ja hiilidioksipitoisuutta seurataan ja arvot ovat olleet normaaleja.

Irtaimistosta on karsittu jo yli vuosi sitten kaikki mahdolliset altistajat, esimerkiksi linoleumitaulut poistettiin syksyllä 2018.

– Missään ei ole tutkittu niin perusteellisesti. Olisihan ongelma tuhannen kertaa korjattu, jos jotain olisi löytynyt. Ei tässä ole tarvista peitellä mitään, sanoo Laitinen.

Hän muistuttaa, että kaikki eivät oireile ja toivoo, että asialle saadaan joskus piste.

– Asioille tulee yleensä ratkaisu, mutta tässä ollaan kyllä pitkissä kantimissa.

LUE MYÖS:

Koivuhaassa väläytelty toiveita koko koulun siirtämistä väliaikaistiloihin – "Pitäisi turvata kaikille terveellinen työ- ja opiskelupaikka"

Koivuhaan koulun kakkoset evakkoon Kokkolassa – sisäilmaoireiden syy yhä löytämättä

Kysely: Kokkolan Koivuhaan koulun henkilökunnan oireilu kertoo huonosta sisäilmasta – syytä ongelmaan ei ole vieläkään löydetty

Sisäilmasta oireilee kymmenkunta työntekijää Koivuhaan koulussa Kokkolassa – lapsilla oireita ei juuri ole

Lue seuraavaksi