Hyppää sisältöön

Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat keskeytyneet – Kuntatyönantaja sai hoitajilta paperilla 10 prosentin palkankorotusvaatimuksen

KT Työnantajat syyttää hoitajajärjestöjä tautitilanteen hyödyntämisestä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kunta-alan neuvottelut uusista virka- ja työehtosopimuksista ovat keskeytyneet. Neuvotteluissa yritetään sopia esimerkiksi hoitajien ja opettajien palkoista.

KT Kuntatyönantajien mukaan hoitajajärjestöt haluavat käyttää vakavaa tautitilannetta hyödykseen ja saamaan sen varjolla pysyvän, yli kymmenen prosentin palkankorotuksen.

− Epidemialla ei pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa. Kaikkien tulee kantaa vastuuta poikkeusoloista aiheutuvien haittojen estämiseksi. Järkevä ja vakavan tilanteen huomioiva sopimus edistäisi tätä, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.

Kuntatyönantaja sanoo saaneensa keskiviikkona paperilla hoitajilta palkankorotusvaatimuksen, jossa halutaan 1,3 + 9,3 prosentin korotus ensi vuodelle.

Neuvotteluiden keskeytyminen harmittaa muita palkansaajajärjestöjä. Niiden mielestä neuvotteluja olisi pitänyt jatkaa, jotta julkiselle sektorille olisi taattu työrauha.

– Näyttää siltä, että joillakin osapuoleilla on niin korkeita palkankorotusvaatimuksia, että ne eivät kerta kaikkiaan istu tähän aikaan jota Suomessa eletään, Julkisalan koulutettujen Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Neuvotteluissa olisi työnantajan mukaan esitetty neuvottelupöydän ulkopuolella lisätavoitteita, mutta kukaan ei myöntänyt esittäneensä sellaisia.

Luukkaisen mukaan prosenttia ei sanottu ääneen neuvottelutilassa.

– Mutta kyllähän se selväksi tuli että nimenomaan hoitoalan järjestöt ovat sitä vaatimassa. Puhun Tehysta ja Superista, Luukkainen sanoo.

Tehyn Rytkönen kiistää esittäneensä 10 prosentin tavoitetta "neuvottelupöydässä"

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kiistää Ylen haastattelussa 10 prosentin vaatimuksen esittämisen.

– Neuvottelupöydässä ei ole esitetty KT:n mainitsemia 10 prosentin tavoitteita, Rytkönen sanoo**.**

Oletteko esittänyt sen jossain muualla?

– Meidän tavoitteet ovat olleet ihan julkisia. Ne tavoitteet me olemme tuoneet esiin ihan neuvottelupöydässä.

Kuka on työntänyt Jaloselle 10 prosentin palkankorotusvaatimuksen?

− Niin siihen varmaan osaa Markku Jalonen itse vastata, Rytkönen sanoo.

Rytkösen mielestä koronan aikana pitäisi keskittyä siihen, että hoitajat pystyisivät keskittymään työhönsä ja varhaiskasvattajat hoitamaan hoitajien lapsia, Rytkönen sanoo. Tehy ei ole tyytyväinen työnantajan ratkaisuun katkaista neuvottelut.

– Tässä kohtaa tämä tuntuu olevan KT:lle peliä. Meille tämä on todellisuutta.

Tehy ehdotti maanantaina, että työehtosopimusneuvottelut keskeytettäisiin poikkeusolojen ajaksi.

Hoitajajärjestöt ovat esittäneet 10 vuoden palkkaohjelmaa, jolla hoitajat nostettaisiin palkkakuopasta. Tehyn mukaan se tarkoittaisi 10 vuoden ajan 1,8 prosenttia yleistä tasoa korkeampia palkankorotuksia.

Rytkönen kirjoitti asiasta myös Twitterissä.

Työehdot ovat voimassa vain kuun loppuun

KT on tehnyt kunta-alan järjestöille tarjouksen vuoden mittaisesta ja pelkistetystä, 1,3 prosentin korotuksen takaavasta sopimuksesta. KT on myös ehdottanut siirtymäajan varassa erillisen sopimuksen tekemistä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstölle. Tämä on ollut Tehyn ja SuPerin toive.

KT:n mukaan tarjous vastaa työmarkkinoilla tähän mennessä syntyneen niin sanotun yleisen linjan mukaista ensimmäisen vuoden korotusta.

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer esittävät maanantaina työmarkkinaneuvottelujen keskeyttämistä poikkeustilan ja valmiuslain vuoksi, Juko taas ehdotti, että tässä tilanteessa solmittaisiin 10 kuukauden pätkäsopimus.

Kunta-alan työehtosopimukset päättyvät maaliskuun lopussa.

.
.