Lapissa tuhansia kotimatkalle kiirehtiviä turisteja – lentokoneissa ja junissa on vielä tilaa

Maaliskuun lopun jälkeen Rovaniemeltä lentää vain yksi päivittäinen lento Helsinkiin.

Lappi
Kuvassa on Finnairin lentokone Kuusamon kentällä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Rovaniemellä on yhä satoja ulkomaisia turisteja ja koko Lapissa peräti tuhansia, arvioi Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. Heidän keinonsa palata kotiin vähentyvät nopeasti.

Finnair lentää enää kaksi päivittäistä lentoa Rovaniemeltä Helsinkiin ja Norwegian yhden. Maaliskuun 29. päivästä lähtien Finnair lentää enää yhden päivittäisen lennon. Käytössä on tuolloin noin 70-paikkainen potkurikone, joka lähtee Helsinkiin iltapäivällä yhden aikaan.

Lähipäivien lennoilta löytyy yhä tilaa, samoin kaukojunista. Rovaniemeltä Helsinkiin perjantaina lähtevissä junissa ainakin kolmasosa paikoista on torstai-iltapäivänä vielä vapaana. VR aikoo vähentää merkittävästi junavuoroja huhtikuun puolivälistä alkaen. Joitain vuoroja jätetään välistä jo nyt.

Rovaniemen kentältä lennettiin viimeiset kansainväliset lennot keskiviikkona ennen kuin rajat sulkeutuivat keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Rovaniemen lentokentän päällikön Johan Juujärven mukaan keskiviikkona ennenaikaiselle kotimatkalle lähti ainakin israelilaisryhmä tilauslennolla.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo tavanneensa vielä keskiviikkona turisteja, jotka olivat täysin tietämättömiä koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta.

– Moni ei usko sitä, tilannetta ei oteta tosissaan ja moni sanoo että jäisi mielellään tänne, koska Suomi on turvallinen ja vakaa maa. On täysi työ ohjeistaa näitä matkailijoita, että he pääsisivät mahdollisimman pian kotimatkalle, Kärkkäinen sanoo.