Hyppää sisältöön

Koronasta kärsivä musiikkiala vetosi radioihin – Yle lisää kotimaisen musiikin tarjontaa, kaupallisilta tulossa ainakin koronaohjelma

Musiikintekijät vetosivat tekijänoikeuskorvauksia maksaviin radiokanaviin, sillä koronakriisistä johtuva keikkatulojen menetys on iskenyt pahasti musiikkialaan.

Ylen radiokanavat lisäävät kotimaisen musiikin tarjontaa auttaakseen koronaviruksen takia pulaan joutunutta musiikkialaa. Kuvassa YleX Aamun Viki ja Köpi Naurumaratonin aikana marraskuussa. Kuva: Elina Leino / YleX

Suomalainen musiikkiala teki keskiviikkona vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun) Ylelle ja kaupallisille radiokanaville, että nämä painottaisivat kotimaisen musiikin esittämistä toistaiseksi.

Adressin tekijöinä ovat Suomen Musiikintekijät, Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikkikustantajat, Muusikkojen Liitto, Music Finland ja Indieco. He edustavat esittäviä taiteilijoita, musiikintekijöitä, säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikkialan yhtiöitä.

Vetoomuksen mukaan koronakriisi on vienyt monen musiikkialalla työskentelevän tulot, sillä kevään keikat on peruttu. Radiosoitoista kertyy edelleen tekijänoikeuskorvauksia, mutta musiikkialan mielestä radiokanavat voisivat juuri nyt tukea ahdingossa olevaa suomalaista musiikkialaa.

"Näissä poikkeusoloissa on perusteltua suunnata tekijänoikeuskorvauksia mahdollisimman paljon kotimaahan. Se olisi teiltä ansiokas ja ymmärrystä osoittava kädenojennus sekä tulevaisuuteen katsova päätös.", vetoomuksessa sanotaan.

Yle tukee suomalaista musiikkialaa

Ylen radiokanavilla suomalaisten artistien tekemää musiikkia kuullaan jatkossa enemmän. Yle Radio Suomessa on jo aiemmin lisätty kotimaisen musiikin määrää, ja sitä lisätään edelleen niin lähetysvirta- kuin musiikkiohjelmissa.

– Kriisiaikana on tarvetta pitää yllä myös oman kulttuurin tuomaa jatkuvuuden ja läheisyyden tunnetta. Kotimainen musiikki auttaa tähän tarpeeseen oikein hyvin. Samalla tuemme suomalaisia musiikin tekijöitä taloudellisesti, toteaa julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Myös YleX reagoi poikkeustilaan nostamalla merkittävästi kotimaisen musiikin määrää. Suomalaisen musiikin osuutta radion soittolistan musiikissa lisätään 45 prosentista noin 60 prosenttiin. Myös kanavan erikoisohjelmat soittavat enemmän kotimaista musiikkia.

– Tarkoituksena on korostaa rooliamme yleisön ja kotimaisen musiikin yhdistäjinä, sanoo Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

Radion ääressä viihtyy päivittäin 3,4 miljoonaa suomalaista. Kuunnelluin kanava on Yle Radio Suomi. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kaupalliset kanavat pohtivat – koronaohjelma jo tulossa

Suomen suurimmat kaupallisen radion toimijat Nelonen Media ja Bauer Media kertovat haluavansa auttaa suomalaista musiikkialaa.

Nelonen Median radiokanavia ovat muun muassa Radio Suomipop, Radio Rock, Radio Aalto, Helmiradio, Loop ja Aito Iskelmä.

Kanavista Suomipop soittaa nimensä mukaisesti pelkästään kotimaista musiikkia. Aito Iskelmän soittolista koostuu lähes kokonaan suomalaisista kappaleista. Muilla kanavilla kotimaisuusaste vaihtelee.

Nelonen Media suhtautuu musiikkialan vetoomukseen vakavasti.

– Tilanne on kaikille poikkeuksellinen ja autamme tavalla, jonka näemme kaikille osapuolille parhaaksi, sanoo radioiden musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari.

Tässä vaiheessa Nelonen Media ei aio lisätä suomalaista musiikkia kaikilla kanavillaan, mutta Radio Rockin ohjelmistoon on tulossa oma koronaohjelma.

– Radio Rockin päiväsoitosta noin kolmasosa on kotimaista, mutta päätimme koronan kurjistaman tilanteen kunnostamiseksi käynnistää kotimaisen koronaohjelman Rockin iltoihin ja muutenkin tarkkailla kotimaisuusastetta.

Koronaohjelman aloitusajankohta ei ole vielä selvillä.

Mäntysaaren mukaan heidän tarjonnassaan Radio Suomipopin, Aito Iskelmän ja Radio Rockin suomalaisen musiikin osuus on jo riittävän vahva.

– Muilla kanavilla kuulijat eivät ole niin innokkaita kotimaisen musiikin ystäviä, että lisäys olisi perusteltua.

Toinen iso kaupallinen toimija on Bauer Media, jonka kanavia ovat esimerkiksi Radio Nova, Radio City, Iskelmä, Suomirock sekä KISS.

Kanavista kaksi eli Suomirock ja Iskelmä soittavat pelkästään kotimaista musiikkia. Kaikkien kanavien musiikkitarjonnan kotimaisuusaste on noin 40 prosenttia.

Sisältöjohtaja Hermanni Seppälän mukaan Bauer Mediassa on tarkoitus miettiä tarkemmin kotimaisen musiikin tukemista. Viime päivinä aika on mennyt vielä pitkälti käytännön järjestelyihin, että radiokanavien toiminta jatkuu normaalisti hallituksen ohjeistusten jälkeen.

– Kyllä tähän aikaan kuuluu vahvasti tukea kotimaista musiikkia. Näemme ison arvon kotimaisella musiikilla ja musiikintekijöillä, Seppälä sanoo.

.
.