Hamstrausta, noutoruokaa ja tietokonepelejä – Näin amerikkalainen pikkukaupunki kohtaa pandemian

Michiganissa on löydetty vähemmän koronaviruksen kantajia kuin Suomessa, mutta rajoitukset ovat jo tiukempia.

koronavirus
Kyle Boron kotinsa edessä Monroessa Michiganissa
Kyle Boron on muuten varustautunut pandemiaan, mutta vessapaperi alkaa jo loppua.Mika Mäkeläinen / Yle

Jos ikkunat menevät rikki, niiden korjaamiseen saa vaneria – mutta muuten yhdysvaltalainen pikkukaupunki on suljettu. Koulut ovat kiinni, konttoreista on siirrytty etätöihin ja suurin osa kaupoista pitää ovensa säpessä.

Nelikaistaiset tiet ovat tyhjentyneet. Asiakkaita riittää enää ruokakaupoissa, joiden hyllyt ovat hamstrauksen jäljiltä puolityhjiä.

Michiganissa sijaitsevassa 150 000 asukkaan Monroen piirikunnassa on varmistettu kolme koronavirustartunnan saanutta, ja viranomaiset yrittävät kaikin keinoin pysäyttää epidemian alkuunsa.

Vielä muutama viikko sitten seurasin Monroen valmistautumista vaalivuoteen. Ylen ulkomaantoimitus on valinnut Monroen paikkakunnaksi, jota tutkaillaan vaalivuonna erityisen tarkasti, koska se on kuin Amerikka pienoiskoossa.

Pääset tutustumaan Monroen asukkaisiin lähemmin tästä jutusta.

Yhdysvaltoihin rantautunut koronavirusepidemia on kuitenkin hetkessä vienyt kaupunkilaisten ajatukset kauas politiikasta.

Nyt tärkeintä on enää oma ja läheisten selviytyminen.

– Tämä on ihan hullua. Mitään vastaavaa ei ole tapahtunut koko elinaikanani, kertoo 25-vuotias Kyle Boron puhelimitse Monroesta.

Lähin vertailukohta on Boronin mielestä "9/11" eli syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001. Silloin elämä pysähtyi kuitenkin vain hetkeksi. Nyt tulevaisuutta on vaikeampi arvioida.

Elokuvateatteri iltahämärässä Monroessa, Michiganissa
Monroessa ei ole ulkonaliikkumiskieltoa, mutta ihmisiä on kehotettu välttämään kokoontumista yhteen.Mika Mäkeläinen / Yle

Kun haastattelin Boronia Monroessa helmikuun lopulla, puhuimme lähinnä presidentti Donald Trumpin politiikasta ja demokraattien esivaaliehdokkaista. Michigan on yksi niistä Suurten järvien vaa'ankieliosavaltioista, jotka todennäköisesti ratkaisevat syksyn presidentinvaalin voittajan.

Sen jälkeen Michiganissa pidettiin esivaalit, jotka voitti entinen varapresidentti Joe Biden. Hän sai eniten ääniä osavaltion jokaisessa piirikunnassa.

Harva sitä enää tosin edes muistaa. Nyt puheenaiheita on Boronin mukaan kaikkialla tasan yksi: koronavirus.

Paitsi että edes siitä ei saisi puhua kasvotusten vaan turvallisen välimatkan päästä tai vaikkapa näin puhelimitse. Myös amerikkalaisia varoitetaan nyt toistuvasti siitä, että kaikki lähikontaktit voivat levittää virusta.

Presidentti Trumpin vähättelyn jälkeen tietoisuus kriisin vakavuudesta on kasvanut nopeasti.

Keskiviikkona julkaistun Pew-tutkimuslaitoksen kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhdysvaltalaiset luottavat pandemiatilanteessa paljon enemmän maansa terveysviranomaisiin kuin poliittiseen johtoon.

BigK-liikkeen suljettu myymälä ja tyhjä pysäköintialue Monroessa Michiganissa
Monroessa on paljon suuria liiketiloja, jotka rakennemuutos ehti tyhjentää jo paljon ennen pandemiaa.Mika Mäkeläinen / Yle

"Vessapaperia ei ole jäljellä missään"

Boron ei ole huolissaan itsestään, mutta hänen lähisukulaisissaan on vanhuksia, joiden hän uskoo kuuluvan koronaviruksen riskiryhmään.

Miten heille käy, jos he saavat tartunnan, Boron sanoo.

Omat murheet ovat paljon arkisempia.

– Minua huolettaa vessapaperin loppuminen. Meillä on vain muutama rulla, eikä sitä ole jäljellä missään kaupassa, Boron kertoo.

Vessapaperin metsästykseen on valjastettu myös Boronin appivanhemmat, mutta sitä ei ole löytynyt koko piirikunnasta eikä sen lähialueilta. Läheisten Detroitin ja Toledon kaupunkien välisellä noin sadan kilometrin matkalla ruokakaupat ovat Boronin mukaan myyneet ei-oota.

Vanhoja rakennuksia East Front Streetillä Monroessa Michiganissa
Monroessa odotetaan, että liikkumisrajoituksia lievennetään vapusta lähtien. Monroen kuvat ovat helmikuun lopulta.Mika Mäkeläinen / Yle

Monet ruokatavarat ovat myös loppuneet. Erityisesti säilykkeet, kuivamuona, pakasteet ja liha ovat käyneet vähiin.

– En tajua miksi, mutta porkkanoitakaan ei löytynyt ja perunatkin ovat loppuneet, Boron kertoo.

– Ainoa leipä mitä oli jäljellä, oli omituista vegaanileipää, hän kertoo.

Hamstraus on johtanut monin paikoin ostorajoituksiin. Siitä huolimatta ruokakauppojen hyllyt tyhjenevät uudestaan sitä mukaa kun uutta tavaraa saadaan.

Tuorein kauppareissu ei silti mennyt ihan hukkaan, sillä Boron kertoo saaneensa viimeisen paketin kanajauhelihaa.

Suuret valtakunnalliset ruokakauppaketjut toimittavat ruokaa onneksi myös kotiin.

Ravintolat saavat myydä vain noutoruokaa

Useimmista Monroen ravintoloista saa yhä ruokaa, mutta pöytiin ei ole kenelläkään asiaa – drive-in-ravintolat saavat siis jatkaa toimintaansa ja muistakin ravintoloista voi hakea ruokaa kotiin.

– Meiltä saa ostaa jopa olutta mukaan, kertoo Northside-ravintolan omistaja John Imo paikallislehti The Monroe Newsin haastattelussa.

Koko Michiganin osavaltion ravintoloiden sulkemista koskevan määräyksen antoi maanantaina kuvernööri Gretchen Whitmer. Vastaavia sulkemismääräyksiä on annettu monessa muussakin osavaltiossa.

Maanantaista lähtien suljettaviksi määrättiin myös Michiganin baarit, kahvilat, panimot, elokuvateatterit sekä muut näytännöt, kylpylät, kasinot ja kuntosalit sekä muut urheilutilat.

Michiganissa on siis menty rajoituksissa pidemmälle kuin Suomessa, vaikka todettuja koronaviruksen saaneita on osavaltiossa vähemmän kuin Suomessa.

Tyhjä koripallosalo Monroessa Michiganissa
Yleisötapahtumat on peruttu ja myös tämä liikuntahalli on nyt suljettu.Mika Mäkeläinen / Yle

Paikallisesti on lisäksi päätetty sulkea koulut sekä osa kirjastoista ja muista sellaisista tiloista, joihin asukkaita voisi kokoontua.

Koulujen etäopetuksen taso vaihtelee, eivätkä kaikki koulupiirit ole voineet tarjota oppilailleen tietokoneita.

Myös hallintorakennukset on suljettu yleisöltä ja oikeuslaitos toimii puoliteholla. Mahdollisimman moni on siirtynyt etätöihin kotiinsa.

Monroe on ollut vuosien ajan muuttotappioaluetta. Monroen suurin ostoskeskus oli jo ennen pandemiaa lähes autioitunut ja pääosa sen liiketiloista oli tyhjillään.

Valtaosa suurista kaupoista sijaitsee pääväylien varrella ja ne saavat halutessaan pitää ovet auki yleisölle. Suurin osa kaupoista on kuitenkin kiinni.

Monroen kaupungintalo Michiganissa iltahämärässä
Monroen kaupungintalo ja muut hallintorakennukset on suljettu asiakkailta.Mika Mäkeläinen / Yle

Sulkemisten taloudellisista vaikutuksista Monroessa ja muualla Michiganissa on lähinnä arvauksia. Michiganin osavaltio on toistaiseksi luvannut tukea vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä miljardin dollarin lainapaketilla (siirryt toiseen palveluun).

Moni työpaikka sulkenut ovensa

Jokapäiväisen leivän jälkeen monroelaisten akuuteimpia murheita ovat työpaikka ja seuraavien viikkojen toimeentulo.

Autonkuljettaja Boronin oma työpaikka, rakennustarvikkeita myyvä Carter Lumber on määritelty elintärkeäksi yritykseksi, joka saa jatkaa toimintaansa, vaikka alueelle määrättäisiin ulkonaliikkumiskielto.

