Matkustaja jäi jumiin Suomen ja Venäjän väliin – ei pääse kumpaankaan maahan

Suomen ja Venäjän väliseltä rajalta on käännytetty useita henkilöitä sen jälkeen, kun raja sulkeutui.

rajavalvonta
Rajanylitys Vaalimalla.
Vaalimaan raja-asemalla oli rauhallista ennen kuin rajat sulkeutuivat.Pyry Sarkiola / Yle

Yksi Venäjälle palaamassa ollut matkustaja jäi keskiviikkona jumiin Suomen puolelle. Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Suomessa ja Venäjällä eri aikaan.

Venäjä esti ulkomaalaisten maahantulon jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Suomi alkoi rajoittaa rajanylitysliikennettä vasta viime yönä, joten venäläiset pääsivät vielä keskiviikon aikana matkustamaan Suomeen.

Venäjällä työskentelevä ja perheensä kanssa asuva ei-venäläinen henkilö tuli keskiviikkona käymään Suomessa kertaviisumilla. Kun hän yritti palata Venäjälle, hän ei päässytkään enää takaisin maahan.

– Hän ei ilmeisesti ollut vain tietoinen, mitä on tapahtunut vuorokauden vaihtuessa kummallakin puolella rajaa, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä sanoo.

Matkustaja jäi odottelemaan jatkotoimia Vaalimaan raja-aseman asiakastiloihin. Tapaus on siirtynyt ulkomaalaispoliisin hoidettavaksi.

Yksittäistapaus

Apulaiskomentaja Juha Kivelä ei kommentoi keskeneräistä tapausta enempää, mutta kertoo yleisesti, miten vastaavissa tapauksissa toimitaan.

– Tyypillinen esimerkki on se, että henkilö järjestää itselleen omalla kustannuksellaan matkan jotain muuta reittiä pitkin esimerkiksi kotimaahansa. Henkilö esimerkiksi matkustaa omilla varoillaan Helsinki–Vantaan kautta takaisin kotimaahansa.

Kyseessä ei ollut venäläinen henkilö. Hankalaksi tilanteen tekee se, että Venäjä päästää vain omat kansalaisensa takaisin Venäjälle.

Tapaus oli Kaakkois-Suomen rajalla ainutlaatuinen. Henkilö voi jäädä jumiin kahden maan väliin vain poikkeustilanteessa, kun rajat sulkeutuvat eriaikaisesti.

– Tämä oli yksittäinen tapaus, joka johtui yhden vuorokauden aikana olevista eri aikaan asetetuista rajoituksista. Nämä eivät ole enää mahdollisia, kun Suomi on asettanut rajoitukset, Kivelä sanoo.

Muutamia käännytettiin takaisin

Suomen ja Venäjän välinen raja sulkeutui viime yönä toistaiseksi kokonaan.

Heti puolenyön jälkeen kuitenkin jokaisella Kaakkois-Suomen rajanylityspaikalla oli muutamia ihmisiä, jotka pyrkivät ylittämään Suomen ja Venäjän välisen rajan.

– Nämä henkilöt käännytettiin takaisin, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä sanoo.

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Juha Kivelä.
Apulaiskomentaja Juha Kivelä Kaakkois-Suomen rajavartiostosta oli töissä Vaalimaan raja-asemalla, kun rajat suljettiin kokonaan.Pyry Sarkiola / Yle

Osa matkustajista on ollut epätietoisia rajaliikenteen rajoituksista.

Rajavartioston puhelinpalveluun on tullut kysymyksiä esimerkiksi siitä, voiko Venäjältä matkustaa Suomeen, jos matkustajalla on pysyvä työpaikka ja oleskelulupa Suomessa.

– Vastaus on, että voi tulla, jos on pysyvä oleskelulupa, Juha Kivelä sanoo.

Rajat ylittävää henkilöliikennettä on rajoitettu koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tavarakuljetukset liikkuvat edelleen normaalisti, ja rekkoja on soljunut rajan yli sen sulkemisen jälkeenkin.

Rajavartijoita pohjoiseen

Venäjän rajan sulkeuduttua kymmeniä rajavartijoita on komennettu Kaakkois-Suomesta pohjoiseen Suomen länsirajalle tukemaan Lapin rajavartioston toimintaa.

Siellä tarvitaan nyt rajavartijoita, kun Suomen raja on sulkeutunut myös lännessä. Pohjoisella länsirajalla on tähän asti saanut liikkua vapaasti.

Ensimmäiset rajavartijat lähtevät pohjoiseen tämän viikon lopussa. Komennukset ovat määräaikaisia ja kestävät vähintään viikon kerrallaan.

Apulaiskomentaja Juha Kivelän mukaan vapaaehtoisia lähtijöitä on jo löytynyt.

Voit keskustella aiheesta 20.3.2020 kello 23.00 saakka.