Ensimmäinen koronapotilas sairaalahoitoon Kanta-Hämeessä – hengityskonelaitteita luvassa lahjoituksina

Hengityskonelaitteita lainataan ja lahjoitetaan Kanta-Hämeen keskussairaalalle koronatilanteen pahenemisen varalta.

koronavirus
Keskussairaalan julkisivu
Kanta-Hämeen keskussairaala saa lainaan HAMKin opetuskäytössä olevan hengityskoneen.Anne-Maria Niskanen / Yle

Yksi koronaviruspotilas on joutunut sairaalahoitoon Kanta-Hämeessä. Hän on ollut aiemmin kotieristyksessä, mutta oireiden pahentuessa hän on hakeutunut sairaalahoitoon. Hänen vointinsa on vakaa.

Keskiviikon 13 koronavirusnäytteen joukossa oli yksi uusi positiivinen testitulos. Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä on viisitoista varmennettua koronavirustapausta. Kaikkia epäilyjä ei kuitenkaan enää testata, joten lukema ei anna koko kuvaa tapausten laajuudesta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä arvioi, että koronainfektioita on jo jokaisessa kantahämäläiskunnassa, mutta moni tapaus on lieväoireinen eikä juuri eroa tavallisesta flunssasta.

Hengityskoneita lahjoitetaan ja lainataan

Järvelä kertoo, että ventilaattoreita on juuri nyt vaikea saada. Niiden pääasiallinen valmistaja on Italiasta, missä koronakamppailu käy kiivaana. Monet maat myös rajoittavat terveydenhuollon laitteiden toimittamista ulkomaille.

Yritykset ovat aktivoituneet hankkimaan hengityskonelaitteita Kanta-Hämeen keskussairaalalle. Riihimäkeläinen asevalmistaja Sako lahjoittaa hengityskoneen seuraten emokonserninsa Berettan vastaavaa esimerkkiä Italiassa.

Lisäksi sairaalatarvikkeita kierrättävän Hämeen Mokian varastoista saadaan käyttökelpoiset hengityskone, ultraäänilaite ja makuuhaavoja ehkäiseviä patjoja keskussairaalan käyttöön. Kristillisen hyväntekeväisyysjärjestön sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskus toimii Hämeenlinnan Hauholla.

Parhaillaan on käynnissä myös kansalaiskeräys kahden hengityskoneen hankkimiseksi Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Sen tavoitteena on kerätä 30 000 euroa. Forssalaisen suojavarustevalmistajan C.P.E. Production Oy:n työntekijöiden piirissä virinnyt ajatus toteutetaan keräysluvan omaavan ViaDia ry:n avulla. Lahjoitukset hengityskoneisiin menevät perille vanhustyön viitteellä, lisätietoa yhdistyksen sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Sairaala saa lainaan myös HAMKin opetuskäytössä olevan hengityskoneen.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan