Muotiala ahdingossa: ainakin yksi sesonki jää välistä – Luhta opettelee etätyötä pakon edessä

Suomessa vaatekauppa käy huonosti ja loppuu ehkä kohta kokonaan, ennakoidaan Luhdalta.

koronavirus
Luhdan vaatekauppa kauppakeskus Triplassa.
Vaatekaupoissa on ollut viime päivinä hiljaisempaa.Sini Ojanperä / Yle

Vaatekonserni Luhdan pääkonttorilla siirrytään ensi viikosta lähtien pääosin työskentelemään kotoa käsin.

Normaalisti yritykset ovat pikku hiljaa ottaneet etätyökäytännöt käyttöön, mutta Luhdan on pitänyt saada järjestelmä kuntoon muutamassa päivässä yllättävän koronavirus-tilanteen takia.

– Minä toivon, että nämä toimet, mitä muutaman päivän aikana on valmisteltu, toimivat. Me emme ole sitä ikinä testanneet, sanoo konsernin toimitusjohtaja Vesa Luhtanen.

Luhtanen ei ole ollenkaan innostunut uudesta työmuodosta, sillä hänen mielestään etätyöt sopivat yhtiön tuotekehittelyyn huonosti.

– Se ei tule olemaan tehokasta eikä optimaalista tekemistä. Tuotekehitys on hyvin pitkälle ryhmätyötä, jossa yhdessä ratkotaan haasteita. Sitä on erittäin vaikeaa puhelimitse, sähköposteilla tai millään nykyisillä viestintävälineillä hoitaa.

Luhtanen pelkää, että tehottomampi työtapa viivästyttää aikatauluja ja tulee myöhemmin näkymään tuotantomäärissä.

Tuotekehityksessä suunnitellaan syksyn 2021 mallistoa ja nyt jo tuotantomäärää on supistettu niin, että se pystytään tekemään uudessa aikataulussa.

– Meidän aikataulumme menevät heti pieleen, jos nyt ruvetaan jarruttamaan liikaa.

Kaikkia töitä ei voi etätöiksi muuttaa. Osa henkilökunnasta työskentelee edelleen pääkonttorilla. Luhtasen mukaan siivousta on tehostettu, käsidesiä riittää ja käsiä kehotetaan pesemään vähän väliä.

Luhdalla yt-neuvottelut käynnissä

Vaatekauppa on pysähtynyt kokonaan Euroopassa. Suomessakin kauppa käy huonosti ja on loppumassa kokonaan muutamassa viikossa, arvelee Luhtanen.

– Tällä hetkellä voimme todeta, että kauppaa ei tehdä, vaikka kaupat ovat auki.

Monet kauppakeskukset ovat ilmoittaneet supistetuista aukioloajoista ja osa kaupoista on panemassa liikkeensä säppiin. Myös Luhdalla on meneillään yt-neuvottelut lomautuksista. Konsernilla on Suomessa 700 työntekijää.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan kriisin vaikutukset kestävät pitkään. Vähintään yksi sesonki on jäämässä kokonaan väliin. Kevätmallisto on jäänyt seisomaan kauppohin.

– Me joudumme spekuloimaan kevättä 2021, johon tämä tulee vaikuttamaan. Ei silloin tule kevään uutuustuotteisiin isoa tilauskantaa olemaan, kun entiset on myymättä. Meidän täytyy sopeutua siihen, että myyntitaso on hetkellisesti vähän alhaisempi, sanoo Luhta-konsernin toimitusjohtaja Vesa Luhtanen.

Lue lisää: Kiinan koronatilanteen kohentuminen on helpotus Luhdalle

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan