Sosteri ohjaa infektiopotilaat omille sisäänkäynneilleen – koronaepidemia lykkää kiireetöntä hoitoa ja leikkauksia

Sosterin toimintoihin tulee kaikkia asiakkaita koskevia muutoksia koronavirusepidemiaan varautumisen vuoksi.

terveydenhoito
Sosterin kyltti Savonlinnan keskussairaalalla.
Esa Huuhko / Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri perustaa infektiopotilaille omia sisäänkäyntejä Savonlinnan keskussairaalassa.

Erikoissairaanhoidossa keskussairaalan päivystys jaetaan kahteen eri linjaan, joista toinen on infektiopotilaille ja toinen muille päivystyshoitoa tarvitseville.

Nykyisen päivystyksen sisäänkäynti jaetaan kahtia ja oville tulee asiakasopasteita. Päivystykseen tulevien asiakkaiden toivotaan edelleen soittavan numeroon 116 117 ennen saapumista päivystykseen.

– Meillä on Suomen iäkkäin väestö. Vain näin alueemme ikäihmiset ja muut riskiryhmät saadaan suojattua mahdollisimman tehokkaasti koronavirustartunnalta, kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro perustelee.

Erillinen infektioasema ottaa vastaan ajanvarauksella

Myös perusterveydenhuollossa vastaanottotoimintaa muutetaan siten, että akuuttia hengitystieinfektiota sairastaville potilaille perustetaan erillinen infektioasema Savonlinnan keskussairaalaan, I-rakennuksen pohjakerrokseen. Potilaat saavat saapumisohjeet infektioasemalle ajanvarauksen yhteydessä.

– Infektioasema perustetaan väestön suojaamiseksi koronavirustartunnoilta. Hoitoa tarvitsevat ottavat entiseen tapaan yhteyttä terveysaseman ajanvaraukseen, jossa hoitaja arvioi hoidontarpeen ja ohjaa oikeaan paikkaan, perusterveydenhuollon johtava ylilääkäri Veikko Karvanen sanoo.

Muut Sosterin terveysasemat tarjoavat hoitoa normaaliin tapaan. Koronaneuvontapuhelin palvelee edelleen numerossa 015 527 2700.

Kiireetöntä hoitoa karsitaan ja kotikäynnit vaihtuvat puheluiksi

Koronavirusepidemia johtaa Sosterissa myös kiireettömän perusterveydenhuollon, hammashuollon ja erikoissairaanhoidon leikkaustoiminnan vähentämiseen.

Ajanvarauksella tehtävää leikkaustoimintaa karsitaan, mutta kiireelliset ja päivystykselliset leikkaukset jatkuvat.

– Ajanvaraus- ja poliklinikkakäyntien muutoksista ilmoitetaan huomisesta alkaen asiakkaille, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo.

Poikkeustilan vuoksi Sosteri joutuu myös siirtämään esimerkiksi kiireettömiä vuosikontrolleja ja ajokorttitarkastuksia myöhäisempään ajankohtaan.

Hammashoidossa Sosteri peruu riskiryhmiin kuuluvien kiireettömiä aikoja. Hammashoitola ottaa yhteyttä riskiryhmiin kuuluviin henkilöihin aikojen perumiseksi.

– Jos henkilö sairastaa flunssaa tai hänellä on sen tyyppisiä oireita, hoitoon ei voi tulla, Veikko Karvanen sanoo.

Lastensuojelussa, aikuissosiaalityössä, vammaispalvelussa ja ikäihmisten palvelutarvearvioinneissa kotikäyntejä vältetään ja korvataan puheluilla tai sähköisellä asioinnilla.

Vierailukielto koskee kaikkia Sosterin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä.

Sosterin johtoryhmä linjasi laajoista muutoksista sairaanhoitopiirin toiminnassa keskiviikkona.

– Muutosten avulla turvaamme ihmisten palvelut, hoidon ja hoivan kaikissa olosuhteissa, kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan