1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maanalainen parkkialue

Kaupunkirakennejohtajan ehdotus: Hämeenlinnan torin ympäristön asemakaavamuutosta jatketaan toriparkkiin perustuen

Kaupunkirakennelautakunnalle annettavassa ehdotuksessa toriparkin rakentaminen edellyttäisi kuuden kohdan toteutumista.

Toriparkista on saatu aikaan päätösehdotus, joka etenee seuraavaksi kaupunkirakennelautakuntaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunta saa tiistaina 24. maaliskuuta käsiteltäväkseen kaupunkirakennejohtaja Tarja Majurin ehdotuksen keskitetystä pysäköintiratkaisusta.

Ehdotuksen mukaan torin ympäristön asemakaavamuutosta jatketaan P-toriin perustuen. Toriparkin toteuttaminen edellyttäisi kuitenkin kuuden kohdan toteutumista.

Toteutumisehtoihin on listattu, että P-torin toteutussuunnittelusta ja rahoituksesta päätettäisiin erikseen. Valmiutta rakentamiseen arvioitaisiin, kun rahoitusta on kerättynä 200 velvoiteautopaikan verran. Arviointi tehtäisiin viimeistään vuonna 2030.

Laitoksen lopullisesta koosta päätettäisiin vasta toteutussuunnittelun ja rakentamispäätöksen yhteydessä.

Kuuden kohdan lista jatkuu

Kuuden kohdan listalta löytyy lisäksi edellytys siitä, että velvoitepaikoista pääosa voidaan uusissa asemakaavoissa osoittaa maanalaiseen toriparkkiin. Tämä koskee aluetta, jonka rajoina ovat Paasikiventie, Kasarmikatu, Niittykatu ja Arvi Karistonkatu rannan puoleiset kiinteistöt mukaan lukien.

Keskustan uusissa asemakaavoissa P-toriin määrättyjen velvoitepaikkojen maksut korvamerkittäisiin maanalaisen pysäköintilaitoksen toteuttamiseen. Asemakaavassa määrättäisiin myös velvoitepaikkojen väliaikaisesta järjestämisestä P-torin rakentumiseen saakka.

Keskitetyn pysäköintilaitoksen toteuttaminen on kaupunkirakennelautakunnalle annetun esityksen mukaan osa keskustan kehittämistä, ei itseisarvo. Kuitenkin valmistelijat muistuttavat, että se on välttämätön, jotta keskustan nykyistä rakennetta voidaan kehittää.

Kaupunkirakennelautakunnalta toriparkkiratkaisu etenee kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Hiljattain toriparkista kuntalaisille tehty kysely torppasi maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen torin alle.