Pelastuslaitoksilla on vahvistettu 7 koronatapausta – koronan vaikutukset alkavat näkyä rivien harvenemisena

Pelastustoimi varautuu koronaepidemian pahenemiseen ja pelastajien altistuminen tartunnalle yritetään estää monin eri keinoin.

pelastuslaitokset
Kempeleessä tulipalo
Pelastuslaitoksilla torjutaan nyt kaikin keinoin henkilöstön altistumista koronavirukselle.Paulus Markkula / Yle

Koronavirusepidemia näkyy jo osassa pelastuslaitoksia rivien harvenemisena. Perjantaina sisäministeriön tietoon on tullut kaikkiaan seitsemän vahvistettua koronatapausta eri puolilla Suomea.

Tilannetta käydään nyt läpi ja tartuntojen vaikutukset toimintaan ovat selvityksen alla. Sisäministeriön pelastusosastolta ei kerrota tarkemmin, millä laitoksilla tapaukset ovat, mutta Helsingin pelastuslaitokselta vahvistetaan yksi tapaus. Hänet on eristetty kotihoitoon, ja myös kolme sairastuneen kanssa kontaktissa ollutta ovat kotona karanteenissa.

Vielä torstaina iltapäivällä ministeriön tiedossa ei ollut yhtään tapausta.

Erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen sisäministeriön pelastusosastolta kertoo, että pelastuslaitosten henkilöstöä on joutunut karanteeniin ulkomaanmatkojen takia ja myös siksi, että on oltu lähikontakteissa sairastuneiden kanssa erityisesti Etelä-Suomessa.

Eilen pelastusvalmius oli Häyrisen mukaan normaalilla tasolla. Tilanteen kehittymistä sisäministeriössä seurataan tarkasti.

– Seuraamme päivittäin pelastuslaitosten henkilöstökapasiteettia ja suorituskykyä.

Asiakaskontaktit minimiin

Pohjanmaan pelastuslaitoksella Vaasassa tilanne on ollut rauhallinen. Työntekijöitä on jonkin verran sairaana, mutta pelastusjohtaja Tero Mäen mukaan tautitilanteessa ei ole vielä havaittu mitään normaalista poikkeavaa.

– Tähän aikaan vuodesta on aina kaikenlaista influenssaa ja flunssaa liikkeellä ja sen myötä jonkin verran sairaslomia. Siihen on totuttu.

Pelastustoimi on kuitenkin varautunut siihen, että epidemia pahenee ja uhkaa myös pelastajien terveyttä. Monenlaisiin toimiin on ryhdytty henkilöstön suojelemiseksi.

– On otettu käyttöön etätyömahdollisuudet, vähennetty asiakaskäyntejä ja kielletty asiakkaiden tulo meidän tiloihin. Asemien ja varikoiden sisätiloissa vältetään lähikontakteja, esimerkiksi ensihoidon ja pelastuksen aamupalaverit pidetään erikseen, selvittää Mäki Vaasassa tehtyjä toimenpiteitä.

Samansuuntaisin toimenpitein torjutaan koronavirusta myös muissa pelastuslaitoksissa.

Valvonnasta tingitään

Tero Mäen mukaan myös valvontakäynnit on rajoitettu vain välttämättömiin käynteihin.

– Aivan ehdoton linjaus on, että emme mene vanhusten hoitolaitoksiin. Myöskään lasten päiväkodeissa ei toistaiseksi tehdä valvontakäyntejä, toteaa Mäki ja muistuttaa, että kysymys ei ole pelkästään pelastustoimen henkilöstön suojelemisesta vaan myös asiakkaiden suojelemisesta tartunnalta.

Erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen kiittelee pelastuslaitoksia siitä, kuinka tehokkaasti henkilöstöä on ohjeistettu ja toimintaa mukautettu poikkeustilanteessa.

– Pelastustoimessa on siirrytty nyt vähän erilaiseen tehtävämoodiiin kuin normaalisti, että ei turhaan kohdattaisi henkilöitä ja aiheutettaisi altistusta itselle eikä asiakkaille.

Häyrinen painottaa, että toimenpiteet tähtäävät siihen, että pelastusvalmius pysyy hyvällä tasolla.

– Esimerkiksi palotarkastuksia on siirretty vähän tuonnemmaksi ja nyt keskitytään siihen, että operatiivinen kyky säilyy.

Häyrinen vakuuttaa, että pelastustoimi kriisiorganisaationa pystyy toimimaan, vaikka koronavirusepidemia pahenisi ja alkaisi harventaa rivejä enemmän myös pelastuslaitoksilla.

– Tarvittaessa pystytään yksiköitä siirtämään ja henkilöstöä siirtämään työvuorosta toiseen, keinoja löytyy kyllä, hän rauhoittelee.

Tehtäviä lähes entiseen malliin

Pohjalaismaakuntien pelastuslaitoksilta kerrotaan, että tehtävien määrään poikkeustilanteella ei ole ainakaan vielä ollut merkittävää vaikutusta suuntaan tai toiseen.

– Vielä ei varmuudella pysty tilastoilla näyttämään, mutta tuntuma on se, että tehtävien määrä on hienoisessa laskussa, toteaa pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta.

Pukkinen arvioi, että liikenteen vähenemisellä voi olla vaikutusta tilanteeseen.

Myös Vaasassa on havaittu ensihoidon tehtävien määrässä hienoista laskua.

– Tehtävien määrä on ollut pienempi ajankohtaan nähden. Ihmiset ovat todennäköisesti ymmärtäneet tilanteen vakavuuden eivätkä ole hakeutuneet päivystykseen pienten murheiden takia.

Aiheesta voi keskustella 21.3. klo 23 saakka.

Juttua päivitetty 20.3. klo 11:54 tuorein tiedoin perjantaina vahvistetuista tapauksista. Vielä torstaina iltapäivällä klo 16 ministeriön tiedossa ei ollut yhtään tapausta.

Lue seuraavaksi: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan