Kymenlaakson kunnat ovat aloittaneet palveluita, jossa yli 70-vuotiaita autetaan kauppa- ja apteekkiasioinnissa

Kunnat organisoivat apua eri tavoin.

päivittäistavarat
Leipä.
Kouvola organisoi parhaillaan apua kauppareissuille. Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Kouvolan kaupunki valmistelee kauppa- ja apteekkiasioinnin palvelua yli 70-vuotiaille ja koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville.

Palvelussa luotettavat vapaaehtoiset auttavat kauppa- ja apteekkiasioinnissa.

Kouvolan hyvinvointijohtaja Arja Kumpu kertoo, että palvelu aiotaan käynnistää kaupungin rekisterissä jo nyt olevien vapaaehtoisten avulla.

– Meillä on vapaaehtoistyön puolella toimintamalli, jossa uusien vapaaehtoisten kanssa keskustellaan vapaaehtoisen roolista ja vastuusta, henkilöllisyys tarkastetaan ja vapaaehtoiset sitoutuvat vaitiolovelvollisuuteen omassa työssään, Kumpu kertoo.

Kaupunki tekee asiointipalvelun suunnittelussa yhteistyötä muun muassa Kymsoten ja seurakuntien kanssa. Lisäksi kaupunki on ottanut yhteyttä aluetoimikuntiin, jotka voisivat tarvittaessa toimia vapaaehtoisina.

Liikkeiden kanssa selvitetään mahdollisuutta järjestää maksut niin, ettei käteinen raha liiku eikä raha kierrä vapaaehtoisten kautta myöskään sähköisesti.

Palvelu käyntiin maanantaina

Palvelu otetaan käyttöön maanantaina 23. maaliskuuta. Siitä lähtien palveluun voi ottaa yhteyttä puhelimitse ja sähköpostilla.

Palvelun päivystysnumeroon 020 615 5299 voi soittaa maanantaista torstaihin kello 9–12. Sähköpostitse palvelun tavoittaa osoitteesta yhteisotyo@kouvola.fi (siirryt toiseen palveluun).

Numerosta saa myös neuvontaa siihen, millä eri tavoin ruokahuollon voisi järjestää.

– Kerromme vaihtoehdoista ja etsimme vaihtoehtoja, jotka palvelevat kunkin asiakkaan tarpeita. Myös esimerkiksi kaukana asuvat läheiset voivat ottaa yhteyttä, Kumpu vinkkaa.

Myös Kotka aloittaa palvelun

Myös muissa Suomen kunnissa valmistellaan kauppa- ja apteekkiavun palveluita ja avataan puhelinnumeroita, joista apua voi kysyä.

Kotkan kaupunki ilmoitti perjantaina, että myös se aloittaa kotiin vietävän asiointiavun tarjoamisen kotona asuville yli 70-vuotiaille kotkalaisille. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa kauppa- tai apteekkikäyntiä iäkkäiden henkilöiden puolesta.

Iäkkäitä ihmisiä auttavat kaupungin työntekijät, joiden omat työtehtävät ovat tilapäisesti vähentyneet kaupungin palvelujen supistamisen takia.

– Koronavirusepidemiasta johtuen yli 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvia on kehotettu pysymään kotona tartunnan välttämiseksi. Monille kotkalaisille ikäihmisille tämän aiheuttaa suuria haasteita arjessa selviytymisessä, perustelee asiointipalvelua koordinoiva Kotkan kaupungin osallisuuskoordinaattori Saila Piipari-Huovila.

Tulotasolla ei merkitystä

Asiointiapua tarjotaan kaikille yli 70-vuotiaille kotkalaisille tulotasosta riippumatta.

Yhteydenottoja vastaanottavat ja toimintaa koordinoivat kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden vastuualueella osallisuuskoordinaattori, liikunnanohjaaja ja liikuntaneuvoja.

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai sähköpostilla arkisin kello 9-15. Puhelinnumero on 05 234 5100.

Sähköpostiosoitteet ovat mirka.jokiranta@kotka.fi (siirryt toiseen palveluun), sanna.1.holopainen@kotka.fi (siirryt toiseen palveluun) tai saila.piipari-huovila@kotka.fi (siirryt toiseen palveluun).

Hamina tarjoaa kauppa-apua ja kokoaa vinkkejä verkkosivuilleen

Myös Hamina on aloittanut kauppa-avun. Apua tarjotaan 23.3. lähtien yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville, jos läheiset eivät pysty auttamaan asioinnissa.

Kaupungin henkilökunta tekee kauppa- ja apteekkiostokset ja kuljettaa ne kotiovelle arkipäivisin kello 10–18. Yhteyttä voi ottaa Pyry Liikkaseen numeroon 040 199 1779.

Hamina on myös koonnut verkkosivuilleen listan (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrotaan muun muassa kauppojen ja ravintoloiden kotiinkuljetuspalveluista sekä aktiivisten kaupunkilaisten perustamasta apuringistä myös muita kuin yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiä silmällä pitäen.

Haminan kaupungin sivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy tietoa myös esimerkiksi kirjastojen ja kulttuuripalvelujen tarjonnasta koronaepidemian aikana.

Pyhtäällä tukea riskiryhmille ja lapsiperheille

Pyhtää kertoo kauppa-avun aloittamisesta yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. Palvelu avautuu 1.4. ja on kuntalaisille maksuton.

Kauppa-avun järjestää Työtä kohti -yhdistys yhdessä kunnan ja seurakunnan kanssa. Palvelu on tarkoitettu yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta asiointiapua.

Kauppa-apu järjestetään arkisin kello 8–15 yhdessä K-Market Siltiksen kanssa. Kauppa laskuttaa ostokset asiakastilin kautta, ja ostokset toimitetaan kotiovelle.

Kauppaan avataan asiakastili soittamalla numeroon 040 5480 262. Sen jälkeen ilmoitetaan asiakastilin numero ja ostoslista numeroon 044 7676 717. Tarkempaa tietoa kauppa-avusta ja muista kunnan palveluista poikkeusaikana löytyy kunnan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Perheet voivat olla yhteydessä koulukuraattoriin, jos etäopetus ja esimerkiksi ruokailun järjestäminen aiheuttaa taloudellista huolta.

Kuraattori Tytti Erikssonin tavoittaa numerosta 040 751 8346 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@pyhtaa.fi (siirryt toiseen palveluun).

Päivitämme artikkelia, kun tiedot Kymenlaakson kuntien järjestämästä asiointiavusta tarkentuvat.

Lue myös:

Kymenlaakson tuoreimmat koronavirusuutiset kootusti yhdessä artikkelissa

Koko maan tuoreimmat koronavirusuutiset kootusti yhdessä artikkelissa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan