1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hautaus

Korona-ajan hautajaisissa pyritään pitämään kiinni 10 vieraan säännöstä – muistotilaisuuteen voi osallistua vaikka videon välityksellä

On tärkeää ottaa epidemian rajoittaminen vakavasti, sanoo Joensuun kirkkoherra Petri Rask.

hautaus
Lilja ruumisarkun päällä
Hautajaiset on pidettävä normaalissa aikataulussa koronaepidemiasta huolimatta.Yle / Anne Hämäläinen

Moni omaisensa menettänyt joutuu pohtimaan, miten hautaan siunaaminen ja muistotilaisuus järjestetään koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Seurakuntien toiminta jatkuu myös poikkeusoloissa. Esimerkiksi hautaan siunaamiset on toimitettava normaalissa aikataulussa.

– Hautajaisia ei ole syytä lykätä, ja on tärkeää rajata saattajajoukko pieneksi, sanoo Joensuun evankelisluterilaisen seurakunnan kirkkoherra Petri Rask.

Joensuun seurakunta linjasi torstaina, että se noudattaa ohjeistusta, jonka mukaan siunaustilaisuuksissa pyritään noudattamaan 10 osallistujan rajaa, mutta tapauskohtaisesti siitä voidaan poiketa.

– Hallituksen ohjeistukseen kokoontumisten rajoittamisesta on syytä suhtautua vakavasti, Petri Rask sanoo.

Paikalle vain kaikkein lähimmät

Evankelisluterilaisen kirkon piispat tarkensivat hautajaisohjeita eilen keskiviikkona. Linjauksen mukaan lähiomaiset pääsevät siunaustilaisuuteen, vaikka osallistujamäärä ylittäisi 10 henkilöä, mikä on julkisten kokoontumisten raja poikkeustilassa.

Piispojen linjauksen mukaan hautaan siunaamisessa voivat olla läsnä vainajan kaikkein läheisimmät omaiset. Siunauskappelissa ja haudalla on tärkeää pitää fyysistä etäisyyttä muihin osallistujiin. Flunssaoireisen ei pidä osallistua siunaustilaisuuteen.

Vaihtoehtona muistotilaisuus etäyhteydellä

Joensuun ortodoksisessa seurakunnassa pidetään kiinni 10 osallistujan rajasta. Kun paikalla ovat pappi ja kanttori, tilaisuuteen mahtuu kahdeksan muuta saattajaa, sanoo kirkkoherra Tuomas Järvelin Joensuun ortodoksisesta seurakunnasta.

Kirkkoherra Petri Rask pitää tärkeänä, että epidemian rajoittamistoimet otetaan vakavasti. Hän ehdottaa, että muistotilaisuuden voi järjestää osittain etänä. Esimerkiksi kotona paikalla voivat olla vainajan kaikkein lähimmät omaiset, ja muut vieraat osallistuvat muistotilaisuuteen videoyhteyden välityksellä.

– Olen jo 10-15 vuotta sitten pitänyt ristiäiset, joihin osa vieraista osallistui ulkomailta etäyhteydellä. Sellainen järjestely toimii aivan hyvin, Rask sanoo.

Toinen vaihtoehto on lykätä muistotilaisuutta aikaan, jolloin on taas mahdollista kokoontua isommalla joukolla. Petri Rask kuitenkin muistuttaa, että jos muistotilaisuudet ruuhkautuvat, kanttori ja pappi eivät välttämättä ehdi osallistua kaikkiin tilaisuuksiin.

–Suru on raskas asia läpikäytäväksi. Meidän täytyy kuitenkin sopeutua näihin poikkeuksellisiin oloihin, Petri Rask toteaa.

Lue myös:

Piispat tarkentavat hämmennystä herättäneitä hautajaisohjeita: Lähiomaiset pääsevät hautaan siunaamiseen, vaikka 10 henkilön raja ylittyisikin

Lue seuraavaksi