Boronin mukaan luokituksen taustalla on se, että vaikka kriisi kärjistyisi miten pahaksi tahansa, ihmisten on saatava esimerkiksi vaneria hajonneen ikkuna-aukon peittämiseen.

Talvi Monroessa voi olla yhtä kylmä kuin Etelä-Suomessa, joten talojen kunnosta on pidettävä huolta.

Yhdysvalloissa elintärkeiksi aloiksi luetaan usein muun muassa elintarviketeollisuus, logistiikka, media, apteekit, terveydenhuolto, infrastruktuurin ylläpito ja pankkitoiminta. Päätökset tehdään paikallisesti tai osavaltiotasolla.

Katkennut sähköpylväs Monroessa Michiganissa
Monroen infrastruktuurissa on puutteita, mutta viranomaiset vakuuttavat, että sähkön- ja vedenjakelu ei ole vaarassa.Mika Mäkeläinen / Yle

Monroen suuri ydinvoimala ja hiilivoimala jatkavat toimintaansa, mutta teollisuudessa talouden syöksykierre näkyy jo.

Michiganin osavaltiossa on ilmoitettu monien autotehtaitten sulkemisesta. Yhdysvaltain suurimmat autonvalmistajat ovat kertoneet, että niiden kaikki yhdysvaltalaiset tehtaat lopettavat tuotannon (siirryt toiseen palveluun) perjantaista lähtien, tällä erää 30. maaliskuuta asti.

Sulkemispäätös tehtiin ammattiliiton vaatimuksesta, ja sen tarkoituksena on suojella työntekijöitä tartuntavaaralta. Ainakin osassa tehtaita palkanmaksu jatkuu lomautuksesta huolimatta.

Michiganissa valmistellaan jopa autotehtaitten tuotantolinjojen muutosta, niin että liukuhihnalta saataisiinkin sairaalavälineitä (siirryt toiseen palveluun), mutta sen toteutuminen edellyttäisi liittovaltion lain käyttöönottoa.

Myös Monroessa oli aikoinaan suuri autotehdas, joka suljettiin rakennemuutoksen kourissa vuonna 2008. Sen tilalle jäi Fordin suuri varastohalli, joka sekin on nyt suljettu, tällä erää kahdeksi viikoksi.

Työpaikkojen sulkemiset ovat paikallisesti tärkeitä uutisia, sillä työpaikan mukana menee monen perheen toimeentulo ja sairausvakuutus.

Viranomaiset ovat tosin luvanneet tukea niitä, joiden työt loppuvat sulkemismääräysten takia.

Pandemiassa jotain hyvääkin: "Pääsen pelaamaan"

Kun Monroen tärkeintä läpikulkuväylää reunustavat lukemattomat ravintolat eivät kerää asiakkaita entiseen malliin, kaupunki näyttää autiolta.

– On aavemaista, kun enää ei ole paikkoja minne mennä, kertoo Boronin avopuoliso, toimittaja Caitlin Taylor.

– Ja nyt kun kaikki on suljettu, ihmiset alkavat tosissaan huolestua tilanteesta, Taylor kertoo.

Taylor työskentelee The Monroe News -lehdessä. Taylorin mukaan lehden sivut täyttyvät jutuista ja ilmoituksista, joissa kerrotaan tilaisuuksien peruuntumisesta.

Tuorein tilaisuuksien kokoa rajoittava suositus on tullut Yhdysvaltain tartuntatautivirastolta CDC:ltä. Sen mukaan yli 50 hengen tilaisuudet pitäisi perua.

Lehden lisäksi asukkaat saavat tietoa paikallisilta radioasemilta ja MyMonroe-nimisestä kännykkäsovelluksesta, jolla piirikunta tiedottaa päätöksistään.

Kyle Boron tietokoneellaan kotona Monroessa, Michiganissa
Kyle Boronin mielestä pandemiassa on yksi hyvä puoli: on aikaa pelata tietokonepelejä kotona.Mika Mäkeläinen / Yle

Taylorin mukaan ihmiset linnoittautuvat koteihinsa ja monen on vaikea vieläkään ymmärtää tapahtunutta.

– Kaikki kävi niin nopeasti, hän sanoo.

Vessapaperipulaa lukuunottamatta pariskunta on kuitenkin valmis ja varautunut viettämään kotona aikaa paljon aiempaa enemmän.

Kyle Boron löytää pandemiasta myös yhden hyvän puolen: kun minnekään ei saisi mennä, hän voi luvan kanssa keskittyä pelaamiseen kotona tietokoneensa ääressä.

– Toivottavasti minut käsketään töistä kotiin pariksi viikoksi, jotta voin vähän pelata, Boron sanoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus