1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tapio Luoma

Arkkipiispan mukaan edessämme on nyt yksi elämän kovimmista läksyistä: "Emme pysty hallitsemaan elämää"

Vielä hetki sitten tärkeänä pidetyt asiat tuntuvat nyt toisarvoisilta, arkkipiispa katsoo.

Tapio Luoma
Arkkipiispa Tapio Luoma: Edessämme on nyt yksi elämän kovimmista läksyistä
Arkkipiispa Tapio Luoma: Edessämme on nyt yksi elämän kovimmista läksyistä

Nyt käynnissä oleva poikkeustila kaikkine arkeen vaikuttavine muutoksineen muistuttaa meitä elämän rajallisuudesta.

Näin pohtii evankelilaisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma. Hän arvelee Marja Sannikan haastattelussa, että meillä on nyt edessämme kova oppitunti elämästä.

– Emme pysty hallitsemaan elämää, kuten toivoimme, eikä elämä aina noudattele niitä reittejä, joita toivoisimme sen kulkevan. Tämä on minusta yksi elämän kovimpia läksyjä.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne estää ihmisiä kokoontumasta yhteen. Tilanne on erityisen karu kirkolle, koska aiemmin kriisien aikana juuri kirkoista on voinut hakea lohtua ja toisten ihmisten tukea.

Edes sota-aikana ei ollut tilannetta, ettei kirkkoihin olisi voinut kokoontua, muistuttaa Luoma.

Koronaepidemia pakottaa monet pysähtymään, kun niin monet yhteiskunnan toiminnot ovat hiljentyneet. Pysähtyminen voi olla yllättävän vaikeaa.

– Silloin kun pysähtyy, joutuu kohtaamaan omat ajatuksensa. Varsinkin jos on tottunut hektiseen elämänmenoon, pysähtyminen ei välttämättä tunnu helpolta. Silloin joutuu kohtaamaan kaiken sen, mitä sisimmästä nousee.

Hyvä puoli elämän rajallisuuden kohtaamisessa on arkkipiispan mukaan se, että isojen asioiden äärellä kirkastuu se, mikä elämässä on tärkeää.

Nyt se, mitä hetki sitten pidimme tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena, tuntuukin ehkä toisarvoisemmalta.

– Tavallinen arki, joka kenties usein tuntui tylsältä, onkin arvossaan. Sinänsä se on oivallinen havainto, että tavallinen arki on monessa mielessä kaikkein parasta elämää.

Kirkon roolina rohkaista uskomaan tulevaisuuteen

Vielä muutama kuukausi sitten uutisissa ja ihmisten mielissä pyörivät aivan erilaiset aiheet kuin nyt. Maailma on muuttunut hetkessä ja ihmisten pitäisi paitsi pyrkiä estämään taudin leviäminen, myös käsitellä sen aiheuttamat ajatukset ja pelot.

Siinä käsittelyssä Luoma toivoo, että kirkko voi olla tukena. Luoma uskoo, että kirkko omalla toiminnallaan ja pelkällä olemassa olollaan voi tuoda pysyvyyden ja tulevaisuuden uskon näkökulmaa.

– Haluamme rohkaista ihmisiä luottamaan tulevaisuuteen. Turvallisuuden tunne ja sen hakeminen on jotain sellaista, johon kirkko omalla toiminnallaan haluaa olla vastaamassa.

Katso tästä koko Marja Sannikan jakso. Vieraina ovat Tapio Luoman lisäksi Mieli ry:n johtava asiantuntija Meri Larivaara ja filosofi, Turun yliopiston työelämäprofessori Maija-Riitta Ollila.

Marja Sannikan haastattelussa arkkipiispa Tapio Luoma, Mieli ry:n johtava asiantuntija Meri Larivaara ja filosofi Maija-Riitta Ollila.

Lue myös

Korona-ajan hautajaisissa pyritään pitämään kiinni 10 vieraan säännöstä – muistotilaisuuteen voi osallistua vaikka videon välityksellä

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Ylen seuranta-artikkelista

Voiko hengityssuojaimen desinfioida uunissa? Uskallanko ilmoittautua jumpparyhmään syksyksi? Tässä vastaukset yli 130 koronakysymykseen

Lue seuraavaksi