1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Suljetusta kirjastosta voi nyt hakea valmiiksi pakatun kassin toivomiaan teoksia – E-kirjoillakin nyt kysyntää

Koronaepidemian takia suljetut kirjastot pyrkivät palvelemaan asiakkaitaan nyt uudella tavalla.

kirjastot
Helsingin keskustakirjasto Oodi
Helsingin keskustakirjasto Oodi ennen kirjastojen sulkemista.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kirjastot eivät ole jääneet neuvottomiksi koronaepidemian edessä. Vaikka niiden ovet menivät kiinni, ovat kirjastot eri puolilla maata kehitelleet korvaavia palveluja.

Esimerkiksi Sallassa ja Kuhmossa on otettu käyttöön kirjakassipalvelu. Kirjaston henkilökunta pakkaa asiakkaiden toivomat kirjat kasseihin, ja noudosta sovitaan asiakkaan kanssa.

Helsingissä harkitaan lähes vastaavaa palvelua. Erona se, että kasseihin kootaan poistokirjoja, jolloin niitä ei tarvitse palauttaa.

Isommissa kaupungeissa mietitään nyt ennen kaikkea sitä, miten asiakkaita voidaan palvella verkossa.

Esimerkiksi Turussa kaupunginkirjasto avasi Insta-liven, jossa kirjastonhoitaja vastaa asiakkaiden kysymyksiin ja antaa arkiaamuisin kirjavinkkejä.

"Kirjastojen nykyinen palvelurakenne ei pysty vastaamaan kysyntään"

Kirjastojen ollessa suljettuna, Suomen kirjastoseura kannustaa ihmisiä tutustumaan kirjastojen e-palveluihin.

– Toivotaan, että mahdollisimman monet lähtisivät nyt kokeilemaan näitä kirjastojen e-palveluja, sanoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno.

Viime vuosina kunnat ovat satsanneet e-palveluihin. Tarjonnalle on löytynyt kysyntää, kun e-kirjojen ja e-lehtien lukeminen on lisääntynyt merkittävästi viimeisen parin vuoden aikana.

Lisääntynyt e-lukeminen näkyy etenkin tällä viikolla, sillä viimeisetkin kirjastot sulkivat ovensa eilen keskiviikkona.

Helsingistä kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri kertoo, että esimerkiksi kotimaisen kirjallisuuden palvelussa Ellipsissä kirjavarauksien määrä on muutamassa päivässä kasvanut 13 500:sta 14 500:an.

– Varsinkin suomenkieliset kirjat ovat olleet haluttuja, Nousiainen-Hiiri sanoo.

Vaikka kuntien kirjastot ovat viime vuosina satsanneet sähköiseen aineistoon, ei tämä ole ollut Suomen kirjastoseuran mielestä riittävää.

– Uskon, että tämän koronakriisin aikana tulemme huomaamaan, että nykyinen palvelurakenne ei pysty vastaamaan kysyntään, sanoo Maarno.

Esimerkiksi Helsinki ja Turku ostavat jatkuvasti lisää käyttöoikeuksia e-kirjoihin, mutta kirjastoseuran mielestä tarvittaisiin valtakunnallista ratkaisua.

– Suomeen tarvittaisiin kuntien yhteinen e-kirjasto, johon pystyttäisiin kokoamaan laajempi tarjonta.

Kriisitilanne poikii uusia palvelumuotoja

Useimmissa kirjastoissa on työntekijöitä töissä, vaikka ovet ovat suljettuina.

Esimerkiksi Helsingissä kirjastoihin voi soittaa ja saada puhelinpalveluja. Tietoja voi kysyä myös chatin kautta. Tämän lisäksi kirjastossa on pikaisella aikataululla kehitelty palveluja, joilla pyritään lisäämään yhteisöllisyyttä, vaikka kirjaston ovat pysyvät kiinni.

– Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi striimattuja satutunteja tai lukupiirejä, joita voisi seurata verkossa kirjaston sivuilla, sanoo Nousiainen-Hiiri.

Moni kirjasto joutuu uudessa tilanteessa pohtimaan aivan uudella tavalla myös tietosuoja-asioita, kun asiakkaat eivät pääse asioimaan kirjastoon fyysisesti.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun HELMET-kirjastojen useimpiin palveluihin vaaditaan kirjastokortin rekisterinumero ja pin-koodi.

Mutta mitä asiakkaan pitäisi tehdä, jos koodi on unohtunut? Asiakas ei voi saada uutta koodia verkon välityksellä, sillä tietosuojakysymykset tulevat tässä vastaan.

– Olemme kysyneet tähän lakimieskonsultaatiota ja pyrimme saamaan asiaan ratkaisun mahdollisimman pikaisesti, sanoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Nousiainen-Hiiri.

Lue seuraavaksi